Hava Durumu

Bursa’nın Gramofoncu amcası (Osman ÇETİN)

Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin müzikseverler için plakların ayrı bir yeri vardır. İyi bir arşivciyseniz plaklar en yakın dostlarınızdır. Hele bir taş plağınız ve bir de gramofonunuz varsa dinlediğiniz sesler sizi alır götürür başka yerlere.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2016 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2016 16:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Bursa’nın Gramofoncu amcası (Osman ÇETİN)

Ne var ki son yıllarda gramofonlar ya müzelerde ya da evlerde dekor unsuru olarak kullanılıyor, bunun da en büyük sebeplerinden biri 1960’lı yıllardan sonra çıkan pikaplar ve bu tarih kokan müzik kutularını tamir edecek kişilerin oldukça azalması.

Kendine bu işe adayan isimler de var; 63 yaşındaki Ünal Sezer de onlardan biri. Bursa’da yaşayan emekli otobüs şoförü Ünsal Sezer, 10 yaşında eniştesinin yanında gramofon tamirciliğine başlamış. 1960’lı yıllardan itibaren içli dışlı olduğu gramofonları toplayan Sezer, bozuk olanları bin bir güçlükle bulduğu eski parçaları birleştirerek çalıştırıyor.

130 YILLIK PARÇALAR VAR

Topladığı gramofonlarla 100 parçalık bir de koleksiyon kurmuş olan Sezer, özellikle Edison’un 1880’li yıllarda ürettiği gramofonlardan başlayıp,1940 yıllara kadar üretilen ve çok az bulunan gramofonlara sahip. Gramofonlara ait bulunmayan parçaları da İngiltere ve Amerika’dan getirterek gramofonları çalıştırıyor. Elinde Supertotobet 130 yıllık gramofonlar bile var… Sezer, zaman zaman da İstanbul ve Ankara’daki antika pazarlarına giderek gramofon bakıyor.

Ünal Sezer, gramofon aşkını  şöyle anlatıyor: “Bunlarla uğraşmak beni zinde tutuyor, bunlar benim ilacım, bizim evde hep taş plaklar çalınır. Kendi tamir ettiğim gramofonlarla sadece taş plak dinliyorum,300 tane taş plağım var”

GENÇLER DE ÖĞRENMELİ

Ünal  Sezer  tamir edip yeniden çalıştırdığı bazı gramofonları, kendisine çok ısrar eden nostalji meraklılarına istemeden de olsa sattığını ifade ediyor. Gramofonların bedelinin 800TL ile 10 Bin TL arasında değişiyor. Sezer’in en büyük korkusu ise;  kendisinden sonra bu işin devam ettirilememesi. Kendisinin artık yaşlandığını söyleyen Ünal Sezer, özellikle gençlerden bu mesleğe meraklı olanların yetişmesi gerektiğini düşünüyor. HABER: Osman  ÇETİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.