Hava Durumu

Türkiye’ye Özlem Çekiyoruz (Bedia BARAK)

30 yıldır Almanya’da yaşayan Ümran Sönmezalp, iki ülke arasında sosyal yaşantı anlamında çok farklılıklar olsa bile, Türkiye özleminin hiç bitmediğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2016 16:56
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2016 16:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Türkiye’ye Özlem Çekiyoruz (Bedia BARAK)

- Kadına şiddet, taciz, tecavüz, cinayet çok arttı. Bunlar yaşanırken kadınlar için sene bir gün kutlama yapılıyor siz bunun için ne düşünüyorsunuz?

Ü. SÖNMEZALP: Komik buluyorum. Yurt dışında da buna benzer olaylar oluyor. Orada da bunları yapanlar yabancılar maalesef. Bir Alman genç bir kızı ne taciz eder, ne tecavüz eder daha böyle bir şey ne duydum ne işittim. Türkiye’de bu işler son boyutta çok çirkin bir durumda. Çok üzülüyorum. Kanunlarımız yeterli değil. Kanunlarının düzeltilmesi gerekir.

- Almanya’ya gidip geldiğiniz de Türkiye’de nasıl bir değişim görüyorsunuz?

Ü. SÖNMEZALP:Hiç fark yok diyemem. Tabi ki bazı şeyler düzeliyor. Daha Avrupai sistemler oturtulmaya çalışılıyor. Eskiden havaalanlarımız bile çok farklıydı, bugün modern ve temiz. Ama bunlar devede kulak. Çok daha güzel yerlerde olabilir Türkiye. Biz kendi kendimize yetebilecek bir ülkeyiz. Benim en çok canımı sıkan, en çok üzüldüğüm konulardan birisi de hayvan yemine kadar yurt dışından ithal ediyor durumuna geldik. Kendi zenginliklerimizi koruyamıyoruz. Kıymetini bilmiyor yok ediyoruz.

- Türkiye’de tıp çok gelişti yabancılar bile Türkiye’ye tedavi olmaya geliyor bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Ü. SÖNMEZALP:Evet, Türkiye’de tıp alanı çok gelişti, gurur verici durumdalar. En çok başarı sağlanan alan sağlık. Türkiye’de teşhis ve tedavinin çok iyi olduğuna inanıyorum. Ayrıca burada sağlık daha uygun. Ekonomik açıdan Avrupa’dan daha ucuz olduğu için burada tedavi olmayı tercih ediyorlar. Örneğin diş, estetik, saç ekimi, ameliyatlar için Türkiye tercih ediliyor. Tabi ki her alanda olduğu gibi ihmal ve yanlış teşhis olabilir ama şuan en başarılı sektör olarak sağlık alanını görüyorum.

- Türkiye’de yaşanan iç ve dış Supertotobet savaşın Almanya’ya yansıması nasıl oluyor? Siz bu olaylardan nasıl etkileniyorsunuz?

Ü. SÖNMEZALP:Almanya bu konuda biraz tetikçi rolünde. Türkiye içten ve dıştan yıkılmak için uğraşılıyor. Bu yapılanları Türk milletinin görmesi lazım. Özverili davranmamız lazım. Mantıklı hareket etmemiz lazım. Bizler Osmanlının bu güne getirdiği bir ülkeyiz. Kökten budama yapamayız. Bizler Arap’ı, Çerkez’i, Laz’ı, Kürt’ü, Türk’ü, Azeri’si hepimiz akraba olmuşuz. Bir olmuşuz. Kimse bu birliği bozamaz. Ayrımcılık yapılması son derece saçma ve cahilce. Artık hep beraber Elele verip mutlu olmanın yolunu bulmamız şart. Almanya, Amerika, İngiltere, Fransa bunlar bizim dostlarımız değil. Ben Almanya’da yaşamama rağmen bunun bilincindeyim. Çünkü Almanya’da haber programlarını izlediğim zaman, çok büyük üzüntü duyuyorum. Gurbette olmak çok zor.  Gurbet sadece uzak olmaktan muteberin değil. Gurbet içinde yaşadığınız ülkenin sizi nasıl yabancı olarak görmesi ve yabancılaştırdığının farkına vararak yaşatılması aslında.

- Vizenin kaldırılacağına inanıyor musunuz?

Ü. SÖNMEZALP:Olabilir de olmayabilir de ama vize kaldırılırsa, bunun ülkemize getirisi ve götürdükleri neler olur, onu bilemiyorum.

-Almanya’da, Türkiye’de yaşanan olaylar nasıl yansıtılıyor? Olduğu gibi yoksa yanlı olarak mı aktarılıyor?

Ü. SÖNMEZALP:Tabi ki yanlı olarak aktarılıyor. Ülkemize yapılan saldırılar için terör örgütüdür deniliyor fakat terör örgütüne her türlü yardımı da yapıyorlar. Bu konuda bir ikilem yaşanıyor. Ayrıca tavşan kaç tazıya tut diyorlar. Yani hem Türkiye’ye senin arkandayız deniliyor. Hem de Türkiye’yi baltalamak, bölmek için de ellerinden geleni yapıyorlar. Maalesef Türkiye’de bu işin içinde aslında. 

- Son olarak eklemek istediğiniz düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Ü. SÖNMEZALP:Türkiye’nin hak ettiği yerde, Türk milletinin layık olduğu bir şekilde yaşayacağı, savaşların, terörün, kan ve gözyaşının son bulacağı, Herkesin dinini, dilini, örfünü, âdetini rahatça yaşayabileceği bir ülke haline geleceği umuduyla yaşıyorum. Ve bunu cani gönülden diliyorum. Türkiye, Türk Cumhuriyeti bir mozaik, bizi parçalamaya hiç kimsenin gücü yetmez ve yetmeyecekte. Biz bir bütünüz. Böylede kalacağız. Allah’ın bize acıyacağına, ülkemizde yaşanan siyasetin değişeceğine inanıyorum. İnşallah güzel günler yakında. Çok teşekkür ederim.

 

Fotoğraflar:  Osman ÇETİN

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.