Hava Durumu

ANNE SÜTÜ MUCİZEDİR

Doruk Sağlık Grubu, 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası nedeniyle emzirme ve anne sütünün öneminin anlatıldığı bir etkinlik düzenledi. Annelere emzirmede yardımcı olması ve doğru alışkanlıklar kazandırması nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Bebek Dostu Hastane’ unvanına layık görülen Doruk Sağlık Grubu, gerçekleştirdiği etkinlikle anne sütünün önemini ve doğru emzirme tekniklerini yeni çocuk sahibi olmuş annelere anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2018 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2018 12:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
ANNE SÜTÜ MUCİZEDİR
 Her Yıl 1.5 Milyon Bebek Hayatını Kaybediyor

Etkinlikte konuşan Doruk Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı  Dr. Atilla Güray, “Emzirmek binlerce yıldır uygulanan fakat unutmaya başladığımız bir gelenek. Dünyada 30 yıldır kutlanan ‘Dünya Emzirme Haftası’yla bu geleneğe tekrar dikkat çekmek istiyoruz. Özellikle ilk 6 ay anne sütü çok önemli. Dünyada her yıl 1.5 milyon bebek, yeterli anne sütü alamadığı için 1 yaşına gelmeden hayatını kaybediyor. Biz bu çocukların kaybedilmemesini, aramıza katılmasını çok önemsiyoruz” dedi.

Yeterli anne sütü alamayan çocukların, emzirilmiş çocuklara göre daha kısa ve zayıf olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Güray, “Bebekliğe ve çocukluğa sağlıklı başlayamayan nesillerin, sağlıklı birer yetişkin olma ihtimali çok az. Çocukların anne sütüyle, sağlıklı bir şekilde beslenmesi hem onların hakkı, hem de ailelerin önemli bir görevidir” ifadelerini kullandı.

“Kontrolsüzce Ek Gıdaya Başlamayın”

Anne sütünün, çocuğu beslenmesinin yanı sıra çok önemli özelliklere sahip olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Güray, “Bizlerin ağız sütü dediğimiz, anneden ilk 7 günde gelen süt çocuğu hayat boyu enfeksiyonlardan koruyucu özelliği vardır. Bu sütün çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Daha bebekler aşı dönemine gelmeden, annenin bu sütüyle ilk aşısını olmuş oluyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki annelerin emzirme oranının dünya ülkelerine göre yüksek olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Güray etkinliğe katılan yeni çocuk sahibi olmuş annelere yönelik şöyle konuştu: “Ülkemizde ilk 6 ayda emzirme oranı yüzde 80 civarlarında. Fakat ailelerimizin yaptığı önemli bir yanlış var, bu da ilk 2-3 içerisinde kontrolsüzce, ek besin ve mamalara başlamak. Bu durumun iki sebebi bulunuyor; birincisi annenin sütünün yetersiz olduğunu düşünmesi, ikincisi ise annenin vücudunda oluşan ağrılar. Sütünüzün yeterli olup olmadığını doktorunuzla birlikte değerlendirir ve uygun durumlarda hekiminizin tavsiyesiyle ek gıda başlayabilirsiniz. Doğru emzirme tekniklerini ise sağlık çalışanları ve emzirme danışmanlarınızdan alacağınız eğitimle öğrenebilirsiniz.”

“Çocuğa Verilecek En Güzel Hediye”

Sonrasında konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Kanlıoğlu ise anne sütünün hazırlanması kolay, sindirimi rahat ve en sağlıklı besin olduğuna dikkat çekti. Dr. Kanlıoğlu, “Anne sütü, bir annenin çocuğuna hayatı boyunca verebileceği en önemli armağandır. Anne sütü, çocuğu birçok hastalıktan, alerjiden korur, ağız ve çene yapısını güçlendirir. Bunun yanı sıra emzirmek anneleri meme ve rahim kanserinden korur ve lohusa döneminde çok hızlı kilo vermesini sağlar. Ayrıca emzirmek, anne ve bebek arasındaki duygusal bağı da arttırır” dedi.

“Bebeğinizi Her İstediğinde Emzirin”

Doğru emzirme tekniklerinden ve anne sütünün yararlarından bahseden Uzm. Dr. Kanlıoğlu, “Çocukların beslenme ve gelişiminde ilk 1000 gün yani 2 yaşa kadar olan dönemleri çok önemlidir. İlk 6 ay sadece anne sütü kullanılmalıdır. Sonraki dönemde bebeğinize ek gıdalar verebilirsiniz fakat her zaman anne sütü ön planda olmalıdır. Bebeğinizi mutlaka her istediğinde emzirin bu durum anne sütünün artmasına da faydalı olur” ifadelerini kullandı.

Bebeğin emzikli biberon kullanmasını tavsiye etmediklerinin altını çizen Uzm. Dr. Kanlıoğlu, bebeğin sadece emmesinin yeterli olacağını belirtti. Uzm. Dr. Kanlıoğlu çalışan annelerin ise sütlerini sağıp, uygun koşullarda bekleterek çocuklarını besleyebileceklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Doruk Sağlık Grubu çalışanları annelere emzirme önlüğü dağıttı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.