Hava Durumu

"Sanat ticaret değildir" (Bedia BARAK)

Bursa'da inşaat sektöründe isim yapan iş adamı ve ses sanatçısı İmdat Türköz, 15 yıllık sanat hayatında hiçbir zaman sanatı ticaret olarak düşünmediğini, sanatın hayatında olmasından aldığı hazzın değerinin biçilemeyeceğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2016 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2016 14:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
"Sanat  ticaret değildir" (Bedia BARAK)

2 albümü ve besteleri olan ünlü iş adamı ve ses sanatçısı İmdat Türköz, "Benim sanata vermek istediğim 2 şey var. Bir tanesi kendi hobimi tamamlamak. Ticarette yaptığım her şey ailem için yaptığım şeyler ve onlarla var olmaya devam edecek. Benim yaptığım albümler, okuduğum türküler, şarkılar, yaptığım besteler veya eserler, ben öldükten sonra birileri tarafından dinlensin, yorumlansın, nasıl bizlere büyük üstadlarımızdan miras kaldıysa ve biz onları yorumluyorsak, yarın ben ölünce de en azından ismim yaşayacak. Eserim kalacak, ismim kalacak, olaya ben bu boyutundan bakıyorum. Yani tek hedefim bu dünyaya kalıcı bir şey bırakabilmek" diye konuştu.

B. BARAK: Kendinizden bahseder misiniz?

İ. TÜRKÖZ: Aslen Abaza kökenliyim. Doğum yerim İznik. 1960 doğumluyum. Küçük yaştan beri ticaretle uğraşıyorum. Ticaretle uğraşırken belirli ağır sorumluluklarım olduğu için sanat alanına fazla zaman ayıramadım. Son 15 yıldır aktif olarak sanatla uğraşıyorum.

B. BARAK: Müziği seviyor musunuz?

İ. TÜRKÖZ: Müziği çok seviyorum. Çok uzun yıllardır müziğe sevgim ve ilgim vardı ama yeterli zaman ayıramadım. Hobi olarak kaldı son 15 yıl öncesine kadar. Sevdiğim içinde müzikten asla kopamıyorum.

B. BARAK: Müzik sizin için iş mi yoksa sadece sevdiğiniz için mi devam ediyorsunuz?

İ. TÜRKÖZ: Müziği iş olarak ya da gelir olarak düşünmedim. Tam tersi müzik uğruna çok yatırım yaptım. Yaptığım yatırımı asla geri alırım düşüncesiyle yapmadım. Sevdiğim için yaptım. Gönül işi. Bir gün bana bu yatırımların dönüşü olur mu? Belki olur bunu bilemeyiz. Örneğin: Bir ev yaptırırsınız bugün 5'e mal edersiniz, yarın değerlenir, 15 satarsınız bu bir ticarettir. Sanat bir ticaret değildir. Zamanla geri dönüşü olabilir. Emek verirsiniz, emek verirsiniz sonra dönüşü olabilir. Buda zamana ve o işi ne kadar iyi yapabildiğinize bağlıdır.

B. BARAK: Sanata olan ilginiz nereden geliyor?

İ. TÜRKÖZ:  İnsanın aklında, içinde olan artı değerler zaman zaman dışarı vurur. Televizyonda çıkan sanatçının söylediği şarkı, yaptığı beste veya yorum benden iyi tarafı ve benden kötü tarafı diye bakıyorum. Eğer bu sanatçıysa ben bundan iyim gibi düşünerek kendinizi bir noktaya koymaya çalışıyorsunuz. Ama olayların içerisinden çıkmamanız lazım. Örneğin son zamanlarda söz yazmaya başladım. Kendimi amatör olarak görüyorum ama İstanbul'a gittiğimde bu işin ustalarını gördüğümde, kendimi geliştiriyorum. Eseri yazmam da, söylememde ki amaç bunu birine vermek değil sadece kendim yorumlamak için istiyorum.

B. BARAK: albümünüz var mı?

İ. TÜRKÖZ: 2 Albüm çalışmam oldu. 2008 yılında ilk albümü yaptım. O albümümde kendi eserim yoktu. 2013 yılında yaptığım albümümde "Babam" isimli eser bana aittir. 2 tane ulusal albümüm var ve Türkiye'nin her yerinden ulaşılabilir. Türkiye'de albüm satışı yok. İnternetten istenilen bütün şarkıya ve sanatçıya ulaşma durumunuz var.

B. BARAK: Sahneye çıkıyor musunuz?

İ. TÜRKÖZ: Evet çıkıyorum ama prensiplerim var ve çok seçiciyim bu konuda. Bar, Gazino gibi yerlerde sahne almıyorum. Festivaller, özel konserler,  özel davetli olduğum, kalite olan düğün ve mekanlara da gidiyorum.

B. BARAK: Ticaret hayanız nasıl başladı ve bu kariyeri nasıl başardınız?

İ. TÜRKÖZ: Ben sıfırdan başladım. Baba olarak çocuklarımın geleceklerini garanti altına almam gerekiyordu. Çok çalıştım. Şuan ise 2 oğluma sermayesi dahil 2 tane ticaret hane kurdum. Şimdi benim iş alanımı onlar idare ediyor. Bayrağı teslim ettim bende emekliliğin tadını çıkarıyorum. Kendimi en sevdiğim, mutlu olduğum sanat hayatıma ağırlık verme zamanı bulmuş oldum.

B. BARAK: Ticarette ki iş alanınız nedir?

İ. TÜRKÖZ: İnşaat sektöründe izolasyon ve havalandırma sistemleri. Çocuklarım şuan inşaat sektöründe biri yalıtım işi yapıyor diğeri izolasyon işi yapıyor.  Emekli olmadan önce bu işleri tek başıma yapıyor aynı zamanda müzik hayatıma zaman ayırmaya çalışıyordum ama olmuyordu. Bundan sonra sadece sanatın içinde olmaya çalışacağım. Ama bu işi sadece sevdiğim için yapmak istiyorum yoksa bir İbrahim Tatlıses olmak gibi bir niyetim yok.

B. BARAK: Hedefiniz nedir?

İ. TÜRKÖZ: Benim sanata vermek istediğim 2 şey var. Bir tanesi kendi hobimi tamamlamak. Ticarette yaptığım her şey ailem için yaptığım şeyler ve onlarla var olmaya devam edecek. Benim yaptığım albümler, okuduğum türküler, şarkılar, yaptığım besteler veya eserler, ben öldükten sonra birileri tarafından dinlensin, yorumlansın, nasıl bizlere büyük üstadlarımızdan miras kaldıysa ve biz onları yorumluyorsak, yarın ben ölünce de en azından ismim yaşayacak. Eserim kalacak, ismim kalacak, olaya ben bu boyutundan bakıyorum. Yani tek hedefim bu dünyaya kalıcı bir şey bırakabilmek. Yoksa konsere gideyim biraz oradan para alayım. Televizyonlarda çok ünlü biri olayım böyle bir hayalim yok. Tabi verdiğim emeklerin karşılığında zaman beni nereye götürür bilemeyiz.

B. BARAK: Sanattan para kazanmadınız. Sanat size ne kazandırdı?

İ. TÜRKÖZ: Şuana kadar sanattan ben hiç para kazanmadım hatta iyide paralar harcadım. Sanat bana çevre ya da sosyal aktivite desem: Bursa ticaret yaparken zaten bana bu imkanları sundu. Bende çok sosyal bir insandım. Bana bu yönden bir artısı yok. Şuandan sonra bana bir sanatçı ya da çevre getirirse, onu da göreceğiz. Sohbetiniz için çok teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.