Hava Durumu

Evlerin gözdesiydi şimdi antika oldu (Osman ÇETİN)

Bir zamanlar gelinlerin vazgeçilmezi olan dikiş makineleri artık yok olarak görülüyor. Hazır giyimin artmasıyla evlerimizden kalkan dikiş makinelerinin tamirinin son temsilcileri ise ayakta durmaya çalışıyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2016 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2016 14:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Evlerin gözdesiydi şimdi antika oldu (Osman ÇETİN)

Eski zamanlarda ninelerimizin, annelerimizin hatta yeni gelinlerin gözdesi olan  dikiş makineleri evlerin gözde ev eşyası arasındaydı.  Şimdilerde ise daha modern ve otomatik dikiş makineleri ortaya çıkınca insanlar artık eski dikiş makinelerine antika gözüyle bakıyorlar.

Bursa’da tarihi Bat(bit) Pazarı’nda dikiş makineleri satışı ve tamirini yapan 81 yaşındaki,Hasan Basri Salihoğlu,1954 yılında başladığı elbise tamirciliğini bırakıp 26 seneden beri  aynı dükkanında dikiş makineleri tamiri ve satışını yapmaktadır. Salihoğlu, dikiş makinelerinin eski ilgiyi görmediğini şu sözlerle anlattı: “Eskiden gelin verdikleri zaman makinesiz  gelin gitmiyordu. Evden çıkmıyordu.Ama şimdi makineyi  gördüğü zaman istemiyor.  Şimdi ise pek evlerde dikiş makineleri bulunmuyor , çamaşır makinesi, buzdolabı,bulaşık makinesi istiyor.Bu zamanda ise makine ile dikiş dikecek gelinlerimiz maalesef yok.”

KIYMETİ BİLİNMİYOR

Günümüzde bu makinelerin kıymetinin bilinmediğini ifade eden Hasan Basri Salihoğlu,  “Bursa’da ilk defa ben bu işi yapmaya başladım.Şu anda sadece ikinci el dikiş makinelerinin satışı ve tamirini yapıyorum.Dikiş makineleri tamiri ile bugünlere geldim.Çocuklarımı okuttum.Ailemi geçindirdim.Önceleri  işlerimiz iyiydi.İnsanlar dikiş makinelerini tamire getiriyorlardı. Artık  bu makinelerin kıymeti kalmadı. İşyerimi sabah saat 8 gibi açıyorum ve dükkanıma gelen dikiş makinelerinin tamiri ile uğraşıyorum.Tamir için gelen makinelerin içersinde 50  yılı aşkın süredir kullanılmış makineler de var. Bu makinelerin parçalarının zar zor temin edebiliyoruz. Hatta  parçalarını bulmakta bile zorluk çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

BİZDEN SONRASI YOK

Kendilerine getirilen makinelerin de kullanılmak için değil hatıra olarak saklanmak amacıyla tamir ettirildiğini söyleyen tamirci Salihoğlu, “Tamire gelen makineler genellikle rahmetli anneden,babadan kalan makineler.Vatandaşlar bunları atıl kalmasın diye  ve hatıra olarak saklamak ve evlerde  dekor olarak  kullanmak için tamire getiriyorlar” dedi.

Hasan Basri Usta,”Kırılan parçaları elimizde olan yenileri ile değiştiriyoruz.  Elimizden geldiği kadar makineleri  çalıştırmaya ve dikiş dikmeye hazır hale getiriyoruz. Tabi bu da bizi epeyce zorluyor. Çünkü artık günümüzde parça bulmak zorlaştı. İkinci el dikiş makinelerini de dükkanımda bulunduruyorum. Bunları isteyenler olursa satıyorum.İkinci el dikiş makineleri genellikle 300-400 TLcivarında satışını yapıyorum.Kazancı bizi pek tatmin etmese de yine de Allah bereket versin.Ben bu işi  sağlığım elverdiği sürece yapacağım. Çünkü bizden sonra dikiş makinesi ustası yok,çırak kalfa gelip burada çalışmak istemiyor.Yani bu işi yapacak gençler bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Osman ÇETİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.