Hava Durumu

Buldan Bursa'da hayranlarıyla buluştu (Bedia BARAK)

Müslüm Gürses'in varisi olmaya aday yegane arabeskçilerden Erol Budan Bursa'da hayranlarıyla buluştu.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2016 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2016 12:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Buldan Bursa'da hayranlarıyla buluştu (Bedia BARAK)
 "Bestelerim Kıyafetim Gibi Kimsenin Üzerine Uymaz"

Kendi yazıp, bestelediği şarkıları seslendirmeyi tercih eden arabesk, fantezi müzik dallarında iddialı sanatçı Bursa'ya olan hayranlığını bizimle paylaştı.

Sanatı, dine benzeten sanatçı " Sanat kurallarıyla, din kuralları aynıdır. İnsanı iyiliğe ve güzelliğe götürür" dedi.

Ne olur bir başkasına ümit verme aşkından

Ben sensiz yaşayamam geçerim bu canımdan...

 

B. BARAK: Sizi tanıyabilir miyiz?

E. BULDAN:  1961 İstanbul doğumluyum. Evliyim. 2 kız babasıyım. Çocuklarımın eğitimine çok önem veriyorum. Yaklaşık 30 yıldır müzik ile uğraşıyorum.  İşim sanat. Müzik üzerine kendi şirketim var. Beste yapıyorum.  Ses yorumcuyum.

B. BARAK:  Müziğe nasıl başladınız?

E. BULDAN:  Kendimi bildiğimden beri müziğin içerisindeydim.Çok küçükken müzik aleti olmadığı için, süpürgeyi bağlama gibi kullanırdım. O zamanlar başka oyuncağımız yoktu tek oyuncağımız çalı süpürgesiydi. 14 yaşında bağlama aldım ve kendim çalmayı öğrendim.  Sonra ders aldım kendimi geliştirdim.  1987 yılında ilk kasetime başladım.

B. BARAK: Kaç albümünüz var?

E. BULDAN: 9 albümüm var. Damardan arabesk 1, Damardan arabesk 2, Koparamam kalbimi, Ateşlere attın beni, Dedim ya, Ayrılalım ve  Harabe gönlüm. Sonra 2 albüm daha yaptım.  Müzik ile bir şekilde yaşamımı sürdürüyorum.

B. BARAK:  Bestelerinizi başkasına veriyor musunuz?

E. BULDAN:  Bestelerim benim kıyafetim gibidir, herkesin üzerine uymaz. Ya dar gelir ya bol gelir. Ama kıramadığım bazı arkadaşlarım bestelerimi okudu. Bestelerim benim yaşamım, benim psikolojim, benim olaylara bakış açım.  Benim pencerem.  Besteler genelde çok dinlenince, internette çok tıklanınca pazarı olur. İlgi görünce pazara girmek isteyen de çok olur. Benim bestelerimi de isteyen, okuyanlar oldu ama ben bestelerimi kendim için yazdım başkasına pazarlamak gibi bir düşüncem olmadı. Kendim yazayım, kendim okuyayım, kendim satayım, tüccar sanatçıyım yani.

B. BARAK: Bursa'ya çok sık geliyor musunuz?

E. BULDAN: Bursa yıllar önce kasetçilerle görüşmek için sık gelirdim. Sahne olayı o zamanlar yoktu. Kaset muhabbeti vardı. Unkapanı'n da şirketim var oradan kaset, albüm ticareti için gelir giderdim. Bursa radyolarında çok konuk oldum.

B. BARAK: Bursa'yı nasıl buluyorsunuz peki?

E. BULDAN: Bursa'yı çok severim. İnsanı da iyidir, muhlistir, sıcaktır, iyi huyludur, sevecendir. Bütün ülkemin insanları aynı. Nasıl bakarsanız aynı görürsünüz.

B. BARAK: 30 yıldır müzikte ne değişti?

E. BULDAN: Hiç fark yok. Hiç değişim olmadı. Değişen sadece teknoloji oldu. Kasetlerin, makaraların yerini dijitaller aldı.

B. BARAK: İnternet ortamında müzik dinlenmesi albüm satışlarını etkiliyor mu?

E. BULDAN: Biz bu durumdan memnunuz. İsteyen herkes internet ortamı ile bizi dinleyebiliyor, bize ulaşabiliyor. Ayrıca daha avantajlı telif hakkı nedeniyle her tıklandığında ücret alabiliyoruz. Bizim meslek birliklerimiz var, besteciler, yorumcular, söz yazarları birlikleri. Müzik yayınlayan şirket, kuruluş bizim meslek birliklerimizle anlaşmalı olduğu için her izlenme, dinlenme için ödeme yapıyorlar biz de bu sayede para kazanıyoruz. 2 ayda bir ya da 3 ayda bir hak ediş dağıtıyorlar. Dinlenirlik sayımız ne kadar yükselirse o kadar çok kazanmış oluyoruz. İlk önceleri böyle değildi. Bedava dinleniyordu sonra hakkımızı korudular.

B. BARAK: Şuan sanatçıların kendini tanıtması daha mı kolay?

E. BULDAN: Evet. Tanıtım için şarkıcı Filmleri vardı ben o dönemlerde yoktum sonra ki dönemde klip döneminde vardım bizler de o zaman klip çekerek kendimizi tanıtıyorduk. Radyolar çok dinlenirdi. Klip çekimlerinde de ilk zamanlar işi bilmiyoruz. Arabesk okuduğum için gelen satırı vurdu, giden satırı vurdu facia gibi.

B. BARAK: Kaç gün Bursa kalacaksınız?

E. BULDAN:  2 gün Bursa'da kalacağım. Turnemiz vardı. Karadeniz'i, Egeyi dolaştık. 

B. BARAK: Gençlere müziği tavsiye eder misiniz?

E. BULDAN: Tabi ki yapsınlar. Profesyonel olarak, meslek olarak yapmasalar bile mutlaka hobi olarak müzikle ilgilensinler. Sanat kurallarıyla, din kuralları aynıdır. İnsanı iyiliğe ve güzelliğe götürür. Bizler küçükken Orhan Gencebay'ın filmlerinden çok etkileniyorduk. Samsun'dan geliyordu sazını çalıyordu. yatlar, katlar, falanlar, filanlar bu iş ne güzel der imrenirdik. Oysa filmin 1,5 saatte bittiğini hesaplayamazdık. Gençlerimiz de o şah şahalı görüntülere inanıp, özenmesinler, eğitimini alıp en iyisini yapmak için uğraşsınlar. Sanat alanını ben askerliğe benzetiyorum. Rütbeliler çekildikçe, emekli oldukça meydan erlere kalıyor. Ama önemli olan meydan kendilerine kalana kadar ya da sonrasında kendilerini bozmadan, dayanaklı bir şekilde, kendini geliştirerek, sürekli çevre toplayarak, bu yolda yürümek. Aynı esnaflık gibi.

B. BARAK: Sanatçı egosu vardır, sizin nasıl?

E. BULDAN: Benim egom yoktur. Alkış bile yapsalar ben mahcup oluyorum. Hiç alkışlamasalar daha çok kendimle baş başa oluyorum. Ben marjinalim.

B. BARAK: Eklemek istediğiniz mesajınız var mı?

E. BULDAN: Sizlere çok teşekkür ederim. Kimlere sizin sayesinde ulaşabilirsem, sevgi, saygılarımı iletiyorum. Sevgi ve saygısını kazandıklarım ise benim için gurur kaynağıdır.  Tüm dostluklarıma teşekkür ederim.

Anladım taş kalbin sevmek bilmiyor,

Denedik bu sevgi bize yetmiyor,

Yokluğun başımı taşlara çalsa,

Gideceksen eğer kendin bilirsin.

Kaderin zulmü bitmek bilmiyor

Kasti var canıma almak istiyor

Ne günah işledim bilmem ki tanrım

Gençliğim dert ile geçti gidiyor

Arzular emeller benden gittiler

Kurduğum hayaller şimdi nerdeler

Sevmeyi benden hep esirgerler

Gençliğim dert ile geçti gidiyor

Aldılar elimden bende ne varsa

Gönlüme doldu hep derdine tasa

Bağlandım bağlanalı o vefasıza

Gençliğim dert ile geçti gidiyor

HABER: BEDİA BARAK 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.