Hava Durumu

Alemleri, dünya camilerini süslüyor (Osman ÇETİN)

Bursa’nın tarihi Kayhan Çarşısı’nda bulunan Bedrettin Cami’nin yanında, Bakırcı Mustafa Efendi’nin üçüncü kuşak torunu olan Ayhan Savut dükkanında 48 yıldan beri cami alemleri ve her türlü bakır işleri yapıyor.1889’dan günümüze sektöründe ilk ve tek tescil patentli firması olan bu dükkanda cami alemi, kubbe, minare, şadırvan, hutbe, cenaze arabası, süs alemleri ve cami şamdanları yapmaktadır.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2016 13:12
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2016 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Alemleri, dünya camilerini süslüyor (Osman ÇETİN)
 Alemci ustası el emeği ile imal ettiği kalıcı ve birinci kalite ürünlerimizi dünyanın dört bir yanındaki camilerimize ulaştırmaktır. Alemci ustası Ayhan Savut, yaptığı mesleğin başlangıç hikayesini şöyle anlatıyor: ” Dedem 11 yaşında öksüz kalıyor. Komşuları dedeme yardımcı olmak için, kendi babasından kalma mülklerde kiracı olan bakırcı ve minare alemcisi Kırımlı bir ustanın yanına dedemi çırak veriyorlar. O usta,  dedeme bu mesleği öğretiyor. Belirli bir zaman sonra 1889 da Ulu Cami’de berat alıyor. O zaman Ahilik Ocakları ve Longo Cemiyetleri  varmış, dedemi  onlar imtihan ediyor ve Berat verip  peştamal kuşandırıyorlar.Ustası  da muvafakat veriyor. O zamanlarda bu cemiyetler, yeni dükkan açanlara kimisi para yardımı kimisi takım, kimisi iş veriyor. Yani kısacası yeni dükkan açan sanatkarlar sıkıntılı bir şekilde işe başlıyorlar”

DEDEDEN TORUNA
Günümüzde zanaatkarların kıymeti olmadığı için bu yardımların da hiç birisinin kalmadığını söyleyen Ayhan Savut, babasının Anadolucasino yüksek tahsilli olmasına rağmen bu mesleğe aşık olduğu için Kaymakamlığı bırakarak,  30 yaşında çıraklığa başladığını belirtiyor. Savut,” Babam, dedemden bu mesleğin bütün inceliklerini öğreniyor ve bu mesleğe devam ediyor. Bende babamın sağlığında tatillerde babama yardım ederek bu mesleği öğrendim. Babamı emekli olduktan sonra,  1967 senesinden beri bu mesleği sürdürmekteyim” diyor.  “Ben bu mesleği Ordinaryüs Profesörlerinden öğrendim” diyen Savut, Bursa’da Alemcilik yapan en eski ustalardan birisi olduğunu ifade ediyor.

DÜNYANIN HER YERİNE ALEM YAPTI
Bursa’da, Muradiye Külliyesi’nin alemlerini yaptığını; Orhan Camisi, Kayhan Camisi, Yıldırım Camisi, Şehreküstü Camisi, Selçuk Hatun Camisi, Yeşil Camisi gibi camilerin kimilerine yeni alemler yaptığını kimilerine ise onarım yaptığını söylüyor.   Türkiye dışında bile işler yaptığını belirten Savut, “Çeşitli Müslüman ülkelerine alemler yapıp gönderdim. Bu sene Fildişi Sahilleri, Gana, Bulgaristan, Azerbaycan gibi ülkelere alem yapıp gönderdim” diyerek, 1979 yılında, Suudi Arabistan Kralı Bin Abdülaziz’in Riyad’da yaptırmış olduğu sarayın içindeki caminin bile alemlerini yaptığını anlatıyor.

Evlerine süs eşyası olarak bile alem yaptıran kişilerin olduğunu belirten Savut, Kayhan Mahallesi’ndeki Bedrettin Camisi yanındaki küçük dükkanında sipariş üzerine çalıştığını belirterek, 60 santimetreden 3 metreye varan uzunluklarda alemler yaptığını belirtti.

Usta Ayhan Savut, hiçbir bağlantısı olmadığı kişilerin bile, yaptığı işlerin kalitesini duyarak kendisini arayıp buluyor olmasından büyük memnuniyet duyduğunu söylüyor.

Haber: Osman ÇETİN

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.