Hava Durumu

Dededen toruna bıçakçılık (Osman ÇETİN)

Öztüfek firmasının sahiplerinden olan Fikri Tüfek, ailesinin yaptığı işten dolayı kendilerine verilen soy isimlerinin, “Hızır Ağa’dan Eşref Ustaya; Eşref Ustadan bugüne” sloganıyla nasıl markalaştıklarını anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2016 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2019 20:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Dededen toruna bıçakçılık (Osman ÇETİN)

‘…Osmanlı  döneminde  ordu içinde silah tamirciliği yapan Eşref Usta’nın Yemen seferi sırasında top namlusuna eklediği aparatla tüfeği 360 derece dönebilen duruma getirdiği için madalya alan Eşref Usta’nın başarısından dolayı soyadı kanunu çıkınca Aile ‘Tüfek’ soyadını alır…  ’ Eşref Usta’dan sonra da soyadlarının hakkını vermek isteyen sonraki kuşaklar bunu yetenekleriyle birleştirmeye karar verdikten sonra ‘Öztüfek’ firmasının temelleri atılmış olur.Şimdilerde Bursa’nın en eski çarşılarından biri olan Eski Sebze Hali caddesi üzerinde bulunan ‘Öztüfek’ bıçak firması, Bursa’da bıçak imalatı  ve aynı zamanda satış mağazası bulunan bir firma . Bunun yanı sıra sadece Türkiye’de değil  Avrupa’nın birçok ülkesine de Bursa bıçaklarını tanıtmaya devam ediyor.

“MAALESEF ÇIRAK YETİŞMİYOR”

Firmanın  5. Kuşak sahibi olan Fikri Tüfek, bu bıçakçılık mesleğinin dededen, babadan kalma bir meslek olduğunu belirtti. Aile firmasının Bursa’da 1870’de  kurulduğunu belirterek, kendisi de bıçakçılık sanatını dedesinden babasından öğrendiğini söylüyor. 25 seneden beri bu işi yapıyor. Bursa’da artık eski bıçak ustalarının kalmadığını, yeni başlayanların da bu işi bilmediğini ve ağırlıklı olarak Çin malı bıçak sattıklarını belirterek ‘’Bizim yaptığımız bıçaklar el yapımı ve senelerce kullanılıyor. Ama Çin mallarının veya kalitesiz bıçakların birkaç ay sonra atılıyor. Özellikle cep çakıları, kılıçlar, mutfak bıçakları, testereler, döner bıçakları, satırlar, spatulalar , avcı bıçakları, kebap şişleri ve kasap malzemelerini kendimiz  imal edip satıyoruz. Artık Bursa’da eski ustalar pek kalmadı’’ ifadelerini kullanarak zamanla Bursa bıçakçılığının da yok olacağını, artık çırak yetişmediğini  söyledi. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.