Hava Durumu

Kısa filmde ana tema Prof. Dr. Sezgin oldu…

Yazının Giriş Tarihi: 14.09.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.09.2019 00:00
 

‘Yedi Velayet Yedi Vilayet Kısa Film Festivali’ ana temayı Prof. Dr. Fuat Sezgin olarak belirledi. Bursa'ya ilk sinema salonunu ve film gösterimlerini Pathe Film yaptı.  Ardından gösterimler ve yeni salonlar birbirini kovaladı. Sinema salonuna gitmek film seyretmek ayrıcalıktı tabi o zaman yeşil şehir Bursa'da sayılı sinema salonu vardı.

Şimdi Pimapen cenneti Bursa'da sinema salonları AVM'lerde. Sinemaya gitmek yerine herkes internetten izliyor.

Yazlık sinema konseptini altı yıldır başarılı bir şekilde kullanan, Yedi Velayet yedi Vilayet kısa film festivali gösterimlerini; Cazibe Merkezi, Ulucami ve Kent Meydanı’nda yaptı.

Altı senedir Bursa'da çekimler yapan ve çektiği filmlerin gösterimlerini yapan festival bu yıl "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" dolayısıyla "İslam'ın Bilim İnsanları" temasıyla düzenlenen senaryo yarışması sonucunda belirlenen ve El Cezeri, Kındi, El Zehravi, Cabir Bin, Hayyam, Kadızade Rumi, İbni Heysem ile Abbas İbni Firnas'ı konu alan en iyi 7 senaryo, Bursa'nın tarihi mekanlarında film haline getirildi.
6'ncısı düzenlenen festival kapsamında gerçekleştirilen ve insani değerleri konu alan kısa film yarışmasında da finale kalan 7 film gösterime alındı.
Ehli Sanat Sinema ve Kültür Derneği Başkanı Eda Sürmeli, bu yıl İslam bilim tarihinin en kıymetli hazinelerinden 7 İslam büyüğünü konu aldıklarını belirtti ve şunları anlattı :  "Kadim şehrimiz Bursa'da film haline getirdiğimiz 7 senaryoyu belirlerken hassasiyetle davrandık. Fuat Sezgin Hocamızın 'Geçmişte vardık, şimdilerde varız ve gelecekte var olacağız' sözü üzerine teknolojinin ve
bilimlerin ilk kaşiflerini konu alırken, bilim tarihinde derin izler bırakan İslam büyüklerimizin yaptıklarının bizi tekrar cesaretlendireceğini düşündük. Onların Ortaçağ'da yaktığı kandiller şimdilerde bize teknoloji olarak önümüze sunulurken, ülkemizin son yıllardaki başarılı çalışmalarının da altını çizeceğini düşünüyoruz."

2019 yılı Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı ilan edildi. Önce biraz Sezgin'den bahsedelim. Dünyanın önde gelen tarihçilerinden İslam Bilim araştırmacısıdır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakülte’sini 1951 yılında bitirdi ardından Arap Dili ve Edebiyatı üzerine doktora yaptı. "Buhari'nin Kaynakları" konulu doktora tezini tamamlayan Sezgin, 1954'te doçent oldu. Sezgin, bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari'nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı. Fuat Sezgin'in, "Buhari'nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar" adındaki takdim tezi 1956'da yayımlandı.1960 'da Frankfurt üniversitesinde çalışmalara başladı. 1965'de yazdığı ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi Institut für Geschichte der Naturwissenschaften'a sunan ve bir yıl sonra profesör unvanını kazanan Sezgin, aynı yıl kendisi gibi şarkiyatçi olan Ursula Sezgin ile evlendi. Sezgin'in kızı Hilal, 1970'te dünyaya geldi. İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi'nin ilk cildini, 1967'de tamamlayan Sezgin, 17 ciltten oluşan eserin 18. cildini yazıyordu. Sezgin, Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede biliyordu. İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin faaliyetlerini desteklemek amacıyla 2010'da Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı kuruldu. 93 yaşında hayata gözlerini yuman Prof.Dr. Fuat Sezgin, Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile 2019 yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde Erdoğan, 2019’un “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” olarak ilan edilmesinin uygun görüldüğünü belirterek, bu kapsamda gerçekleştirilecek organizasyonların Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ile birlikte yapılacağını aktardı. Konumuza dönelim yani sinema, Bu seneki Yedi Velayet Yedi Vilayet Kısa Film Festivali BTSO'daki gala gecesi ve ödül töreni ile nihayetlendiriliyor. Bursa'da yaptığı bu güzel çalışmalardan dolayı koordinatör Eda Sürmeli’yi tebrik ederim. Yıllardır bu festivale emek harcayan herkese teşekkür ederim. Bursa'ya marka değeri katmanın önemini bir kez daha hatırlatırım. Önemli olan değerlere sahip çıkmak bunu unutmamak… İyi Seyirler.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.