Hava Durumu

İpekböceği korkulukları

Yazının Giriş Tarihi: 22.06.2017 18:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.06.2017 18:51

Altıparmak Caddesi’nin Bursa için ne kadar önemli olduğunu, Bursa iline olan katkılarını uzun uzun anlatmama gereği yok. Altıparmak Caddesi değince herkesin kafasında muhakkak bir şeyler oluşmakta. Açıkçası Bursa’nın en kıymetli Caddesi diyebiliriz.

Altıparmak uzun zamandır eski geçmiş değerlerini kaybetmiş olmasıyla çokça gündemde yer almıştır. Cadde esnafının ağır kira bedelleri ve ticaretin başka merkezlere taşınmasından dolayı yavaş yavaş işyerlerini kapattığı açıkça görülmektedir. Bugün için caddede 15 kadar yer boş olarak durmaktadır. Esnaf açıkçası bu durum karşısında ayakta durma mücadelesini veriyor olduğunu her platforma belirtmeye çalışmaktadır. Nasıl belirtmesin ki ekmek teknesi, çocuklarının rızkı yok oluyor…

Bugünlerde Altıparmak Caddesi’nde başka bir sorun tartışılmakta ve yetkililer ile çözüm bulmak için konuşulmaktadır. Sorun ise İpekböceği güzergahı yaya güvenliği için korkulukların yapılması. Korkuluklar trafik lambalardan sonraki trafik lambalarına kadar yani yaya geçişleri hariç, kaldırım ile yolu ikiye ayırmak.

Mantıksal olarak yapılması gereken doğru ancak mevcut şartlara bakıldığında bazı sorunları da beraberinde getiren bir uygulama olacağını bugün bize göstermektedir. Bu sorunların bir tanesi Esnafın tamamen ölüyor olması ve caddenin verimliğinin düşmüş olacağıdır. Bu konu için esnaf ciddi ciddi kafa patlatmakta ve ekmek teknelerinden olmamak için yetkilileri çözüm odaklı çalışmalar yapmalarını istemektedir. Hatta bazı esnaf açıkça beyan ediyor ki “Yetkililer bizi caddeden çıkarmak için bu uygulamayı yapıyor” diyor. Evet ne yazık ki bir gerçek var o da Bursa da büyüyen AVM’ler ile mücadele etmekte güçlük çeken esnafın başında Altıparmak esnafının olması. Biraz konu üzerinde durulduğunda orada bulunan esnafın desteklenerek eski cadde kültürünün gelişmesi gerekmektedir. Ama bugün karşımıza korkuluklar koyarak esnafın kazancına darbe vurulacağı görülmektedir.

Başka bir sorun ise çöp problemi. Cadde boyunca zaten konteynır yada çöp kutusu, güvenlik nedeniyle konmuyor. Çözüm olarak küçük araçlar ile ringler yapılıyor ve çöpler cadde boyunda bulunan fidanların dibine bırakılıyor. Cadde boydan boya korkuluk yapıldığında çöp olayı büyüyen başka bir yara haline dönüşeceği açıkça ortadadır.

Altıparmak Caddesi’nde yapılacak korkuluklar ile karşılaşılacak en büyük sorun ise, apartmanlarda yaşayan insanların olması. Bir yaşlı beyefendi;  “Allah verede acil bir durum olmaz. Birisi ambulans çağırmaz, engelliler varsa evinden çıkmaz yada başka bir acil durum gelişmez.” dedi. Evet en büyük sorun bu olsa gerek. Sağlık problemi yaşandığında insanın hiçbir şeyi görmediğini de açıkça bilmekteyiz.

Belediyelerimiz durumun önemini fark etmelidir. Dar olan ve ulaşımın bile sık sık yavaşladığı Altıparmak Caddesi’nin içine düşeceği durumları göz önüne alarak yeniden planlamalar yapmalıdır. Tabi ben sadece Altıparmak caddesinden örnek verdim. Bu korkulukların İpekböceği güzergahının tamamının da yapılacağını düşündüğümüzde bambaşka büyük bir sorun yumağı ve ipek böceğinin geçtiği her caddede büyük sıkıntılar yaşanacağı görülmektedir.

Dün Bursaray ile şehir ikiye bölündü tartışmaları bugün yaşanacak ipekböceği korkulukları sorunu bambaşka noktalara taşıyacaktır. Bursa ili ulaşım noktasında sınıfta kalacaktır. Yerel yöneticilerimizin bu ve buna benzer diğer sorunlara karşı çözüm sunması ve vatandaşları rahatlatması gerekmektedir. Ben sorunları yerinde gördüm ve tartıştım ve oradaki esnafa köşeme konuyu taşıyacağımı belirtim. Ben duyarlığımı yaptım. Bir adım da yerel yöneticilerin atması gerektiğini bildiririm.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.