Bilinçsizce tüketilen bitki çayları tehlike yaratabilir
Bilinçsizce tüketilen bitki çayları tehlike yaratabilir
Kış mevsiminin yaklaştığı bu günlerde hava sıcaklıkları bir düşüp bir yükseliyor.
Dolayısıyla bu mevsim geçişlerinde de soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara
yakalanmak kaçınılmaz oluyor. Birçok kişi de bağışıklık sistemini güçlendirmek ve
vücut direncini artırmak amacıyla bitki çayı tüketimini artırabiliyor. Ancak bitki
çaylarının bilinçsiz tüketilmesi durumunda da oldukça zararlı etkileri olabiliyor.
Haber Giriş Tarihi: 04.11.2019 14:53
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2019 14:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Bitki çayları pek çoğumuz için özellikle kış aylarında vazgeçilmez destekçi ve şifa kaynağı.
Ancak ne kadar tüketmemiz gerektiği ya da nasıl tüketmemiz gerektiği ile ilgili bilgi sahibi
olmak çok önemli. Çünkü şifa kaynağı olan bitki çayları bazı durumlarda tehlikeli sonuçlar
doğurabilir. Bu nedenle bitki çaylarını dikkatli ve bilinçli bir şekilde tüketmek gerekiyor.
Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, en çok tercih edilen
bitki çaylarının bilinmesi gereken yanlarını paylaşıyor.
Bitki çayı tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar
Yeşil çay: İçeriğindeki antioksidan bileşenler nedeniyle hem bağışıklığı güçlendirmek adına
hem de özellikle zayıflama diyetlerinde metabolizmayı artırıcı etkisinden dolayı en sık
tüketilen bitki çaylarından biri. Ancak hipertansiyonu ve kalp çarpıntısı olan bireyler mutlaka
doktora danışarak tüketmeliler. İçeriğindeki kafein çarpıntının artmasına neden olurken
diüretik etkisinden dolayı da kan basıncını yükseltebilir. Bu nedenle bu bireyler
doktor/diyetisyen kontrolünde günde en fazla 1-2 fincan tüketmelidir.
Ekinazya: Ekinezya da vücut direncini artırdığı için özellikle kış mevsiminde sıklıkla tercih
edilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler sayesinde bağışıklığı güçlendirip hastalıklara
yakalanma riskini azaltır. Ancak bazı ilaçlarla etkileşime girip ilaçların etkisini artırıp azaltma
durumu olabilir. Ayrıca bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle düzenli
ilaç kullanan kişiler mutlaka doktora danışarak tüketmelidir.
Ihlamuru kaynatmayın demleyin
Ihlamur: Ihlamur yüzyıllardan beri doğal ilaç olarak kullanılan bir bitkidir. Düzenli tüketildiği
takdirde özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklara karşı koruyucu bir etki gösterir. Ayrıca
soğuk algınlığı ve gribe karşı da tedavi edici etkisi vardır. Ihlamur çayı ile ilgili dikkat etmemiz
gereken en önemli noktalardan biri demleme sıcaklığı ve süresidir. Ihlamuru kaynatırsak
yapısındaki etken maddeler azalacağı için kaynatmak yerine kaynamış ve ocaktan alınmış
suya eklenerek uygun sürede demlemek gerekir.
Kuşburnu: Kış aylarının olmazsa olmazlarından biri de kuşburnu çayı. İyi bir C vitamini
kaynağı olan kuşburnu bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini artırır.
Ancak fazla tüketimi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden günde 2-3 fincandan
fazlası önerilmemektedir.
Gebelikte tüketime dikkat!
Zencefil: Zencefil de kış aylarında en çok tercih edilen çaylardan biri. Soğuk algınlığı
tedavisinde önemli bir rol oynar. Ayrıca vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar ve antioksidan
etkisi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefil bu faydalarının yanı sıra bazı
durumlarda tehlikeli olabilir. Safra salgısını artırdığı için safra kesesi hastalığı olanlar dikkatli
tüketmelidir. Ayrıca gebelikte de bulantı ve kusmayı önlediği için önerilse de günlük 1 gramın
üzerinde tüketilmesi düşük riskini artırabilir.
Adaçayı: İçeriğindeki cineol adlı bileşen sayesinde öksürüğü önlemede önemli bir rol
oynamaktadır. Ayrıca soğuk algınlığı tedavisinde de sık sık tercih edilir. Ancak gebelikte
kasılmalara neden olduğu için düşük riskini artırır. Bu nedenle gebelikte tüketimi sakıncalıdır.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Bilinçsizce tüketilen bitki çayları tehlike yaratabilir
Kış mevsiminin yaklaştığı bu günlerde hava sıcaklıkları bir düşüp bir yükseliyor. Dolayısıyla bu mevsim geçişlerinde de soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanmak kaçınılmaz oluyor. Birçok kişi de bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak amacıyla bitki çayı tüketimini artırabiliyor. Ancak bitki çaylarının bilinçsiz tüketilmesi durumunda da oldukça zararlı etkileri olabiliyor.
yapısındaki etken maddeler azalacağı için kaynatmak yerine kaynamış ve ocaktan alınmış suya eklenerek uygun sürede demlemek gerekir. Kuşburnu: Kış aylarının olmazsa olmazlarından biri de kuşburnu çayı. İyi bir C vitamini kaynağı olan kuşburnu bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini artırır. Ancak fazla tüketimi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden günde 2-3 fincandan fazlası önerilmemektedir. Gebelikte tüketime dikkat! Zencefil: Zencefil de kış aylarında en çok tercih edilen çaylardan biri. Soğuk algınlığı tedavisinde önemli bir rol oynar. Ayrıca vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar ve antioksidan etkisi sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefil bu faydalarının yanı sıra bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Safra salgısını artırdığı için safra kesesi hastalığı olanlar dikkatli tüketmelidir. Ayrıca gebelikte de bulantı ve kusmayı önlediği için önerilse de günlük 1 gramın üzerinde tüketilmesi düşük riskini artırabilir. Adaçayı: İçeriğindeki cineol adlı bileşen sayesinde öksürüğü önlemede önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca soğuk algınlığı tedavisinde de sık sık tercih edilir. Ancak gebelikte kasılmalara neden olduğu için düşük riskini artırır. Bu nedenle gebelikte tüketimi sakıncalıdır.
En Çok Okunan Haberler