Hava Durumu

Uçak tasarım mühendisi, ünlü yapımcı ve oyuncu oldu (Bedia BARAK)

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2016 13:15
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2016 13:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Uçak tasarım mühendisi, ünlü yapımcı ve oyuncu oldu (Bedia BARAK)

Uçak tasarım mühendisi olan ama Türkiye’de eğitimini aldığı uçak tasarım ile ilgi bir iş olmadığı için farklı bir sektörde uzmanlaşan Erdal Yavan, mühendis iken nasıl ünlü bir oyuncu ve yapımcı olduğunu gazetemize anlattı.

Türkiye’nin başarılı filmlerine yönetmenliğini Sinan Çetin’in yapımcılığını Erdal Yavan’ın imza attığı aynı zaman birçok dizi ve sinema filmleriyle ekranlarımıza konuk ettiğimiz ünlü oyuncu Erdal Yavan ile sanat üzerine sohbettik.

B. BARAK: Kendinizi tanıtır mısınız?

E. YAVAN:1970 doğumluyum. Elazığlıyım.

B. BARAK: Ne iş yapıyorsunuz?

E. YAVAN:Uygulayıcı yapımcıyım. Yapım asistanlığı, Prodüksiyon amiri, Yapımcı ve oyuncuyum.

B. BARAK: Hangi dizi filmlerde yer aldınız?

E. YAVAN:Fetih 1453 filminde Sinan Çetin ile birlikte Yapım asistanı olarak çalıştım. Gezi Bağları, Son Ağa, Sözün Bittiği Yer, Sahte Prenses, Karagümrük Yanıyor, Esir Kalpler, Arka Sokaklar, Üç Kadın, Tatil Aşkları, Mumya Firarda film ve dizilerde yapımcı olarak görev aldım. Yaklaşık yayınlanan bütün dizilerde de yardımcı oyuncu ve oyuncu olarak çalıştım.

B. BARAK: Hangi sektörde çalışıyorsunuz? İşiniz zor mu?

E. YAVAN: Sektörün her türlü zorluk ve güzelliklerini yaşarken, en güzeli işimi severek yapmam. Bu nedenle zorluk yaşamıyorum. Hem yapımcılık olsun hem de oyunculuk alanında çalışmalarıma sektör içerisinde elimden ne geliyorsa devam ediyorum.

B. BARAK: Asıl mesleğiniz nedir?

E. YAVAN:Ben Uçak tasarım mühendisiyim. Bu sektöre Sinan Çetin vasıtasıyla girdim. Mesleğimle hiç alakası olmayan bir iş yapıyorum. Ama Sinan Çetin’e çok teşekkür ediyorum ki beni 1997 yılında bu meslekle tanıştırdı ve kendisiyle çalışma imkânı sağladı.

B. BARAK: İlk nasıl başladınız?

E. YAVAN:Ben de Sinan Çetin’e ilk başladığımda sormuştum ne yapacağım diye? Ne yapılabileceğini geçen süreçte kendisi gösterdi bana. Projelerin bir çoğunda idari yapımcılık yaptım. Bir çoğunda oyunculuk yaptım. Halen oyunculuk ve idari yapımcılık yapıyorum.

B. BARAK: Neden kendi mesleğinizi yapmadınız?

E. YAVAN:Ben uçak tasarım mühendisiyim ama ne yazık ki ülkemiz de uçak tasarımı yapılmıyor. Bu nedenle kendi mesleğimi yapamıyorum ama şükürler olsun ki sevdiğim işi mesleği yapıyorum. Bu mesleğe başlarken en uç noktasına kadar gittim ne yapabilirim diye. Yönetmen de olabilirdim. Görüntü yönetmeni de olabilirdim. Sanat yönetmeni de olabilirdim. Ben yapımcılığı öğrendim. Yönetmenlik eğitimi de aldım ama öyle bir yeteneğim ve hevesim yok. Benim başarılı olduğum alan yapımcılık ve oyunculuktur bende bunu yapıyorum. Oyunculuk alanında da ne kadar eğitim alsam da  ben çok iyi oyuncuyum diyemem. Ama bana çok fazla teklifler geliyor bende bunları değerlendiriyorum. Gelen projelerden bana uygun olanları değerlendiriyorum.

B. BARAK: Filim mi? Dizi mi desem?

E. YAVAN:Tabi ki de film derim. Çünkü yaptığımız filmlerin çoğu yurt dışında gösterimlere giriyor. Bir çoğu festivallere gidiyor. Filmlerimiz hem ülkemizi tanıtmak adına hem de o proje de Nerobet bulunan yönetmeninden, oyuncusuna kadar herkesi tanıtıyor. Dolayısıyla tercihim film.

B.BARAK: Şuan yayınlanan bütün dizilerde oynuyorsunuz. Bu koşuşturmaca zor geliyor mu?

E. YAVAN:Filmlerde çok zor zamanlarda çekiliyor. Çok yoruluyoruz. Yeri geliyor evimize gidemiyoruz. Eve gidip duş alıp, üzerimizi değiştirip tekrar sete geldiğimiz zamanları çok iyi biliyorum. Karavanlarda uyuyoruz. Araç içerisinde uyuyoruz. Sinema filmi kısa sürer. En fazla 6 haftada sona erer. Ama bir diziye başlarsınız yıllarca sürer. Yılarca süren dizilerde ya da tutan diziler herkes için iyi oluyor. Şöyle ki yapımcı, oyuncu, teknik ekip para kazanıyor ve sektör içerisinde istikrarlı bir işleri olmuş oluyor.

B.BARAK: Sizin sektörün durumu nedir?

E. YAVAN:Bizim sektör nankördür. Sürekli istikrarlı olan bir iş değildir. Oyuncusunuzdur, 1 sezon 2 sezon dizide oynarsınız, ama bitince oturursunuz yıllarca, aylarca iş beklersiniz gelmez. Bu dediğim oyuncu için, teknik ekip ve yönetmen içinde öyledir. Diziler maddi açıdan bizim için ideal.

B.BARAK: Sektörde maddi kazanç nasıl?

E. YAVAN:Sektörde çok iyi para kanıyorlar. Şikâyet ediyoruz yoruluyoruz diye hak veriyorum ama çok iyi paralara çalışıyoruz. Maddi geliri yorgunluğumuzu alıyor ama birde vakti zamanında ödeme alabilirsek dadına doyum olmaz.

B. BARAK: Gençlere öneriyor musunuz?

E. YAVAN:Evet öneriyorum ama bir oyuncu seçimi işi gelmişti bana ben oyuncu seçimi yapmaya gittiğimde yaklaşık 200 kişi gelmişti, gencinden yaşlısına herkes oyuncu olmak istiyor. Oraya gelen herkese söylediğim gibi öncelikle gençlere şunu söylüyorum öncelikle eğitimizi tamamlayın. Sonra mesleki eğitiminizi tamamlayın. Ondan sonra oyuncu olun. Bu işi amatörce yapan piyasada çok insan var. Birkaç yerde görünür meşhur olurum algısı var ülkemizde. Evet, ne yazık ki eskiden böyleydi ama şimdi ince eleyip sık dokuyoruz her konuda. Eğitim almadan bu iş olmaz.

B.BARAK: Eğitim dışında şans, tanıdık, torpil geçiyor mu?

E. YAVAN:Her işte olduğu gibi bizim işte de şansa ihtiyaç var. Ama iyi bir oyuncuya iyi bir proje gelmesi lazım ve o proje de kendini kanıtlaması lazım. Bu almış olduğu yetenekten ve eğitimden gelir. Tabi ki de arkasında birilerinin yönlendirmesi gerekiyor.

B. BARAK: Eski film ve sanatçılar için ne düşünüyorsunuz?

E. YAVAN:Eskiler çok güzeldi. Ben hala Kemal Sunal filmlerini izliyorum ve her defasında gülüyorum. Şener Şen, Adile Naşit filmlerini izlediğimde çok açık söylüyorum bana terapi gibi geliyor. Canım sıkıldığında, moralim bozulduğunda, yorulduğumda bütün negatif durumlarımı bu filmleri izlerken atıyorum. Bu filimler bizi tedavi ediyor. Şuan ki filmlere baktığımız da tamam bende yapımcı ve oyuncuyum ama ülkemizde ne yazık ki artık konu kalmadı. Oyuncu kalmadığı gibi konu da kalmadı. Bakın hep aynı ya da birbirine yakın konular çekiliyor. Ya da yurt dışından alıntılarla bir yerlere geliyoruz.

B. BARAK: Neden ekranda bütün oyuncular manken gibi?

E. YAVAN:Etkiye tepki. İzleyici güzel, yakışıklı görmek istiyor. Bu nedenle başrolleri görsellik olanlar oynuyor. Bir Adile Naşit güzel değil miydi? Eski oyuncuların bir tadı vardı. İçimizden biriydi. Hepimiz çok sevdik halen sevgilerini yaşatıyoruz. Şuan da da çok iyi oyuncular var tabi ki. Ama önemli olan izleyicilerin ne istediği. Etkiye tepki güzel görmek istenildiği için güzel olanlar ön planda yer almak zorunda. Tabi güzel olmak başrol oynamak için yeterli değil aynı zamanda işini de çok iyi yapmaları gerekiyor.

B.BARAK: Son olarak ne söylemek istersiniz?

E. YAVAN:Eğitim her alanda çok önemli. Ne iş yapılacaksa yapılsın mutlaka eğitimini alsınlar. Şuan bizim mesleğimizde iş bekleyen, mezun olmuş çok gencimiz var. Bir rol gelecek umuduyla beklemesinler, kendilerini yetiştirsinler. Küçük büyük demeden bu alanda her şeyi öğrensinler. Bunun eğitimini mutlaka alsınlar. Ben işimi çok severek yapıyorum. Mutlaka sevdikleri işi yapsınlar. Sadece meşhur olmak ekranda görünmek için hatalar yapmasınlar. Hepinize saygı ve sevgilerimi gönderiyorum. Çok teşekkür ederim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.