Hava Durumu

Bursa’nın gizli geçitlerinden biri (Osman ÇETİN)

Bazı yerler vardır ki, içeride vakit geçirdikten sonra, dışarıya adımınızı attığınızda kıymetini anlarsınız.Eşiğinden içeri girince, bir başka dünya’ya, bir rüyaya adım atarsınız. İşte, Bursa’da Nilüfer Köylü Pazarı’ndaki ‘Aşıklar Kahvesi’nin kapısı da o gizli geçitlerden biridir.

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2016 17:50
Haber Güncellenme Tarihi: 07.03.2016 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Bursa’nın gizli geçitlerinden biri (Osman ÇETİN)

Burası Aşıklar Kahvesi; müzikle kurulan dostluklar, anlatılan fıkralar,hikayeler türkülerle  pekişirken bu küçücük kahveyi kocaman bir dünya yapıyor.Bursa’da tarihi-turistik yerlerin içinde nefes alan bir yer olan Tuzpazarı’ndaki, Nilüfer Köylü Pazarı içersindeki bu Aşıklar Kahvesi’nde sandalyeler farklı bir şekilde dizilmiştir.Bir oda tiyatrosunda  gibi hissedersiniz kendinizi; duvarlarında bağlamalar asılıdır. Darbuka, def , eski gazete küpürleri ,  siyah-beyaz yada rengi solmuş fotoğraflar görürsünüz.

60 YILDIR HİZMET VERİYOR

Erzurumlu Aşık Mehmet Ali Güneş tarafından 60 yıl önce açılan ve  Arif Sağ ,Güven Yaşar ve Bedri Ayseli  gibi ünlü sanatçıların da ziyaret ettiği kahvehanede kimi saz çalmak kimi de aşıkların birbirleriyle atışmasını izlemek üzere gelen yediden yetmişe her yaştan müdavime rastlamak mümkündür. Bu kahvehaneye Türkiye’nin her tarafından aşıklar gelir saz çalar, türkü söyler. Ayrıca bu mekanda bağlama dersi verilip bağlama satışı da yapılmaktadır. Bursa’ya gelen yabancı  ülkelerin kültür elçileri bile bu mekana gelirler.

SİYASET YOK SAZ VAR

Şu anda Köylü Canlı Bahis Pazarı ‘Aşıklar Kahvesi’ni işleten, Muhsin Güneş kahvede siyasetin konuşulmadığını ve tavla ile kağıt oyunlarının oynanmadığını söyledi. Güneş kahvede, ÇoşkunTemelöz, HüseyinBavlı, Balıklılı Hüseyin, Metin Karamehmetoğlu, Arif Eren, Emin Ballıkaya ve Yaşar Yokuş gibi ünlü saz ustalarının yetiştiğini söyledi.60 yıldan beri politikanın girmediği Aşıklar Kahvesinde saz meraklıları kendi  aralarında çalıp söylüyorlar. Kahvenin 40 yıllık müdavimi olan,Mahmut Doyran , Aşıklar Kahvesine her yaş ve mesleğe mensup türkü sever vatandaşların geldiğini ifade ediyor.

‘Aşıklar kahvehanesinde asla politika konuşulmadığını ve kavga olmadığını vurgulayan Doyran, “Burada adeta müzik ve çayla demleniyorum.Gerçekten halk müziğiyle ilgilenen her insan mutlaka günde bir kez dahi olsa buraya gelir.Sıcak  çayını içer, türküsünü dinler ve bir kuş kadar rahatlamış olarak kalkar, evine gider.Kafasında artık düşünecek  bir şeyi kalmaz” diye konuştu. Osman ÇETİN

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.