Hava Durumu

Matematiğe katkı

Yazının Giriş Tarihi: 12.04.2017 12:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.04.2017 12:53

Siyasetin, politikanın dışına çıkacağım bir yazıyla karşı karşıyayız. Günlerdir evetler, hayırlar tartışılırken söylediğimiz ve anlattığımız bir şey vardı. Evetlerin, hayırların yaşama katkısı ne olacak. Ya da başka bir değişle; evetler, hayırlar yaşamımızda neyi kolaylaştıracak. Tabi ki bunu söylerken siyaset kurumu önemini ve gerekliğini bilmekteyiz. Siyaset kurumu iyi ellerde olduğunda refah ve sağlık insanlığın hizmetinde olduğunu bildiğimiz gibi…

Günün bu siyasi yorgunluğun içinde bilimsel çalışmalar ile uğraşan kişiler ile karşı karşıya geldiğimde hem keyifleniyorum hem de umutlandığımı açıkça söyleyebilirim.

Emine Örnek Özel Fen Lisesi’nde 10 sınıfta okuyan Emre ÇİFÇİ ile bir araya geldik. Bana gelecek hayallerinden ve gününü nasıl geçirdiğini bahsetti. Sosyal hayatında keman çalarak müzikle ilgilendiğini, resim sanatıyla görsel özelliklerini geliştirirken en fazla keyif aldığı nokta ise araştırmalar yapmak olduğundan bahsetti. İşte bizim lise okuyan gençlerin yapması gereken temel özellikler. Araştırmacı Emre bugünlerde heyecan verici bir çalışmanın içinde yer aldığından bahsetti. Zaten köşemize yer vermemizin nedeni bu. Emre; 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında Matematik dalında bölge birincisi olmuş olması. Şuanda ise Matematik alanında geliştirdikleri formülü TÜBİTAK’ın ulusal düzeyde, düzenlenen bilimsel yarışmasını beklemekteler. Şuanda ürettikleri alan hesaplama formülü zaten kullanıma sunulmuş, sunulan formülün TÜBİTAK kapsamında da ödül alması.

Tabi bunu derken Matematik alanında bölge birinciliğini alan Emre ve arkadaşının katılacağı yarışmada aynı kalifiyede birçok çalışmanın yer alacağı. İşte yazımın başında da belirttiğim gibi umutlanma gerekçem tam bu. Bilimsel çalışmaların kısıtlı imkanlar dahilinde hala yapılmaya çalışıyor olması. Hala insanlar bilim kelimesinin neyi ifade ediyor olduğunu düşünüp adım atıyor ve bir şeyler üretiyor olması.

Bilimi; yalnızca fiziksel olguları değil, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel vb. bilgi alanlarının hepsi doğa olaylarıdır. Özetle, insanla ve çevresiyle ilgili olan her olgu bir doğa olayıdır. İnsanoğlu, bu olguları bilmek ve kendi yararına yönlendirmek için var oluşundan beri tükenmez bir tutkuyla ve sabırla uğraşmaktadır.

Emre ve arkadaşı Cem Gemicioğlu heyecanlı bir bekleyiş içinde bu bekleyiş her yerde olmalı. Geçmişte gençlik değince genellikle böyle bilgi yarışmaları, münazaralar, tiyatro etkinliklerinde daha fazla karşılaşırdık. Bugünlerde gençlik bu çalışmaların yakınana bile yaklaşamamaktadır. Bugünlerin siyasileri hız vermeli ve biran önce eğitimin ve bilimin yapılacağı en uygun ortamları hazırlamalılardır. Hazırlanacak öneriler devlet programı olarak hayatımıza geçmeli ve artık Türkiye Devleti bilimsel çalışmalar ile anılıyor olmalıdır.

Mevcut şartlar dâhilinde bilime ve sanata destek veren tüm kurum, kuruluşlara gerçekten yürekten tebrik etmek gerekir. Çünkü bugün bilim ve sanat ile ilgilenecek uygun bir ortamların sayısı çok azdır. Bu şarlarda bilim ve sanat üretenler örnek teşkil ettiği gibi umut verici yönü büyüktür. 10 sınıfta olmasına rağmen Matematiğe bir formülle katkıda bulunan Emre ÇİFÇİ’ye de toplum adına teşekkür etmek gerekir. Sizler gibi gençler sayesinde geleceğimiz daha iyi olacağını bildiğimiz için… 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.