Hava Durumu

Bursa'dan İstanbul'a yolculuk: Zeynep Gülmez

Yazının Giriş Tarihi: 03.06.2017 19:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.06.2017 19:10

Herkes başarı hikayesini sever, ama sadece dinlemeyi… Gerçi başarı nedir? ya da ölçüsü nedir? O da ayrı bir yazı hatta kitap konusu. İstanbul'da çok sayıda sinema ve tiyatro oyuncusu yetişiyor. Bursa'da sinema, tiyatrocu oyuncusu  olmak çok zor, onlardan bir kaçı İstanbul'a gidiyor onlar da  orada  kayboluyor.  Ama gerçekten yetenekli, bu işe emek verenler eninde sonunda çalışmalarının karşılığını alıyor ve başarılı oluyor. Uzun zamandır takip ettiğim Bursalı sinema, kendi deyimi ile "tiyatro sanatçısı" Zeynep Gülmez de Bursa'dan İstanbul'a gidenlerden biri. Zeynep Gülmez ile röportaj yapmak istedim, sağ olsun beni kırmadı, sinema konulu bir sohbet gerçekleştirdik. Yıllara yayılmış emek, azim  çalışmalarından bahsettik.  Kısaca  "Zeynep Gülmez'in Bursa'dan İstanbul'a sanat hayat hikayesini" konuştuk.

M.Haluk Yalçınkaya : Sinema ya da tiyatro'ya başlangıcınız nasıl oldu?

Zeynep Gülmez : Sinema ya da tiyatro değil, tiyatro aslında. İlk orta ve lise öğrenimimi Bursa'da yaptım. O sırada ağabeyim   İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinde tiyatro tasarım bölümünde okuyordu. Bana dedi ki, "Hadi gel oyunculuk bölümüne seni hazırlayalım."  İçimde vardı, arkadaşlar arasında şarkı söylerdim, çocukluğumdan beri benim rolcü olduğumu söylerlerdi, "İyi dedim", ağabeyim arkadaşları beni çalıştırdılar, biraz utangaçtım gerçi. Sınava girdim sonra kazandım, liseden hemen sonra hiç ara vermeden, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne başladım İzmir Güzel Sanatlar Fakültesi, konservatuar değil !.. Konservatuar ile Güzel Sanatlar Fakültesi arasında tatlı bir çekişme vardır.

M.Haluk Yalçınkaya : Peki Bursa Devlet Tiyatrosu’na başlangıcınız nasıl oldu ?

Zeynep Gülmez : Okulu dört senede bitirdim. Bursa  Devlet Tiyatrosu’nda çalışmaya başladım. Sözleşmeli olarak 3 sene çalıştım. Ama burası yetmedi bana, atılım yapmak için İstanbul'a gittim. İstanbul'da reklam ajansında çalışan bir arkadaşım çalıştığı ajansa götürdü beni, gittiğim gibi hemen bir reklam filmi çekimine girdim. Güzel bir çalışma oldu, dönüm noktası diyebiliriz. İlk defa reklamlarda çıktım, çok heyecanlandım. Bursa'da Devlet Tiyatrosu’ndaki arkadaşlarım "Bak reklamlarda çıkıyorsun, ekranda güzel görünüyorsun,İstanbul'a git." diye çok güzel motive ettiler. Ben'de küçük denizden, okyanusa gittim.

M.Haluk Yalçınkaya : Peki ilk dizi oyunculuğu deneyiminiz, hangi dizi ile başladı ?

Zeynep Gülmez : İstanbul'a gittiğim 2000'li yıllardı. O zaman Tatlı kaçıklar, çok popülerdi, orda figürasyon, konuk oyuncu olarak, küçük küçük rollere çıktım. Tatlı kaçıklar da büyük oyuncu Yalçın Menteş ile tanıştım. Bir oyun kuracağım dedi, güzel bir oyundu. Sonra Kandemir Konduk ile tanıştım. Kandemir Konduk ile tiyatro yaptık. Sonra Mahallenin Muhtarları’nda oynadım. Mahallenin Muhtarları’nda bir sezon oynadım.  Sonra televizyonlarda yaşanan kriz, dizinin final yapmasına sebep oldu.

M.Haluk Yalçınkaya : Cumalıkızık'ı tüm ülkeye tanıtan "Kınalı Kar" dizisinin kadrosuna nasıl dahil oldunuz ?

Zeynep Gülmez : Ben, oyunculuğumu ilerletmek için İstanbul'a gittiğimde, Osman Yağmurdereli beni seyretmiş, beğenmiş. Osman Yağmurdereli ile tanışıp,kadroya dahil oldum,  Kınalı Kar dizisini için Bursa'ya geldim. Kınalı Kar ile güzel bir çıkış yakaladım. Üç sene Bursa'da evimdeydim. Dizi çok beğenildi, reyting rekorları kırdık. Sonra Kınalı Kar bitince yeni proje için bu sefer Mudanya'da "Sev Kardeşim"i çekmeye başladık. Osman Yağmurdereli (Allah Rahmet Eylesin) beni kadroya aldı. Ben İstanbul derken, devamlı Bursa’daydım, ailemde burada. Sonra Vahide Gördüm'ün "Annem" dizisi, sonra "Parmaklıklar ardında" içinde Sinop'a taşındım. O projenin ardından Şafak Sezer ile sit-com'a başladım. O dizide çok beğenildi. Artık Sit-com dizilerde oynamak istiyorum.

 

M.Haluk Yalçınkaya :  Bu arada, Müzikal/ Komedi dalında En iyi Kadın Oyuncusu ödülünü aldınız, tebrikler, bundan bahseder misiniz ?

Zeynep Gülmez :  Yeni Tiyatro Dergisi’nin, 5.Emek ve Başarı Ödülleri töreninde, Müzikal/Komedi dalında, En iyi kadın oyuncu ödülünü  aldım. Ödül, "Ne Seninle, Ne Sensiz" adlı oyundaki performansıma verildi, çok güzel bir oyundu, Yosi Mizrahi, Buket Dereoğlu, Fatih Gülnar ile beraber gerçekleştirdiğimiz harika bir sahne performansı idi. Ramazan dolayısı ile oyuna ara verdik. Aslında ben dizilerde,drama oynadım,tiyatro da ise hep komedi oynadım. Dizilerde nasıl tanınıyorsanız yapımcılar sizi  hep o karakterde roller veriyor. Alemin Kralı’nda şans verdiler, komedyen tarafımı gösterdim. En son  TRT'de yayınlanan  Yeşil Deniz'de oynadım. Bu sezon dışarıda çok projeler oldu, mesela Nevşehir'de bir proje vardı kabul etmedim, oralarda yaşamak istemiyorum,  gelen projeleri  daha sıkı inceliyorum. Bu senede, biraz tiyatro yapayım dedim.

 

M.Haluk Yalçınkaya :   Tiyatro mu? Dizi mi ? Hangisini daha çok seviyorsunuz?

Zeynep Gülmez :  Arasındaki fark şu, dizide rolünü özümseye çalışırken, gün bitiyor, kamera karşısına geçiyorsun, oynadın mı ? oynayamadın mı ? bölüm bitti. Tiyatro da, provalar var, şöyle oynayayım daha iyisi olsun diye zamanın kalıyor,  "aslında tiyatro bir keşiftir", tiyatronun zevki daha başkadır. Bakın yurtdışına starlara hem tiyatro hem sinemada oynuyorlar.

 

M.Haluk Yalçınkaya :  Peki şimdiye kadar, bildiğim kadarı ile otuz dört dizide, onbir tiyatro oyununda oynadınız,  bir anlamda bu kadar farklı karaktere büründünüz.  Dizi ya da tiyatro oyununda rolleri seçerken ne gibi kriterleriniz var ?

Zeynep Gülmez :   Senaryoyu okuduğumda o role girebiliyor muyum? kendimi o karakter olarak görebiliyor muyum? role ne katabiliyorum?  Şu anda benim için çok farklı bir karakterde oynamak önemli. Şimdi ye kadar dizilerde  hep dramalarda  oynadım, ama artık komedi istiyorum.

 

M.Haluk Yalçınkaya :  Peki şu anda internette yayınlanan kısa metrajlı diziler için ne

düşünüyorsunuz ?

Zeynep Gülmez : Çok güzel diziler çekildi. Ben Fi ve Masum adlı dizileri seyrettim. Oyuncu yorulmuyor, seyredende zevk alıyor, sonuçta az ve öz anlatmak istenen net bir şekilde dile getiriliyor. Dizilerin kalitesini ve bakış açısını değiştireceğine ve bizleri bir adım daha ileriye taşıyacağına inanıyorum. Normal kanallarda oynanan diziler 90 dakika 100 dakikalık diziler hem seyredenleri, hem de bizi zorluyor yoruyor,lezzeti kaçıyor.

 

M.Haluk Yalçınkaya Tiyatro da en çok oynamak istediğiniz karakter hangisi ?

Zeynep Gülmez :  Gerçek yaşanmış bir insanın hayatını oynamak isterim.  En son "Havada Yüzmek " oyunu vardı. Bursa’ya da gelmiştik. Neriman Uğur ile beraber oynadık.  Oyun drama ama arada Doris Day'ın şarkılarını  söylüyordum, Doris Day gibi oynadım, oynamaya çalıştım. Beni çok mutlu etti.  Yaşanmış bir insanın hayatını oynamak isterdim. Onun dışında bir dönem dizisinde oynamak,  o döneme ait kostümleri giymek isterim çünkü dönem filmlerini seyretmeyi de çok severim.

 

M.Haluk Yalçınkaya :  En beğendiğiniz Türk ve Yabancı yönetmen kimdir ?

Zeynep Gülmez : Yabancılar'dan  Christopher Nolan'ı severim farklı bir düşünce yapısı var. Sean Pean'ı beğenirim. Türklerden  Mustafa Şevki Doğan çok iyi bir yönetmen ki çalışmadım, ama "Hanım Köylü" adlı dizisini çok beğenerek izledim.

Bu güzel sohbet için teşekkürler Zeynep Gülmez, yeni projelerde görmek istiyoruz. İyi Seyirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.