Hava Durumu

Japon Parkını işte böyle hortumlamışlar (Bölüm 5)

Akıllara zarar veren bir uygulamayı ve iddiaları Nilüfer Belediyesi’nin Japon Parkı’nda görebiliyoruz.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2016 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2016 17:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Japon Parkını işte böyle hortumlamışlar (Bölüm 5)

Belediye, 2010 yılının Dünya Japon Yılı ilan edilmesine yönelik olarak ilçede bir Japon Parkı yapılmasını kararlaştırmış ve bu parkın açılışına Japonya Başbakanının geleceğini iddia ederek, park ihalesini Kamu İhale Kurulu denetimden uzak tutma adına, “acil ihale uygulaması” yapmış.

 

İhalenin verilmek istenilen müteahhidin, “iş bitirme belgesi” yetersiz kalmış. Devreye Başkan Yardımcısı Nazlı Y.  girip iddialara göre,  toplamda 72 bin liralık hak edişe karşılık 2 milyon 441bin 540 TL’lik İş  Deneyim Belgesi sahte olarak düzenlenmiş.

 

Nilüfer Belediyesi eski meclis üyesi olan Müteahhit Halil Ö.’ye böylece Japon Parkı işini vermiş. Fakat, park içinde yapılmayan işlerin yapıldığı gibi hak edişler gösterildiği iddiasıyla, İçİşleri Bakanlığı tarafından aralarında Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, başkan yardımcıları Turgay Erdem ile Nazlı Y. ve toplam 13 şüpheli hakkında Kamu Kurum ve Kuruluşlarının İhalesine Fesat Karıştırma iddiasıyla şikayette bulundu.


Mustafa Bozbey ; eski meclis üyesi müteahhit için ihale hazırlamış


Turgay Erdem; ihale dosyasında yapılmayan işleri imzalamış..


Nazlı Y. ; sahte iş bitirme belgesi hazırlanmasına yol açmış


Halil Özay; hak etmediği ihale ve ödemeleri almakla suçlanıyor

Japon Parkını işte böyle hortumlamışlar

 

Tüyü bitmemiş yetim hakkının yandaş müteahhitlere nasıl hortumlandığı iddialarına en güzel örnek, İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı Bursa Nilüfer Japon Parkı ihalesiyle ilgili şikayette ortaya çıkarıldı.

İddialara göre; 2010 yılının Japon Yılı ilan edilmesi üzerine, Nilüfer Belediyesi bir Japon Parkı yapma kararı aldı. Bu kararın uygulanması için Çamlıca  Mahallesi’ndeki yeşil alan bulundu. De eski belediye meclis üyesi olan ve bir süre Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de siyasi danışmanlığını yaptığı iddia edilen Halil Ö. İsimli müteahhide verileceği kararlaştırıldı. Fakat, Halil Ö.’nin bu işi yapabilmesi için yeterli iş deneyiminin olmadığı ortaya çıkmış.

Önce, istenilen kişiye, yani adrese teslim ihalenin verilmesiyle ilgili yasal yolların aşılması için adımlar atılmış. Devlet İhale Kanunu’na göre Kamu İhale Kurulu’na başvuru yapılması ve ihale ilanına çıkılması gerekiyormuş. Hemen, Japonya Başbakanının Türkiye’ye geleceği ve Nilüfer ilçesinde yapılacak olan bu parkı da Türk-Japon Dostluğu hatırına açılışını yapacağı söylentisi etrafa yayılmış. Bu konuda alt yapı hazırlanması içinde yerel medya kullanılmış. Bu haberlerde ihalenin Kamu İhale Kurulu’ndan uzak tutulması ve “acil ihale uygulaması” kapsamına alınması işinde kullanılmış.

İçişleri Bakanlığı bu olayla ilgili yaptığı araştırmalarda ise, Japon Hükümetinin böyle bir işten haberinin hiç olmadığı ve Türkiye’ye Başbakanın geleceğine dair herhangi bir planlama yapılmadığı ve davet alınmadığını ortaya çıkarmış.

Ama, Bursa’nın Nilüfer Belediyesi’nin iş bilen yöneticileri bu konuyu ihalenin hızlı bir şekilde ve istenilen kişiye verilmesi için kullanmışlar..

Sonra, ihalenin ve işin verilmesi istenilen müteahhit Halil Ö.’nin sahibi olduğu Öncü İnşaat. Tes. Taah. Tic. Ve San. AŞ. nin iş bitirme belgeleri bu iş için yeterli görülmemiş.

 

İhale dosyasında sahte belge iddiası

 

Devreye Nilüfer Belediye Başkan yardımcısı Nazlı Y. girmiş. Yine aynı şirketin Nilüfer Belediyesi adına yaptığı bir ihaledeki hak ediş ve iş deneyim belgesinin 72.000 (yetmiş iki bin lira) olması gerekirken 10 Aralık 2009 tarih ve 01-1759 sayılı İş Deneyim Belgesi’ni 2 milyon 441 bin 540 TL olarak düzenlemiş ve ihaleye katılması için müteahhit Halil Ö.’ya teslim edilmiş.

İşte adrese teslim ihalenin istenilen kişiye verilmesi adına düzenlendiği iddia edilen sahte belgenin aslı ve kendisi.

Belediye, müteahhidin iş deneyimi olmamasına rağmen, kendi yandaş müteahhidi oldukları için böyle sahte belge düzenlemekle suçlanıyor.

Böylece Japon Parkı ve Çayevi yapılması için önce Kamu İhale Kurulu kandırılmış, bypass edilip işlem dışı tutulmuş. Sonra da sahte belgelerle istenilen müteahhide ihale edilmesinin yolu açılmış.

Japon Parkı ihalesi 18 Mart 2010 tarihinde gerçekleşmiş. Belediyenin yetkili kurulları, kendi düzenledikleri belgeleri de kullanarak, ihalesi davetiye usulü yapmışlar ve bu ihaleye davet edilen tek müteahhit olan ve aynı zamanda söylenilenlere göre Belediye Başkanının siyasi danışması, eski belediye meclis üyesi olan Halil Ö.’nün Öncü AŞ isimli şirketine 2010/29 bin 617 sayı numarası ile vermişler.

İhalenin mali değeri 933 bin 800 lira.

Tabi, bu işin kokusu kısa zamanda çıkmış. Araya bazı AKP’liler girmişler. Dönemin yerel yöneticilerine soruşturma yapılmaması için de telkinlerde bulunulmuş. Amaç, Nilüfer Belediyesinin ve onun bazı yöneticilerinin korunması olunca, dönemin genel iktidarı olan AKP’lilerden bazılarının özellikle de Nilüfer bölgesinde iş güç sahibi olanların belediye başkanı Mustafa Bozbey’e yönelik koruma kanatlarını kullandıkları iddialarını hep duyuyoruz. Bu olayla da aynı kanatların görev yaptıkları iddia ediliyor.

Fakat, işin dedikodusu Ankara’ya kadar ulaşmış. Bursalı mahalli idareler yöneticilerinin yapmadıkları inceleme ve soruşturmayı İçişleri Bakanlığı yetkilileri yapmaya başlamış.

 

Bakanlık devrede…

 

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü görevlileri Bursa’ya gelip Nilüfer Belediyesinde incelemeye başlamışlar.

Parkın ihalesi 18 Mart 2010 tarihinde yapılmış. Temmuz ayındaki Japon yılı kutlama etkinliklerine yetiştirileceği söylenmiş. Birde, Japonya’dan getirtilen Kiraz ağaçlarının zamanında dikilmesinin zorunluluğu olduğu, bahane edilip  ileri sürülerek, acele edilmiş.

Görevliler, 2010 yılı temmuz ayında Türk Japon Dostluk günü veya haftası kutlamaları yapılacağını dair herhangi bir belge bulamamışlar. Böyle bir park yapılması ve açılışına da Japonya Başbakanının geleceği veya resmen devlet kanalıyla davet edildiği söylentisi de doğru çıkmamış.  Ne Türkiye’de nede Japonya tarafında böyle bir etkinlik hazırlığının olmadığı anlaşılmış.

Kiraz ağaçlarının da temmuz ayından önce dikileceği söylenmesine rağmen parktaki inşaat ve imalat çalışmaları zamanında tamamlanmadığı için Belediye başkanı arkadaşı olan müteahhide 60 günlük ek süre vermiş. Bu süre zaten Japon Parkı’nın temmuz ayında açılacağı iddialarını da çürütmüş. Park temmuz ayı yerine tam üç ay gecikme ile 16 Ekim 2010 tarihinde açılmış.

İhalenin Çabuk yapılmasına gösterilen gerekçelerde böylece çürütülmüş.

Parkın açılışı 16 Ekim 2010 tarihinde yapılmasına rağmen geçici kabulü 28 Ocak 2011 tarihinde gerçekleşmiş. Bu işlem sırasında da maliyet fiyatları yüksek tutulmuş. İş, imalat ve inşaatlar da sözleşmede belirtilenlerle uyumsuzluk gözlenmiş. Fakat, geçici kabulde işin eksiksiz ve kusursuz tamamlandığına dair geçici kabul tutanağı düzenlenmiş.

 

Haksız kazanç iddiası

 

Bakanlık görevlileri, ihale dosyasını incelediklerinde epey farklı maliyet kalemleriyle karlılaşmışlar.

İddialara göre; Japon Parkı için hiç yapılmayan, fakat yapılmış gibi gösterilen, birde yapılması gereken fakat tam yapılmayan, eksik bırakılan iş ve imalatlar için müteahhit firmaya/şirkete hak edişlerle ödemeler yapılmış.

Bunlar, inşaat kalemlerinde 47 bin 395 lira 65 kuruş. Çevre düzenleme ve peyzaj kalemlerinde ise 47 bin 071 lira 97 kuruş olmak üzere ihale bedelinin yüzde 10 düzeyine gelecek şekilde toplamda 94 bin 467 lira 62 kuruş fazladan ödeme yapılmış.

Bakanlık görevlileri bu ödemelerin yandaş müteahhide karşı yapılan haksız kazanç ödemeleri olarak kabul edilmesini istemişler.

Neticeye gelindiğinde ise, Bursa Nilüfer Belediyesi’nin Japon Parkı ve Çayevi yapılmasına yönelik olarak attığı bazı adımların kanunun aradığı şartlar oluşmadığı halde işin kitabına uydurulmasına en güzel bir örnek şeklinde nasıl Perabet düzenlenip yapıldığını bütün çıplaklığıyla ortaya çıkarmışlar.

İçişleri Bakanlığı bu konularla ilgili olarak düzenlenen 19 Ekim 2012 tarih ve 114/ 58 sayılı rapor ile 21 Aralık 2014 tarih ve 114/ 69 sayılı rapor, 15 Ekim 2012 tarihli bilirkişi raporları da dosyaya ekleyip, Nilüfer Belediyesi başkanı Mustafa Bozbey ile başkan yardımcıları Turgay Erdem ve Nazlı Y. ile toplamda 13 arkadaşı, ayrıca adrese teslim ihale verildiği iddia edilen müteahhit Halil Ö. Nünde aralarında bulunduğu 13 kişinin Kamu Kurum ve Kuruluşlarının İhalesine Fesat Karıştırmak, Resmi Belgede Sahtecilik suçlamasıyla Türk Ceza Kanunu’nun 37/1, 235/ 1, 235/ 2, 204/ 1 maddeleri gereğince ceza davası açılmış.

 

Kamuoyunda medya kanalıyla algı yönetimi

 

Nilüfer Belediyesi başkanı ve yöneticileri hakkında Japon Parkı ile ilgili ceza davası açıldığı halk arasında konuşulmaya başlanmış.

Tabi, belediye hemen harekete geçmiş. İddialara göre, yine iktidar AK Parti içindeki AKP’lilerden yardım istenmiş. Bir vesile ile Bursa’ya davet edilen Japon büyükelçilik görevlileri Nilüfer’e getirilmiş. Sahte belge tanzim etmekle suçlanan belediye başkan yardımcısı Nazlı Y.’nin  gözetiminde bu Japon Heyet Çamlıca Mahallesi’ndeki Japon Parkına getirilmiş.

Sonrasında da, kamuoyundaki Japon Parkında hortumlama yapılmış şeklindeki iddia ve konuşmalara adeta cevap niteliğinde basın açıklamaları yapılarak medya kullanılıp, kamuoyundaki algı değiştirilmek istenmiş.

İşte, Nilüfer Belediyesi’nin Japon ziyaretçileriyle ilgili yaptığı açıklama ve haberleri ;

 

Başkonsolos Ehara Japon Parkı’na hayran kaldı

 

Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ve eşi Shizue Ehara, Nilüfer Belediyesi Halk Evi ile Japon Parkı’nı ziyaret ederek yapılan uygulamaları inceleyip hayranlıklarını dile getirdi.

Japon Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında Bursa’ya gelen Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ve eşi Shizue Ehara, Nilüfer Belediyesi HalkEvi’ni de ziyaret etti. Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Naci Kale ve Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Nazlı Yazgan ile bir araya gelen Ehara, iki ülke arasındaki yakın ilişkilere dikkat çekti. Tokai ile Nilüfer’in kardeş şehir ilişkilerinin mutluluk verici olduğuna değinen Norio Ehara bağların güçlenmesi için gereken desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi. Bursa ULUYAMA Türk Japon Kültür Derneği ile düzenlenen etkinliklerin Bursa ve Türkiye adına Japonya ile bağları güçlendirdiğini de ifade eden Ehara, Nilüfer’de de bu tür ortak projelere imza atılması gerektiğini vurguladı.

 Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Naci Kale ve Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Nazlı Yazgan da Norio Ehara ve eşine Nilüfer Belediyesi ile Tokai arasında yapılan projeler hakkında bilgi verdi. Ziyaret sonunda Kale ve Ehara birbirlerine çeşitli hediyeler takdim etti.

Ehara ve eşi Japon Parkı’na hayran kaldı

Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ve eşi Shizue Ehara Halk Evi ziyareti sonrası Nilbel A.Ş. tarafından işletilen Japon Parkı’na geçti. Yapılan uygulamalar ve tasarımları dikkatle inceleyen Ehara çifti hayranlıklarını gizleyemedi. Nilüfer ve Tokai Belediyesi’nin örnek bir iş birliği projesine imza attığını belirten ve özellikle personel değişimi uygulamasını çok yararlı bulduğunu belirten Norio Ehara, ilişkilerin daha üst seviyelere çekilmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

YARIN

Bozbey’e hapisten AKP’ liler kurtarmış !

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.