Hava Durumu

SİGORTA FİYATLARI ARABA SATTIRIYOR! (Bedia BARAK)

Araç sahiplerinin son günlerde en çok şikâyet ettiği konuların başında "zorunlu trafik sigortası" geliyor. Her yıl belli bir oranda zamlanan trafik sigortasının bu yıl kasko fiyatlarına yaklaşması, sürücüleri isyan ettirdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2016 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2016 19:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
SİGORTA FİYATLARI ARABA SATTIRIYOR! (Bedia BARAK)

TBMM genel kurulunda 64. Hükümet döneminde kabul edilen torba yasada, sigorta fiyatlarının düşeceği belirlenmesine rağmen, sigorta şirketleri bu konuda ücret indirimine gitmediler. Araç sahipleri, zorunlu trafik sigorta primlerinin çok yüksek olması nedeniyle de arabalarını satışa çıkardı.

 

Bedia BARAK

 

Bursa 2. El oto pazarına gelen sürücüler, İkinci el araçların ve sigortadaki fiyatların yükselmesi satıcı ile alıcıları endişelendiriyor. Zorunlu Trafik Sigortası’nda teminat ve ödemede yapılan son düzenlemeler ile poliçe fiyatları uçuşa geçince Zorunlu Trafik Sigortası primlerindeki değişiklikler araç sahiplerini isyan ettirdi.

Bursa 2. El oto pazarında araçlarını satışa çıkaran sürücülere araçlarını neden sattıklarını ve sigorta, kasko, motorlu taşıt vergisi ve benzin zamlarından nasıl etkilendiklerini sorduk. Nerdeyse araba değerinde olan trafik sigortası fiyatlarının %80 oranında artması ardından, sürücüler sigorta yaptırmamaya başladı. Cezası bulunmasına rağmen trafikte sigortasız dolaşan araç sayısı ciddi oranda arttığını öğrendik.

OĞUZ KÖKER:  SİGORTA ŞİRKETLERİNE İNANCIM KALMADI

Aracımı 24 bin 500 TL ye satmak için 2. El oto pazarına geldim. Aracımı yükseltmek, bir üst modelini almak değiştirmek için satıyorum. Araçlara yapılan sigorta zamları canımızı çok yaktı. Daha önce 200 ya da 250 TL olan sigorta ücreti, 1250-1300 TL çıktı. Bu konuda ağzı en çok yananlardan biri benim. Daha önce kasko yaptırdım ondanda çok canım yandı. Aracım kaskolu diye servise götürdüm. Aracımı yaptırdım. Aradan 8 ay geçtikten sonra, kullanıcı hatası dediler. Bütün masrafı bana yüklediler. Yaklaşık 4 senedir mahkemelerle uğraşıyorum. Sigorta şirketlerine artık inancım kalmadı.

 

ÖZKAN ÖZTÜRK: FAHİŞ ZAMLARDAN ŞİKÂYETÇİYİM

Aracımı değiştirmek için pazara geldim. 15.500 TL satmaya çalışıyorum. 25 ya da 30 bin TL ye araç almayı düşünüyorum ama sigorta ücreti korkutuyor haliyle. Böyle fahiş bir zam fiyat olamaz. Araç 5 bin TL, sigorta 1 bin TL var mı böyle bir şey? Ben en son 440 TL ödedim. Daha önce 180 TL ödedim. Arada ki fark adalet mi? Yeni alacağım aracımda kasko yaptırmayı düşünmüyorum. Zorunlu trafik sigortasını bile zor ödüyorum. Araç bile kullanmıyorum. Haftadan haftaya, tatilden tatile araca binebiliyorum. Benzin fiyatları uçuk durumda durumumuz yok ki benzin alıp gezelim. Mecbur kalmadıkça binmiyoruz.

RAMAZAN SATILMIŞ: DÜŞÜK MODEL ARACA SİGORTA AĞIR GELİYOR

7.750 TL ye aracımı satıyorum. Bu aracımın sigortası 1.180 TL. Neredeyse aracımla aynı para. Sigortalar çok yüksek bundan çok şikayetçiyiz. Aracımı satmamın nedeni sigorta parası. Ama araç artık bir ihtiyaç. Araç almayı çok istiyorum ama sigortalar çok yüksek olduğu için düşünmüyorum. Ben muhasebeciyim. Zor şartlarda araç alabiliyorsunuz. Sigorta ve benzine gelen zamlar nedeniyle aracımızı satmak zorunda bırakılıyoruz. Özellikle düşük araçlarda daha yüksek çıkıyor. İleride yüksek bir araç alsam bile kasko yaptırmayı düşünmem sigorta mecbur yaptırıyorsunuz bunun parası yetiyor zaten.

 

HAKKI METİNLER:  YENİ ARAÇ ALMAYI DÜŞÜNMÜYORUM

Aracımı ihtiyacımdan dolayı satıyorum. Yeni araç almayı düşünmüyorum. Kasko yaptırmıyorum ama sigorta da ağır geliyor. Bu aracıma 900 TL sigorta ödedim. Bu vatandaşa çok günah vallahi. 1.4 motor var aracımda. 2000 model araba. 1.200 TL sigorta parası mecbur satıyoruz. Çok pahalı bir daha araba almayı asla düşünmem. Benzin fiyatlarına bir şey diyemem ama sigorta insafsız. Araç çok büyük ihtiyaç. Torunum hastalanıyor arabaya alıp hastaneye götürüyorum.

Çok büyük ihtiyaç ama olmuyor işte. Sigorta parası arabadan pahalı.

 

MUSTAFA YAVÇIN: BENZİN DÜŞÜŞÜ POMPAYA YANSIMIYOR

 

900 İLA 2000 TL arasında sigorta gidiyor. Sigortacı zarar ettiğini söylüyor. Aracı perte çıkarıyorlar. Araçtan para alıyorlar. Perten sonra tekrar satıyor aracı 2. Defa para alıyorlar. Burada sigortacılar nasıl zarar ediyor. Burada zarar eden her zaman vatandaş oluyor. Normalde 300 TL sigorta yapıyorduk şimdi 1000 TL ile başlıyor. 97 model arabaya 900 TL sigorta çıktı. Benzin fiyatlarından da memnun değiliz. Benzin düşüyor ama vatandaşa yansımıyor. Bir kere düşüp 10 defa zam yapıyorlar. Vatandaşa yanlış yapıyorlar.

 

MUHAMMET EMİN ÖZDEMİR: İNSANLARIN BÜTÇESİNE GÖRE DEĞİŞİR

Aracımı 2016 yeni ve otomatik araç almak için satıyorum. Tabi ki sigorta fiyatlarından etkileniyoruz. Ama çok araç kullanmadığım için benzin fiyatı beni etkilemiyor. Uludağ Üniversitesinde öğretim üyesiyim. İnsanların bütçesine göre etki değişir ben çok etkilenmiyorum zamlardan. Yeni düzenleme sonrasında kaza yapan ve bunun karşılığında hasar ödemesini alan sürücü poliçesini yenilemek istediğinde, karşısına 900 ila 3000 TL gibi prim çıkıyor.

 

………….

GALERİCİLERDE

İSYAN EDİYOR

2. el araç piyasanın her geçen gün daraldığını, özellikle bu yılki durgunluğun esnafı iş yeri kapatmaya kadar götürecek noktaya getirdiğini ifade eden galeri sahipleri ve otomobil bayileri çok düşük faizlerle sıfır veya ikinci el araç alım satımı yapmasının, ikinci el oto galericilerini olumsuz etkilediğini söylediler.

Senelerdir kayıt dışı alım satım işleri yapanlarla mücadele ettiklerine de değinerek, kayıt dışı satışlar ile internet üzerinden yapılan satışlarda çok sayıda dolandırıcılık olayıyla karşılaşıldığını bununla beraber devletin önemli oranda vergi kaybına uğradığını dile getiren esnaf önlem alınmazsa dükkanları kapatıp kayıt dışı çalışmayı düşündüklerini ifade ettiler.

Konuyla ilgili mağdur olan esnafla görüştük. Her biri vatandaşlık görevlerini yerine getirerek vergilerini ödemelerine rağmen ayaktan satış yapanlarla mücadele edemediklerini aktardılar.

RUHİ TEKİN: İŞİMİZİ BALTALIYORLAR

Kayıt dışı araba alım satanlar bizim işimize balta vuruyor. Vergi levhası yok. Kira ödemiyorlar. Elektrik, su, sigorta parası ödemiyorlar. Ama bizden daha çok kazanç sağlıyorlar. Bununla ilgili bir önlem alınmasını istiyoruz. Maliye bu sürekli vekâlet çıkaranları araştırsın. Sigorta şirketlerinin arabalara verdiği hasar kaydı yüzünden arabanın değeri düşüyor bundan da şikayetçiyiz.

FARUK BİLGİN: CİDDİ ANLAMDA MAĞDURUZ

KDV, gelir vergisi, stopaj ödüyoruz. Odaya kaydımız var. Muhasebecimize para ödüyoruz. Satışını yaptığımız aracın KDV sini ödüyoruz. Ciddi anlamda mağduruz. Ayrıca halka galeriden araç alınmaz diyorlar. Oysaki bizim yerimiz belli. Daha uygun fiyata satıyoruz. Sattığımız aracın arkasında duruyoruz. İnsanlar tanımadan bilmeden ayakçılardan araç alıp dolandırılıyorlar. Gördüğümüz zaman şikâyet ediyoruz ama yeterli bir çözüm değil tabi ki.

TURGAY ÇAY: SATTIĞIMIZ ARACIN ARKASINDAYIZ

Esnaftan araç alınmaz diyorlar ama tam tersi. Hiçbir esnaf kendi ayağına taş bağlamaz. Biz müşteriyi bir defalık görmeyiz. Biz müşterimize doğru satış yapmalıyı ki tekrar gelsin, çevresini getirsin. Biz garantili satış yapıyoruz. Sattığımızın aldığımızın arkasında duruyoruz. Yerimiz belli. Adresimiz belli. Biz bu işi bir günlük yapmıyoruz. İnsanların kafasında böyle bir olgu oluşmuş. İnsanlar kanmasınlar. İnsanları bu şekilde aydınlatmamız lazım.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.