Hava Durumu

“Kültürel bağ kuruyoruz” (Osman ÇETİN)

Bursa’ya 22 yıl önce, ilk kez “Kostüm” dükkanı açan Ali Türek, “ Geçmişle ve gelecekle kültürel bağı oluşturuyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2016 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2016 12:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
“Kültürel bağ kuruyoruz” (Osman ÇETİN)

Bursa, Alacamescid Mahallesi, Hüzmen Plaza’da 22 yıldır Film kostümleri,ortaoyunu kostümleri,Halk oyunları kostümleri(Tüm yöreler)animasyon kostümleri,anaokulu,ortaokul,lise,yetişkin kostümleri imalatları yapmakta olan 50 yaşındaki Kostümcü Ali Türek, bu işi 22 yıl önce, Bursa’ya ilk kez kendinin getirdiğini belirtti. Betlike Türek, Bursa’da değişik halk oyunları, Bursa’nın yöresel kostümleri alıcının isteği üzerine imalat edildiğini söyledi.  Kostümlerin kademe kademe imalat edilerek, çocuk kostümleri ve yetişkin kostümleri olarak ayrıldığını belirtti.

KALİTE AZALIYOR

Türek, mesleğe başladığında, kostümleri kiralayan halk oyunları ekiplerinin bugünden daha fazla olduğuna dikkat çekti.  Son 10 yıldır belediyelerin bu konuya destek vermesine rağmen kalitenin git gide düşmekte olduğunu, dansçı sayısının da azaldığından söz etmeden geçemedi. Türek, “ Bu mesleğin, gün geçtikçe yok oluyor, bu yok olmayı önlemek için, Milli Eğitim dağa çok proje üretmeli” diye konuştu.

NİSAN- HAZİRAN DÖNEMİNDE YOĞUNLUK

Sene sonu müsamerelerin artmasıyla birlikte, okullardan gelen taleplerin; Nisan, Mayıs, Haziran aylarında arttığını söyleyen Türek; “ Bu ayların dışında neredeyse hiç iş olmuyor” ifadelerini kullandı. Devlete, vergi ödeyen sorumlu bir esnaf olduğunu vurgulayan Türek, sektörde kayıt dışı imalat hanelerin çok fazla olduğunu bu durumunda kendilerine zarar verdiklerini belirtti.

KÜLTÜR AKTARIMI İÇİN ÖNEMLİ

Türk kültürünün, gelecek kuşaklara aktarılması açısından bu mesleğin en önemli yanı olduğunu vurgulayan Türek; Sivil Toplum Örgütlerinin, bu konuyla ilgilenen derneklerin, sektörde faaliyet içinde bulunan imalathanelere destek vermesini önemle vurguladı. Türek son olarak, “ Geçmişle olan bağımız kopartıldığında, köksüz ağaç gibi yok olur gideriz” dedi.

 

HABER: OSMAN ÇETİN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.