Hava Durumu

Mehmet amcanın kızı Müzeyyen Senar

Yazının Giriş Tarihi: 21.07.2018 12:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.07.2018 12:20
 

Bir düşünceyi bir duyguyu en iyi görsellikle ifade eden somutlaştıran hatta seslendiren kişiye sanatçı diyoruz. Tabi her yaratıcı düşünceye sahip olana sanatçı demediğimiz gibi, üretemeyen kişiye sanatçı diyemeyiz. Sanatçı sayılabilecek insan görsel ya da işitsel olarak estetik öğeler üretebilmesi gerekir. Unutmadan sadece yetenek sanatçılık için yeterliği değildir, çalışmak global dünyayı takip etmek sanatçı için olmazsa olmazdır.

Şimdi nereye bağlayacaksın derseniz, öldükten sonra bile doğum gününü kutladığımız Bursalı Diva Müzeyyen Senar'dan bahsetmek istiyorum. Gerçek bir ses sanatçısıydı.

Ailemiz için önemli bir sanatçı idi. Neden mi ? Müzeyyen Senar'ın babası Cerrah Mehmet lakaplı Mehmet amca ile ailemizde çok samimi diyaloglarının olması hatta annemin demesine göre 1970'li yıllarda seksen yaşında olan Cerrah Mehmet amca ailemiz içinde sevilen, sayılan bir isimdi. Tabii Müzeyyen İstanbul'dan geldiği zamanlar dost meclislerinde sohbet ederlermiş. Bu arada ben o zamanlar daha doğmamıştım.

Babası Cerrah Mehmet lakaplı kıraathane işletmeciliği yapmış Mehmet Efendiydi. Kahve kapanınca yıllarca çekirge semtinde diş çeker, iğne yapar, şifalı otlardan şurup ve merhemler hazırlar, çocukları sünnet eder. Çekirge semtinde oturduğu yıllarda ailemle sıkı muhabbet içinde olmuşlar. Annesi Bursa'nın Keles ilçesine bağlı Gököz Köyü’nde ipekböcekçiliğiyle uğraşan sesi dillere destan Zehra Hanım'dır. Annesi mevlüdlere gider Kur'an okur, hamam eğlencelerinde gazeller okur annesi gittiği her yere Müzeyyeni de götürür beraber Kur'an okurlardı. Sesinin güzelliğinin annesinden geçtiği kesin.

16 Temmuz 1918 yılında Bursa’nın Keles ilçesi Gököz köyünde dünyaya gelir.1930 yıllarda annesi ile İstanbul'a yerleşen Müzeyyen.1931 yılında Üsküdar Musiki Cemiyetine gider, Emine Ongan,Necati Tokyay' dan usul ve nota öğrenir. Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı ve Mustafa Nafiz Irmak gibi zamanının en ünlü bestekarlarından dersler aldı.

Sahneye küçük yaşta çıkan sanatçı, o sıralar yaşı 15'tir ama yaşını 18 yaparak sahneye adım atar. Boyu da küçük olan Müzeyyen'in ayaklarının altına sandık koyarak boyunu uzatırlar.

Sonra konserler ve turneler başlar.17 yaşına bastığı sırada Eskişehir'de Porsuk Oteli Müdürü Ali Senar ile tanışır ve evlenirler ve soyadı Senar olur. Müzeyyen ile beraber  Ali Senar da İstanbul'a taşınır ama işsizdir. Bursalı Celal Bayar sayesinde Ali Bey İş Bankası’na girer çalışmaya başlar.

Türk Sanat Müziği'ni çok seven Atatürk tarafından yorumları en çok beğenilen sanatçıydı. Şarkılarından burada bahsetmeyeceğim eminim herkes biliyordur. Bilmeyenlerde google'da dinlemeleri tavsiye ederim.

Yurt dışında ilk konserini Paris'te verdi. Son sahne konserini 1983 yılında İstanbul'da verdi. 2004 yılında 73. sanat yılı dolayısı ile sahne aldı. 2006 yılında İzmir’deki evinde beyin enfarktüsü geçirdi.        8 şubat 2015 senesinde Ege Üniversitesi’nde hayatını kaybetti.

Kuzey Vargın ile kısa bir evlilik geçiren kızı Feraye annesinin son temennilerini şöyle dile getirdi. "Evimde oturmanın özlemini çektim. Bir tek evlilik yapmanın özlemini çekiyorum. Bir koca ile hayatımı geçirmek isterdim. Şan şöhret para pul han hamam geçici."

Rahmetli Mehmet amcanın kızı Müzeyyen'in doğumunun 10’üncü yılında tüm ailesine rahmet, sabır dilerim. Şarkıları hep dinleyeceğiz. Geçen gün Twitter'da yazdığım kelime ile yazımı bitirmek istiyorum.

Hayat aslında sonunu bilmek istemeyeceğimiz bir masaldan başka bir şey değil.  

 M.Haluk Yalçınkaya (MHY) İyi Seyirler.

Kaynakçalar

- Ailem                                                                                                                                                                                                                         -Cumhuriyetin Divası, Radi Dikici, Everest Yayınları, 2011
-Ben kimselere vurulmadım, adamlar bana aşık oldu
-Ebedi teselligahımız Müzeyyen’dir
-Keşke Müzeyyen Senar olmasaydım
-Müzeyyen Senar’ı anmak için…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.