Hava Durumu

Mısır satarken ünlü oldu (Bedia BARAK)

Çobanlıkla başlayan hayatında, tarladan, inşaata, seyyar satıcılığa birçok işleri yaparak hayatta kalma mücadelesi veren ve mısır satarken Ankara’nın Dikmeni dizisinde figüran olarak görüntülenmek isterken keşfedilen ve yardımcı oyuncu olarak televizyonda başlayan oyunculuk hayatı onu şimdi ünlü yaptı. Bu hafta ki konuğumuz Sefer Elis.

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2016 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2016 13:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Mısır satarken ünlü oldu (Bedia BARAK)

Hayatın tüm acımasızlıklarına rağmen ayakta kalmayı başaran ve geçmişini asla unutmadan gururla, çekinmeden bizimle paylaşan oyuncu Sefer Elis, genç kızlar için de çok önemli nasihatlerde bulundu.

B. BARAK: Sizi tanıyabilir miyiz?

S.ELİS: 1975 doğumluyum. Dizi ve reklamlarda profesyonel oyuncuyum.

B. BARAK: Kaç yıldır oyuncusunuz?

S.ELİS:Hani taze gelin derler ya bende daha taze gelinim. 2 yıldır sanat camiasındayım. Çok zor bir hayatım oldu. Bu yaşadığım olumsuzluklar ve zor şartlarda ayakta kalmam şuan televizyon programlarında başarılı olmamı sağladı.

B. BARAK: Sizi kim keşfetti?

S.ELİS: ‘Ankara’nın Dikmeni’ dizisinde keşfedildim. Sevgili Sedat İnce ve yönetmen Osman Taş ile çalıştım. Figüran olarak gittim ama yardımcı oyuncu olarak rol aldım. ‘Sefer abi sen bunu yaparsın’ dediler, beni sahneye attılar ondan sonra arkası geldi. Reklamlar, diziler derken halen yoğun bir şekilde çok şükür çalışmaya devam ediyorum.

B. BARAK: Sahnede olmak nasıl bir şey?

S.ELİS:Sahnede başka biri oluyorsunuz. Kimin rolünü alıyorsam o kişi oluyorum. Senin üzerine oturan bir rol verildiği zaman hemen adapte oluyorum ve hiç zorluk çekmiyorum. Ben doğal bir insanım bana da hep doğal olmamı istenen roller geliyor.Televizyonda kendimi izlediğim zaman ben bile inanamıyorum. Bu ben değilim diyorum.

B. BARAK: Ne tür roller veriliyor?

S.ELİS:Genellikle komik, babacan ve doğal Anadolu insanı rolleri alıyorum. Duygusallığı da yaşıyorsunuz. Sizden ne isteniyorsa onu yapmak zorundasınız. Eğer bu duyguları yaşayıp, yansıtamıyorsanız oyunculuk yapamazsınız.

B. BARAK: Hangi dizilerde oynadınız?

S.ELİS:İlk göz ağrım Ankara’nın Dikmeni, Benim adım Gültepe, Hatırla Gönül, Ulan İstanbul, Arka Sokaklar, Fakir oğlan Zengin kız hepsini saymak zor. Bunun yanı sıra çok sayıda reklam çekimlerim var. Şuan 118 80 reklam çekimi yapıyorum. Yapı kredi, Pizza, Çok ceket giyen kişi benim. İnternette de çok reklam çekimim var.

B. BARAK: Hangi rolleri almayı seviyorsunuz?

S.ELİS:Bunun cevabını inanın ben bile bilmiyorum. 10 ayrı karakteri canlandırdım. Duygusal, komik, kabadayı, babacan hepsini de başarıyla ve severek canlandırdım. 2 tanede film çalışmamız var.

B. BARAK: Hedefiniz nedir?

S.ELİS:Şuan çok iyi bir çıkış yaptım. Sinema, dizi ve reklam çalışmalarıma devam edeceğim. İnsanlara örnek bir oyuncu olmayı hedefliyorum. Ben toplumun içinden gelen alaylı bir oyuncuyum. Her zaman toplumun içinde olacağım. Ben nerden geldiğimi iyi biliyorum. Geçmişimi unutmadan bu yolda ilerliyorum. Para ya da şöhret beni şımartamaz.

B. BARAK: Dizilerden aldığınız para yetiyor mu? Ek iş yapıyor musunuz?

S.ELİS:Oradan aldığım ücret yetse bile ben yine ek iş yapıyorum. Ben bu işte çok yeniyim. Oyunculuğa güvenen insanların ne durumda olduğunu görüyorum. Her zaman size bir rol gelecek diye bir garantiniz yok. Bu nedenle hayatınızı garanti altına almanız gerekiyor. Ben de bu bilinçle boş kaldıkça çalışıyorum. Yeşilçam döneminin parmakla gösterilen sanatçılarının son zamanlarda neler yaşadığına hepimiz şahit olduk. Bizim işimizin asla garantisi yok. Kimse ben artistim ben ünlüyüm diye güvenmesin. Ben eskiden nasıl çalışıyorsam şuanda da öyle çalışıyorum. Kazma kürek, seyyar satıcılık ne iş olursa yaparım. Hatta mısır satıyorum. Asla Kolaybet yaptığım işimden utanmıyorum. Alın terimle ekmeğimi kazanıyorum.

B. BARAK: Peki, doğrusu nedir? Sanatını icra etmek mi yoksa ek iş yaparak işinize güvenmemek mi?

S.ELİS:Tabi ki doğrusu işinizi yapmak. Siz bir oyuncusunuz buradan ekmeğinizi kazanmalısınız ama bizim sektörde güvence yok. Sigortanız bile günlük yatar. Sizin rolünüz kaç gün sürdü o kadar. SSK bittiği gün kesilir. Hiçbir sanatçı emekli olacak gün sayısını dolduramıyor. Günden değil yaştan emekli oluyor. Bizim ülkemizde adalet yok. Haksızlık çok yapılıyor. İnsana değer çok az.

B. BARAK: Torpil var mı?

S.ELİS:Torpil tabi ki var. Ajanslar etrafındaki insanları ön plana çıkarmak istiyor. Ama farklı insan istenince, bizi aradıklarında bu dizi ya da reklamdan sizi istiyorlar demiyor da bütçemiz bu kadar ister kabul et ister etme diyerek, karşı taraftan kendileri alıyor. Pazarlık yapma şansınız yok.  Her zaman aracılar kazanıyor. Bizim işimizde de aynı. Birde ucuz oyuncu tercih eden firmalar da var tabi ki. Ülkemizde adaletsizlik var. Ben alaylıyım kabul ederim ama eğitimini almış, yıllardır bu işi yapanlara da aynı uygulama yapılıyor. 

B. BARAK: Anınızı anlatır mısınız?

S.ELİS:Çok anımız oluyor tabi de. 1 Ay önce Mehmet Ali Erbil ile 118 80 reklamını çekiyoruz. Ben rolümü 10 dakikalık bir çekimle bitirdim. Tekrara gerek kalmadı. Çok beğenildi. Mehmet Ali Erbil geldi “Kroo helal sana dedi ve sarıldı” Alkışladılar, tebrik ettiler. Bu yaşadığım beni mutlu etti.

B. BARAK: Seyyar satıcılık yaparken ünlülere hayranlık duyar mıydınız? Şimdi ünlü oldunuz nasıl hissediyorsunuz?

S.ELİS:Öncelikle bu işe yeni başlayan arkadaşlarıma bir önerim var. Siz rolünüzü yaparken Sayın Cumhurbaşkanı bile gelse onu görmeyin. Ben öyle yapıyorum. Rolüm bitince kendisine saygımı, hayranlığımı gösteririm. Aslında ünlüler de bizim gibi insanlar, erişilmez değiller. Şimdi tanınıyorum. Mısır satarken gelip fotoğraf çekilenler oluyor. Benim mısır sattığıma inanamayanlar, çekim yaptığımı sanıyorlar.

B. BARAK: Hedefiniz ya da hayaliniz nedir?

S.ELİS:Benim en büyük hayalim ve hedefim bir gün kendi hayatımın filmini yapmak. Eğer bir gün bu hayalimi gerçekleştirirsem izleyenlerim gözyaşlarını tutamayacak. Ben çok acılar çektim. Çok yokluklar gördüm.  Çok duygusal ve çileli bir yaşam öyküsü görmüş olacaklar. Ben evime ekmek götürebilmek için bir inşaatta 2 ekmek karşılığı moloz taşımacılığı yaptım. Ben geçmişimi asla unutmam. Benim gerçeğim hayatım. Asla unutmayacağım ve asla şımarmayacağım. Artık daha güçlüyüm. Oyunculuk olmasa bile inşaatta çalışır ekmeğimi kazanırım. İnsan nereden geldiğini hatırlamalı ve dua etmeli. Ben 3 evladım için 10 yıl çobanlık yaptım. Başka illerde çadırda yaşayarak ekine gittim. İnşaatlarda kazma kürek salladım. Harç taşıdım. Hamallık yaptım. Seyyar satıcılık yaptım. Asla utanmıyorum gururla anlatıyorum. Şuan ki durumum sadece bir şans. Benim sokakta ki insanlardan hiç farkım yok. Kibirli olursam insanlığımı kaybederim.

B: BARAK: Son olarak vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

S.ELİS:Özellikle bu röportaj için size teşekkür ederim. Kendimi ifade etme şansı verdiniz bana. Şimdi son olarak özellikle genç kızlarımıza uyarıda bulunmak istiyorum. Lütfen seni ünlü yaparım, sana başrol veririm gibi sözlere kapılmayın. Her yıl yüzlerce gencimiz sinema, radyo, televizyon bölümünden mezun oluyor. Kapı kapı rol almak için kendilerine umut verenlerin tuzağına düşüyor. Eğitiminizi tamamlayın. Tiyatro ya da küçük rollerle kendinizi yetiştirin. Bana bile birçok genç kızımız teklifte bulunuyor. Piyasa da o kadar çok yapım şirketi var ki. Lütfen inanmayın. Dikkat edin. Saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Resım sefer elis 1234

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.