Hava Durumu

Sağlıklı yaşamak için

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2017 18:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2017 18:22

Şehirlerdeki sosyal iletişim eksikliği; yoğun ve yorucu şehir yaşamının yanı sıra iklim değişiklikleri, çevre kirliliği, doğal kaynakların ve pek çok canlı türünün hızlı bir şekilde tükeniyor olması da bir çok kişinin ekolojik köy yaşamını tercih etmesinden kaynaklanıyor. Ekolojik köy yaşamı, insan etkinliklerinin doğaya uyumlu ve çevreye saygılı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği artık her geçen gün daha fazla kabul görünmeye devam ediyor olduğu görülmektedir.

Dün köşemde yer verdiğim ekolojik tatillerin insanlar tarafından artık daha fazla tercih ediliyor olduğunu belirtmiştim. Yazımda, tatile çıkan insanların doğaya ve çevreye dost olan binalarda ve olanaklarda dinlenmek istediklerini gözlemlediğimi belirtmiştim. Ancak yazımı okuyanlar sadece tatiller için değil sürekli böyle bir yaşama özen duyduklarını dillendirmişler. Güzel ve doğru geri dönüşler aldığım kesindir.

Dünkü yazıma aldığım yorumları şu şekilde toparlamak daha doğru olacaktır. Ülke kırsalında, henüz toprakları kirlenmemiş, kentsel dönüşüme uğrayıp betonlaşmamış, doğal çevresi ve kırsal kültürel dokusunu koruyan yörelerde, sertifikalı organik tarım üretimi yaparak, otantik mimari ve yerel kültür değerleri ile yaşamın sağlayan politikalar ve adımlar atılması açıkça beklenmektedir.

Özellikle küresel ısınma, biyolojik çeşitliliğin gün geçtikçe azalması, gelir seviyesindeki artış, şehirleşme sonucu artan stres, insanların doğal ürünlere olan ilgisi ve doğayla iç içe olma tutkusundan dolayı eko yaşama ve ekolojik turizm faaliyetlerine doğru itmektedir. Dünyanın bazı yerlerinde ekolojik yaşamlara yönelik düzenlemeler yapılmaya başlanmış ve sürdürülebilir hayat doğrudan desteklenme politikaları ortaya koyulması gerekmektedir.

Bursa olarak geleceği görerek ekolojik yaşama doğru yönelmenin farkına bugünden varmamız gerekmektedir. Vatandaşlarımızı; kırsal yaşamla bütünleştirmeli, doğayla ve doğallıkla buluşturup, yerel kültür atölyelerinde el becerisi geliştirmeli, toprakla geçirilen zamanı arttırmalıyız. Böylelikle sağlıklı yaşam tarzları geliştirilmiş ve daha mutlu insanların sayısının her geçen gün artığını göreceğiz.

Bursa’nın ekolojik yaşam için çok uygun yerleri bulunmaktadır. Uludağ ve Uludağ eteklerinde yer alan kısımlar. Böyle bir çalışmaya ilk adımı atacak ve öncülüğünde yapılacak kişiler ise Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep ALTEPE, Keles Belediye Başkanı Mehmet TEKE ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim BURKAY’dır.

Bu kişiler bir araya gelerek öncelikle doğru bir ihtiyaç analizi ortaya koymalı ve bu ihtiyaç için devletin ilgili kurumlarını harekete geçirerek bölgesel adımlar atmalılardır. Yapılacak girişim Bursa sanayisi kadar önemli ve gerekli olduğu kesindir. Takip ettiğim ülkelerde, gördüğüm ekolojik yerleşimlerde ekonomik olarak kazançların boyutu çok ciddi bir noktadadır. Doğru çalışmalar doğru ellerde can bulduğunda güzel sonuçlar elde edileceği kesindir. Burada başkanlarımıza çağrı yapmaktayım, biran önce adım atarak işe başlamalıyız. Bursa’nın en doğru çalışması başlatılmış olacaktır.   Aynı zamanda bütün bu faaliyetler gerçekleştirilirken insan sağlığı ve özlenen tatlar açısından organik ürünlerle beslenme imkânları da bulunmaktadır. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.