Hava Durumu

Kamu ve diplomasi

Yazının Giriş Tarihi: 01.05.2016 20:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.05.2016 20:16

Kamu diplomasisi içinde bulunduğumuz çağda çok önemli olmasına rağmen ülke olarak yeterince faydalanamadığımız alanlardan biridir. Kamu diplomasisi Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre ” Bir ulusun, düşüncelerini, hedeflerini, ideallerini, güncel politikalarını, kurumlarını ve kültürünü yabancı ülkenin kamu oylarına anlatma amacıyla uygulanan politika” anlamına gelmektedir.

Bu alan devletlerin yumuşak güç kullanma eğiliminde oldukları bir alandır. Yumuşak gücün anlamı Joseph Nye’a göre, istediğiniz bir şeye karşınızdakini ikna ederek elde etme sanatıdır. İbrahim Kalın tarafından ince güç olarak Türkçeye çevrilmiş olan bu güç, Kalın’ın tarifine göre. Kalın tarafından bir ülkenin ince gücü o ülkenin; kültürü, sanatı, sineması, mimarisi, eğitimi, müziği, eğitim sistemi, rekabet ortamı, özgürlükleri, demokrasisi, yaratıcı düşüncesi, insan kalitesi ve sosyal sermayesi, tarihi birikimi, kültürel zenginliği, bilim ve teknoloji altyapısı, inovasyon kapasitesi,  diplomatik becerisi ve kendini anlatma yeteneğinin toplamıdır.

Genel anlamda devletlerin, dost vatandaşlar yetiştirerek karşı devlet üzerinde uygulayacağı tasarruflarda zorlanmadan istediğini elde edebileceği bir alan olarak görmek mümkündür. Her yıl artan şekilde yurtdışından Türkiye Bursları ile misafir ettiğimiz öğrenciler, ülkemizin bu alandaki politikalarındandır.

Sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen kampanyalar yumuşak güç faaliyetleri için oldukça etkili olmaktadır. Onlarca yıldır sessiz kaldığımız Ermeni Meselesi ve Ermeni Lobisinin, Sözde Soykırımı tüm ülkelere tanıtma stratejisine karşı, İstanbul Türk Platformu tarafından desteklenen “The Check Armenia” sayfası oldukça etkili tanıtımlar yapmaktadır.

Bu facebook sayfası  2015 yılında Ermeni olaylarının ortaya çıkışının 100.yılında oluşturulmuştur. Günümüzde 71.784 beğeni sayısı bulunan sayfa, 24 Nisan’a yaklaşırken faaliyetlerini artırdı. Amerika’da bazı bilboardlara asılan ve bazı gazetelerde tam sayfa olarak yer verilen “Gerçek eşittir Barış” oldukça etkili oldu. O kadar ki Ermeni Lobisi bunu karalamak adına faaliyetler yürütmeye başladı. Ermeni lobisi tarafından ilgililerin telefon numarası iletilerek şikayette bulunmaları istendi.

The Check Armenia sayfasında Asala’nın katlettiği diplomatlarımız, Birinci Dünya Savaşı sırasında meydana gelen olayların gerçek yüzü, mevcut politikalarla Ermenistan’ın gördüğü zarar ve Ermeni diasporasının bu alanda elde ettiği kar anlatılıyor. Özellikle tarihi gerçeklerin anlatılıyor olması büyük önem taşıyor. Bu gerçekler, o dönem Ermen yetkililerinin ağzından kullanılan sözlerle ve tarihi belgelere dayandırılarak ifade ediliyor. Dikkat çekici hususlardan biri, bizlerin belgeleri açtığı diğer ülkelerinde belgeleri açarak gerçeklerin ortaya çıkarılması konusundaki istek.

Ülkemiz geç kaldığı konularda faaliyetlere başlaması oldukça güzel. Özellikle etkili faaliyet yapılabilecek alanların seçilip bu alanlarda faaliyet gösterilmesi büyük önem taşıyor. Kendimizi dünyaya anlatamadığımız diğer bir çok konuda bu faaliyetlerin genişlemesi gerekiyor. Hocalı’da medyana gelenler bu alanda yapılabilecek faaliyetler için sadece bir örnek.

Doğru olan söz konusu dönemde yapılmış olanları tüm ilgili ülkelerin arşivlerini açarak incelemek. Biliyoruz ki gerçekler, bizim soykırım yapmadığımızı ortaya çıkaracak ve günümüzde barışı inşa edecek…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.