Hava Durumu

Keçiler yerli halk…

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2018 13:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2018 13:00
 

Türkiye’nin en büyük yarımadası 600 km2’lik Karaburun gezimizde sık sık keçileri, keçi ahırlarını gördük ve kekikleri kokladık. Karaburun iskelesinden bakıldığında, göz mesafesinde olan Büyük Ada’nın yerli halkı keçilerinin hikayelerini dinledik. Adada kekik olduğunu dalgaların getirdiği kokusundan anladık.

 

Büyük Ada gibi Karaburun’ da yerleşim olmayan diğer adalar; Uzun Ada, Göyne ve Bayta (Goni)‘ydı.

 

Sahip Ada olarak da bilinen Büyük Ada’ da yaşayan keçilerin beslenme ihtiyacını; balıkçıların, belediye görevlisinin ve tekneyle yanlarına giden gönüllülerin karşıladığını öğrendik. Adaya taşınan besinler; karpuz kabuğu, yeşillik ve samandı.

 

Karaburun iskelede sohbet ettiğimiz Ertan Atay gönüllülerden biriydi. Adapazarı’ndan yazlığına İzmir Karaburun’ a gelen Atay, 1998-2014 yılları arasında Karaburun Büyük Ada sahipleri olan keçilere su ve yem taşıdığını anlattı. Tekne sesini duyan keçilerin onu, “me” sesleriyle karşıladığını söylediğinde gözleri doldu. Atay, anılarını paylaşırken duygusal bağın tüm canlılar arasında kurulabildiğini kanıtlıyordu.

 

Karaburun gezimizi düzenleyen İştur Turizm ile seyahatimiz sırasında, keçilerin özenle bakımının yanında yararlanılan etlerinden ve sütlerinden de bahsedildi.

 

Meşhur oğlak etlerine Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında ulaşmak mümkündü. Ağustos ayında oğlak etlerinden tadamadık ama keçi sütüyle yapılan peynirlerinden ve dondurmalarından yedik.

 

Yol boyunca bize eşlik eden zeytin ağaçları ve köylerde fotoğraflarını çektiğimiz tarihi Rum Evleri konuştuğumuz konulardan oldu.

 

Zeytin ağaçlarının egemen olduğu yarımadanın bir Zeytincilik Okulu vardı. Fatih Portakal’ın eşi de bu yarımadaya gelerek Zeytincilik ile ilgileniyordu.

 

Karaburun Yeni Liman, Hasseki, Sarpıncık ve Parlak köylerini ziyaretimizde farklı bir yöresel gelenek dikkatimizi çekti. Karanfili, iğne oyalarının arasına işlemek ve gelinlerin kolyelerine yerleştirmek bir gelenekti.

Karaburun’ un keçileri, zeytinleri, kekikleri ve karanfili derken tatilimiz bitti.

Nice güzel anılar biriktireceğimiz günlerimiz olsun…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.