Hava Durumu

Ormanlar candır

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2019 12:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2019 12:45

21-26 Mart Orman Haftası nedeniyle Bursa Orman Bölge Müdürü Sayın Yalçın AKIN beyin daveti üzerine Orman Bölge Müdürlüğüne gittim.  Sayın Yalçın AKIN Bursa’daki araç gereç sayısını ve geçmiş yılın faaliyetlerini sunarken geleceğe dair önemli Bursa ve hatta ülke için önemli projektörler tutuyordu.

Ormanların varlığı insanların daha kaliteli yaşayabilmesi için çok önemlidir. Bunun önemi doğrultusunda birçok sosyal, kültürel çalışma yaparak Bursa ormanlarına ciddi katkılar yapılmış. Hatta geçmiş birçok yazımda belirttiğim gibi aromatik bitkilerin çeşitlendirilerek artırılması gerektiği konuda Orman Bölge Müdürlüğü üstüne düşen görevi yerine getirmeye çalışmış. Tabi asli görevlerinin yanı sıra aromatik bitki çeşitliğini artırma çabaları güzel ancak yetmez. Umarım yaygınlaşarak devamı gelir ve ülkenin verimli topraklarında aromatik bitkilerin yetiştiriciliği artar.

Ormanlarımız bugün birçok tehlike ile karşı karşıyadır. Ancak bu tehlikeleri tek tek sizinle paylaşmayacağım. Bilinmeli ki ormanların azalması biz insanları yaşam kalitesini tehdit edecektir.

Ormanlar giderek azalırken ormanların dünya gündemindeki yer ve önemi de giderek artıyor. Günlük yaşamda, basın yayın organlarında ve sosyal medyada ormanlara ilişkin hassasiyet ön plana çıkıyor. Peki, dünya ormanları hakkında ne kadar şey biliyoruz? Bu konuda birçok yerden bilgi almamız mümkün. Aşağıda ise dünya ormanlarının sunduğu hizmetlere ilişkin bazı temel veriler bulunmaktadır. İsterseniz bunları kısaca özetleyelim:

Ormanlar dünya karasal alanlarının üçte birini kaplamaktadır ve karasal flora ve faunanın yarısına ev sahipliği yapmaktadır.

Bütün modern ilaçların dörtte biri, kanserle mücadele ilaçlarının üçte ikisi tropikal orman bitkilerinden sağlanmaktadır. Bu tıbbi bitkiler insanların hayatlarını kurtarmakla birlikte yıllık 108 milyar USD değerinde bir ekonomik değere de sahiptir.

Ormanlar yemişler, meyveler, tohumlar ve böcekler gibi protein ile kalsiyum ve demir gibi mineraller açısından zengin besinlerin kaynağıdır. Bu doğal ürünler orman topluluklarına yardımcı olmakta ve milyonlarca insanın sağlıklı kalmasını sağlamaktadır.

Ormanlar absorbe ettikleri suyun %95'ini en çok ihtiyaç duyulan alanda yeniden kullanıma sunan doğal su kemerleridir. Suyu toprakta tutar, erozyonu önler ve sonra da bu suyu havayı serinleterek atmosfere salarlar.

Ağaçlar büyük birer karbon yutağıdır. Ormanlar yıllık olarak 2,1 gigaton (2,1 milyar ton) karbondioksiti absorbe ederler. Bu durum dünyanın karbon döngüsünde temel bir dengeleyici rol oynar ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olur.

Çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere neredeyse 900 milyon insan yakacak odun ve odun kömürü üretimiyle uğraşmaktadır. 2,4 milyar insan, dünyan nüfusunun üçte biri, yakacak odunu  amaçlı kullanmaktadır. Bu nedenle odun enerjisi gıda güvenliği ve beslenmenin önemli desteklerinden biri durumundadır. Yakacak odun, küresel yenilenebilir enerji arzının %40'ını oluşturmaktadır ki bu oran güneş, hidroelektrik ve rüzgar enerjisinin toplamına denktir.  Aynı zamanda biyoenerjiye olan talep yükselmektedir.

Dünya genelinde her yıl 3,3 milyon hektar orman alanı yok olmaktadır. Bu alan büyüklük olarak Moldova'ya denktir. Bununla birlikte 20 gelişmekte olan ülke orman varlıklarını korur ve artırırken gıda güvenliği konusunda gelişme kaydetmiştir. Bu da göstermektedir ki, açlığı azaltmak için tarımsal alan elde etmek amacıyla ağaç kesmek zorunlu değildir. Bunun tam tersi doğrudur. Ormanları sürdürülebilir şekilde yönetmeliyiz ki sağlıklı kalabilsinler, değişik ürün ve hizmetleri sunabilsinler ve hatta tarım, hayvancılık ve balıkçılık üretimini destekleyebilsinler.

Sürdürülebilir şekilde yönetilen ormanlar yenilenebilir ve dünyada en fazla geri dönüştürülen materyallerden biri olan kâğıdın birincil hammaddesidir. Kağıt üretimi için kullanılan tüm liflerin %55'i, 225 milyon ton lif, günümüzde yeniden değerlendirilen kağıtlardan sağlanmaktadır.

Amazon yağmur ormanlarındaki kauçuk ağacı büyük bir doğal kauçuk kaynağıdır. Akıtma adı verilen ve ağaçların kabuğuna dikkatlice uygulanan kesik yöntemiyle ağaçlara zarar vermeden lateks üretmek olanaklıdır.

Ormanların sayılabilecek daha birçok güzelliği bulunmaktadır. Bunun farkına 7den 77’ye herkesin net bir şekilde bilmesi gerekmektedir. Umarım ki Siyasetin bu yoğunluğu arasında Orman Haftası etkinlikleri unutulmaz. Umarım Orman Bölge Müdürlükleri öncülüğünde kentlerin çeşitli yerlerinde etkinlikler yapılır ve kamuoyu duyarlığı artırılmalıdır. 

Her yıl 21 Mart dünya çapında Uluslararası Orman Günü olarak kutlandığını hatırlatırken daha geniş kitlelerce kutlamaların yapılmasını arzu ederim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.