Hava Durumu

Psikolojik Yardım Nasıl Alınmalı?

Yazının Giriş Tarihi: 28.09.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.09.2019 00:00
 

Psikolojik yardım almamız, ruhsal bozukluklara varan aşamada mı olmalıdır?..

Ruh sağlığı sorunlarında nereye başvuracağımızı kestirmekte kararsızlık yaşayabiliriz. Ruh sağlığı hizmeti bir ekip çalışması içerisinde yürütülmelidir. Ruh sağlığı alanında başvuracağımız kişiler;

Psikiyatri hekimi

Psikolog/Klinik Psikolog

Psikolojik danışman

Psikiyatri hekimi ve klinik psikolog, tanı konan hastalara ruhsal tedavi yardımı sağlayan kişilerdir.

Ruhsal bozuklukları; şizofreni, paranoid bozukluk, afektif bozukluk, ansiyete bozukluğu, somatoform bozukluk, disosiyatif bozukluklar, cinsel davranış sapmaları, cinsel işlev bozuklukları, psikoaktif madde bağımlılıkları, yeme bozuklukları ve kişilik bozuklukları şeklinde sıralayabiliriz. Burada sayamayacağımız ruhsal bozukluk başlıklarının altındaki maddelerin hepsi, tanı konulan psikiyatrik durumlardır.

Mesela; günümüzde konuşulan ve haberlerde karşımıza çıkan yeme bozukluklarından anorexia nervosa, şişmanlamaktan aşırı korkma sonucu zayıflamak için sürekli çaba göstermektir.

Psikiyatrik durum söz konusu ise, bir psikiyatrist doktordan randevu alabiliriz. Kullanacağımız ilaç, semptomları bastırarak ruhsal rahatsızlığı biyolojik tedavi edebilmektedir.

Ruh ve beden sağlığımız bir bütündür. Biyolojik tedavi ile birlikte psikolojik tedavi de gerekmektedir.

Belirli bir terapi eğitimi ve yetkinliği olan bir klinik psikolog, psikoterapi müdahalesiyle psikolojik tedaviye destek verebilir.

Psikoterapi, ‘normal dışı’ olma tanımına uygun davranışlar gösteren kişilere verilen psikolojik yardım sürecidir.

Psikolojik danışman; hastalık düzeyine ulaşmamış ancak çeşitli psikolojik zorlanma ve çatışma içerisinde bulunan, kendini gerçekleştirme amaçları bulunan, öncelikle de “normal” kavramına uygun danışanlara yardım eden kişidir.

 

Psikolojik danışman; çeşitli nedenlerle uyum sıkıntısı çeken, kendini yalnız hisseden, başarısız ve değersiz gören kimselere, sorunların kaynağını ve çözümlerini göstermede yardımcı olmaktadır.

Psikolojik danışma akıl ve ruh sağlığını koruyucu bir hizmet alanıdır. Yardım süreci kısa ve gelişime yöneliktir.

Psikoterapistler genellikle hastalarla, psikolojik danışmanlar ise genellikle normal insanlarla ilgilenmektedirler.

Blocher psikoterapi ile psikolojik danışma arasındaki ayrımı; psikolojik danışmanın gelişimsel, eğitici ve koruyucu, psikoterapinin ise çare bulucu, uyum sağlayıcı ve tedavi edici olmasıyla belirtmektedir.

Psikolojik yardım basamaklarını atlamadan yaşamımıza yön vermemiz, ruhsal bozukluklara ulaşmanın önünde bir engel teşkil edecektir.

Hepimize ruh ve beden sağlığımız yerinde geçireceğimiz bir ömür diliyorum…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.