Hava Durumu

'Çocuklarını devlete emanet etmek istiyorlar' (Bedia BARAK)

Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı İbrahim Sönmez, özellikle zihinsel engelli vatandaşların ailelerinin en büyük sıkıntısının kendileri öldükten sonra çocuklarına ne olacağı kaygısı yaşadıkları ve devlete emanet istediklerini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2016 19:53
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2016 14:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
'Çocuklarını devlete emanet etmek istiyorlar' (Bedia BARAK)

Sönmez, “Engelli vatandaşların birçok alanda özellikle sağlık, ekonomi, iş imkânı, sosyal hayat maddi, manevi sıkıntı yaşadıklarını ama özellikle zihinsel engellilerin ailelerinin daha büyük endişe içerisinde olduğunu kaydetti.

ÖZEL SEKTÖRE GÜVEN DUYMUYORLAR

Sönmez, “ Zihinsel engelli vatandaşın bakımı çok zor. Kendi başlarına ihtiyaçlarını göremiyorlar. Ailelerde bu bakımdan kaygı duyuyorlar. Biz öldükten sonra çocuklarımıza kim bakacak? Çünkü kendileri öldükten sonra çocuklarını emanet edecek kimseleri yok. Şuan sosyal yaşam merkezleri var. Bunlar özel sektör olduğu için kimse özel sektöre güvenmiyor. Devlet çatısı altında olsun istiyorlar. Devlet bu imkânı sağlara aileler öldükten sonra çocuklarını güven içinde olduğundan emin Celtabet olacaklarını düşünüyorlar. Belediye bir yaşam merkezi kursun ya da devlet böyle yerler açsın biz çocuklarımızı buralara emanet edelim diyorlar. Birde evde bakım ücretini çoğu arkadaşımız alamıyor. Evde bakım ücretini bütün engelli olan vatandaşlarımızın alması gerekiyor. Ayrıca zihinsel engellilerin bir başka sıkıntısı ise vekâletleri adliyeden aldıktan sonra her 2 yılda bir değiştirmesi gerekiyor. Bu sıkıntı yaratıyor. Refakatçi sıkıntısı da çok yaşıyoruz. Çünkü zihinsel engelli asla tek başına bir yere gidemez. Mecburen refakatçisi olması gerekiyor. Özellikle zihinsel engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırıcı ve bu vatandaşların bakımını üstlenen ailelerin sıkıntılarını çözecek yasalar istiyoruz. Her çıkan yeni yasa ile bizim resmi işlerimiz ağırlaştırıyor ve yaşanan zorluklara yenileri ekleniyor. Engelli üzerinden menfaat sağlayanlar yüzünden gerçek mağdur olan engelli vatandaşlarımız ve ailelerimiz bunun cezasını çekiyor lütfen bir yasa, kanun çıkarırken bizlerin içerinde bulunduğumuz durumu düşünsünler” şeklinde konuştu.   
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.