Hava Durumu

Bağırsak Dokusunun Karın Bölgesine Doğru Çıkıntı Yapması: Göbek Fıtığı

Fıtık herhangi bir organın çevre dokulara doğru ilerleyerek yumru oluşması durumudur.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2020 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2020 16:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Bağırsak Dokusunun Karın Bölgesine Doğru Çıkıntı Yapması: Göbek Fıtığı
 

Fıtık herhangi bir organın çevre dokulara doğru ilerleyerek yumru oluşması durumudur. Bu dokular normalde şartlarda çevre dokulara ilerlemezken bir açıklık olduğu durumda dışarı doğru yayılım gösterirler. Göbek fıtığı da bağırsak veya yağ dokusunun karın kaslarındaki bir açıklıktan göbeğe doğru yumru oluşturma durumudur.

 

Bu fıtık türü erken yaşlarda sıklıkla görülür ve bebeklerde meydana geldiğinde genellikle zararsızdır. Özellikle erken doğum vakalarında her 10 bebekten 1’inde göbek fıtığı tablosu gelişebilmektedir. Bebeklerde göbek deliğinin açık olmasıyla meydana gelen bu durum genellikle kendiliğinden iyileşir ve ciddi bir durum oluşturmaz.

 

Yetişkin yaştaki bireylerde nadiren de olsa göbek fıtığı olgusuyla karşılaşılmaktadır. Yetişkinlerde görülen fıtıkların nedeni vücut boşluğundaki açıklıklardan dolayı oluştuğu için cerrahi müdahale gerekmektedir.

 

Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir ?

 

Göbek fıtığı tablosunda görülen belirtiler bebeklerde ve yetişkinlerde farklılık göstermektedir. Bebeklerde görülen göbek fıtığında ağlamayla beraber göbek deliğinde şişlikler görülür. Yetişkinlerde ise göbek deliği çevresinde gözle görülür şişlik, ağrı, yürüme güçlükleri ve kabızlık gibi belirtiler görülebilmektedir.

 

Bazı vakalarda fıtık küçük olduğu için bağırsak bu bölgede sıkışabilmektedir. Bağırsak boğulması olarak isimlendirilen bu tablo ciddi sorunlara neden olduğu gibi hastayı ölüme dahi götürebilmektedir. Bu nedenle özellikle yetişkin yaşlardaki hastalarda meydana gelen göbek fıtığı en kısa sürede tedavi edilmelidir.

 

 

Göbek Fıtığının Nedenleri Nelerdir, Nasıl Oluşur ?

 

Göbek fıtığının oluşumu bebeklerde ve yetişkinlerde farklılık göstermektedir. Prematüre doğumlar (erken doğum) yenidoğan göbek fıtığının en önemli sebebidir. Bunun yanı sıra yetişkinler kronik ve şiddetli öksürükler, karın içi ameliyatlar, çoklu hamilelik, fazla doğum, ani eğilip kalkma, zayıf karın kasları ve karın içi sıvı birikmesi gibi nedenlerle göbek fıtığı oluşabilmektedir. Bu risk faktörlerini taşıyan ve göbek fıtığı belirtisi gösteren kişilerin bir uzmandoktor tarafından derhal tedaviye alınması gerekmektedir.

 

Göbek Fıtığı Tanısı Nasıl Konulur ?

 

Göbek fıtığında her iki yaş grubunda da elle muayene ve gözlem yardımıyla tanı konulabilmektedir. Bu elle muayene ile aynı zamanda fıtığın içeri doğru itilip itilmediği ve boğulma olup olmadığı tespit edilebilmektedir. Bağırsak boğulması durumu çok ciddi bir durum olduğu için kesin tanıdan hemen sonra sıkışma olup olmadığı incelenmelidir.

 

Boğulmuş bağırsak tablosu geliştiğinde hastada ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı ve kramplar, hassasiyet ve şişlik gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Kesin tanıdan sonra ciddi hastalar gözlem altına alınır ve bu bulgular açısından izlenir.

 

Fiziksel muayenin yanı sıra hekimler fıtığın yerini ve büyüklüğünü tespit etmek amacıyla ultrasonografi ve röntgen gibi yöntemlere başvurabilir. Bağırsak boğulması riski taşıyan hastalarda enfeksiyon varlığının araştırılması için kan testleri yapılabilmektedir.

 

İyi bir anamnez ve muayeneyle kesin tanı konabilir ve hasta için en uygun planlama yapılabilmektedir.

 

 

 

 

Göbek Fıtığı Tedavisi Nasıldır ?

 

Göbek fıtığı her ne kadar ciddi komplikasyonlar meydana getirmese de üstüne düşülmesi ve en kısa sürede tedaviye başlanması gereken bir hastalıktır. Göbek fıtığı tedavisinde en çok yama tedavisi verilen bir yönteme başvurulmaktadır. Bu yöntem ile %99 oranında bir başarı sağlanır ve çok düşük oranda göbek fıtığı kendini yeniler. Göbek deliğinin 1 cm kadar çevresinden içeri girilerek yapılan bu yöntemde genellikle laparoskopi yöntemi kullanılmaktadır.

 

Göbek fıtığı tedavisinde başarı seçilen yönteme bağlı olmakla beraber erken tanı ve müdahaleyle de ilgilidir. Hekim hastada görülen belirtilere ve fıtık büyüklüğüne göre açık ameliyat yoluna da gidebilmektedir. Bu ameliyat genel cerrahi doktorları Bursa tarafından yapılır. Genellikle 3 cm’den küçük ve yayılım göstermeyen fıtık tablosunda seçilen bu yöntem ile de büyük başarı elde edilmektedir.

 

Ameliyat ve laparoskopi işlemlerinin ardından hastalar genellikle kısa süre içerisinde iyileşme göstermektedir. Alkol, sigara, hijyen koşulları ve aşırı aktivite bu iyileşme süresini uzatabilmekte

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.