Hava Durumu

Kanun değişiklikleri

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2018 12:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2018 12:11
 Türkiye’de her ne kadar siyasi ve ekonomik istikrardan söz ediyor olsa bile, kanunlarda günün gereklerine göre sürekli değişim yaşanıyor.

Geçen haftadan beri yine yasalarda, tebliğlerde ve Bakanlar Kurulu kararlarında bir takım değişiklikler yapılıp yayımlandı, Bu değişikliklerden kısaca bir bahsedelim ve daha sonra, ilerde bunların her birisi bir veya birkaç yazı ile açıklanacaktır diyelim.
1. 27.Mart.2018 tarih ve 303273/2.mükerrer resmi gazetede yayımlanan 7103 sayılı VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN' la yapılan değişikliklerden bir kısmı özet olarak şöyledir. 
a. 6183 sayılı kanuna bazı hallerde haczin kaldırılması konulu 74/A maddesi eklendi
b. Kadın hizmet erbabına kreş ve bakımevi hizmeti karşılığı asgari ücretin aylık brüt tutarının %15 ini aşmamak üzere ücret istisnası getirildi. 
c. Çalışanlara özel sözleşme ve ikale sözleşmesi karşılığı ödenen tazminatlar ve yardımlar ücret olarak tanımlandı. 
d. Asgari geçim indiriminde vergi tarifesinden dolayı olan azalmalar önlendi. 
e. Gıda, ilaç gibi bozulma veya son kullanma tarihi geçebilen emtianın emsal bedeli takdir komisyonu tarafından değil mükellef tarafından değerlendirilebilecektir. 
f. 27.03.2018 tarihinden itibaren usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından çıkarıldı. 
g. Meskenlerde elektrik enerjisi üretimi konusunda düzenleme yapıldı. 
h. Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapan tam mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları hesap dönemi ve bu dönemi takip eden hesap döneminde sermaye olarak yurtdışından getirilen yabancı paralar için yeni bir değerleme müessesesi getirilmiştir. Söz konusu düzenleme 27/03/2018 tarihinden sonra tescil edilen sermaye şirketlerine uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. (madde 11) 
i. Yeni makine ve teçhizat alımında bazı şartlarla amortisman süresi yarıya düşürüldü.
Bu değişiklik kanunun 16. Incı maddesi ile 213 sayılı kanuna eklenen geçici 30. Madde ile aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir. 
- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra, 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesi olan haiz mükelleflerce, 2019 yılı sonuna kadar Ar- Ge de kullanılmak üzere veya yatırım teşvik belgeli olarak alınan yeni makine ve teçhizat için,
-sadece imalat sanayisinde veya - 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu
- 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve - 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerce; 
faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınarak amortisman hesaplanacaktır.
j. Sanayi Sicil belgesi sahibi mükelleflerin, Makine ve teçhizat alımları KDV den muaf hale getirilmiştir.
Bu konu yasamın 31. Maddesindeki bir geçici madde ile düzenlenmiştir. Maddeyi önemi sebebiyle bazı kısımlarını kısaltarak aynen aşağıya alıyoruz. 
MADDE 31- 3065 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
'GEÇİCİ MADDE 39- 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz katma değer vergisi mükelleflerine münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamındaki araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri 31/12/2019 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.
Bu kapsamda yapılan teslimler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler, bu Kanunun 32 nci maddesi hükmü uyarınca, istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilir. İstisna kapsamında alınan makine ve teçhizatın, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde; imalat sanayii veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri dışında kullanılması veya elden çıkarılması hallerinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyanı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar. İmalat sanayiinde kullanılmak üzere istisna kapsamında teslim edilecek makine ve teçhizatı belirlemeye Bakanlar Kurulu, bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.'
k. Diğer düzenlemeleri burada saymıyoruz. İleride yazı konusu yapılacaktır.
2. 27.Mart.2018 tarih ve 30373 sayılı 3. Mükerrer resmi gazetede yayımlanan bir 2018/11542 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile bazı mallarda Özel Tüketim vergisi oranlarında değişiklikler yapılmıştır.

Ülkemize hayırlı olsun. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.