Hava Durumu

Korkutan Ağaç Kesimleri

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2019 00:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2019 00:08
 

Kaz Dağları’nda Kirazlı altın madeni projesi, iklim değişikliğine ve doğanın zehirlenmesine yol açıyor. Ormanda ağaç kesimleri ile, yaz aylarında ormanın 10 derece sıcaklığı düşüren etkisi azaltılıyor ve kuraklığa sebebiyet veriliyor.

 

Ormanda ağaç kesimlerinin ardından bölgeye yeni ağaçlandırma çalışması yapılmasıyla, birkaç asırlık ağaçların yararına ulaşmak mümkün görünmüyor. Asırlık ağaçların yerine dikilen fidanların, önümüzdeki yüzyıllar boyunca ormanı eski niteliğine kavuşturamayacağı uzmanlar tarafından açıklanıyor.

 

Günümüzde iklim değişikliğine gidilmesine yönelik önlemler alınırken, ülkemizde ise iklimi koruyan ormanlarımız yok ediliyor.

 

Alternatifi olmasına karşın maden projesinde yasaklı siyanürün kullanılması “çifte ahlaksızlık olarak” nitelendiriliyor. Siyanürün zehirli olmasıyla, suya ve doğaya karışmasına dikkat çekiliyor.

 

Kirazlı’daki maden alanı, 180 bin insanın tek su kaynağı Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor. TEMA Vakfı’na göre, maden alanının yüzde 98.7’si orman alanında bulunuyor. Bölge 18 memeli, 41 kuş, 10 sürüngen, 117 böcek ve 283 farklı bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

 

Kaz Dağları’nda, Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından Çanakkale’nin Kirazlı köyünde yürütülen altın madeni projesine tepkiler büyüyor.

 

Maden projesi için 195 bin ağacın kesilmesinden sonra başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti”, on binlerce kişinin katılımıyla sürdürülüyor.

 

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eylemin Kaz Dağları’nı kurtarma eylemi olduğunu ve siyasi değil doğa için mücadele ettiklerini belirtiyor.

 

İDA Dayanışma Derneği’nden Nermin Tokgöz, yabancı ülkelerde 1978 yılından beri 6 gramın altında işletmeye geçilmesinin yasaklanmasına rağmen bizde 0.6-0.75 gram için katliam yapıldığını anlatıyor.

 

Kaz Dağları’nı yani topraklarımızı, doğamızı ve insanımızın yaşamını korumaya gönül veren herkesi kutluyorum.

 

Verilen zararları durdurarak, nesillerimize yaşayabilecekleri bir dünya bırakmamızı diliyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.