Hava Durumu

ÇOCUKLARIN ORAL HİJYENİ NASIL SAĞLANMALI VE DİŞ HEKİMİNE NE ZAMAN GÖTÜRÜLMELİDİR?

Ağız ve diş sağlığı genel vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Bu sebeple düzenli kontroller yapılmalıdır. Ağız içerisi yumuşak dokulardan oluşan ve birçok mikroorganizma barındıran bir ortamdır. Dişler ağız içerisindeki sert dokular oldukları için bakterilerin tutunmaları için müsait bir ortam sağlarlar. Bu sebeple ilk dişler çıktığı andan itibaren etkin bir şekilde ağız hijyeni sağlanmalıdır. Çocukların ilk dişleri sürdüğü zamandan itibaren düzenli olarak altı ayda bir kontrolleri yapılmalıdır. Bu sayede çürük oluşumunun önüne geçilebileceği gibi iskeletsel ve ya dişsel anomalilerin erken fark edilmesi ve büyüme zamanlarından faydalanarak daha etkin ve kolay bir şekilde tedavi edilmesine olanak tanır. Ayrıca ebeveynlere de çocuklarının ağız hijyenini nasıl sağlayacağı ve beslenme alışkanlıklarının ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri açısında bilgi verilmesi oldukça önemlidir. Medicana Bursa Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Öykü Hızlıoğlu konu hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2019 12:16
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2019 12:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
ÇOCUKLARIN ORAL HİJYENİ NASIL SAĞLANMALI VE DİŞ HEKİMİNE NE ZAMAN GÖTÜRÜLMELİDİR?
 Çocukların ilk muayenesi çok önemlidir. Diş hekimi korkusu çocukluk çağında gelişir. Ailenin diş hekimi kaygısından dolayı çocuk etkilenebilir ya da hekimin korku unsuru gösterilmesinden dolayı çocuklar korkabilir. Muayeneden önce çocuklar hekimin zarar vermediği konusunda bilgilendirilmelidir; fakat iğne yapılmayacak, hiç ağrımayacak gibi yanıltılmamalıdır. Çocuğun hekime güvenmesi kurduğu iletişimle başlar bu sebeple çocuklar diş hekimi ile sağlıklı bir iletişim kurabilmelidir. Çocuklar ilk dişleri altı sekiz aylık süreçte çıkarmaktadır ve süt dişi dentisyonu yaklaşık iki buçuk yaşında tamamlanmaktadır. Bazı durumlarda yeni doğan çocuklarda diş bulunabilir ya da doğduklarından hemen sonra diş çıkarabilirler. Bu dişler artık dişlerdir ve genelde kökleri olmadığı için fazla sallanırlar. Bu lüksasyon nedeniyle dişlerin kopması sonucu aspirasyona neden olabilmeleri ya da emme güçlüğü yaratmaları nedeniyle bu dişlerin alınması gerekir. Sürekli dentisyona altı yaşında geçiş başlanır. İlk sürekli diş, süt dişleri düşmeden en arka taraftan sürer ve bu aşamadan sonra süt dişlerinin yerlerini sürekli dişler almaya başlar. Çocukların ilk dişleri çıktığı zamandan itibaren etkin bir şekilde temizlik yapılması gerekmektedir ve bu zamanlarda ebeveynlere büyük bir sorumluluk düşmektedir. Bu süreçte çocuklar kendi ağız bakımı ihtiyaçlarını karşılayamazlar. İlk dişlerini çıkardıklarında günde iki kez dişler temizlenmelidir ve arka dişleri çıkmaya başladığında özel fırçalarla ağız içi temizlik sağlanmalıdır. Okul öncesi çağda çocuklara uygun fırçalama tekniğini öğretmek zordur fakat arayüzler ve çiğneme yüzeyleri gibi bakterilerin kolaylıkla birikebileceği yerlerin temizlenmesi gerekir. Bu sebeple bu çağdaki çocukların dişlerini ebeveyn kontrolünde fırçalamaları daha sağlıklı olur. Çocuklar tükürme becerisini dört yaşında kazanırlar. Bu zamandan önce macun kullanılması önerilmez. Diş fırçalama alışkanlığı çocukluk zamanında kazanılan bir alışkanlıktır. Günde iki kere iki dakika dişler fırçalanmalıdır. Çocukların bu alışkanlığı kazanmasında ebeveynlerin etkisi büyüktür. Dişler ile ilgili problemler çok erken yaşlarda çıkabilmektedir ve süt dişlerinde oluşan problemler mutlaka tedavi edilmelidir. Nasılsa düşecek mantığı ile yaklaşılmamalıdır. Süt dişleri çocukların beslenmesi ve gelişimi için çok önemlidir. Ayrıca çocukların sağlıklı bir şekilde gülümseyebilmeleri ve konuşabilmeleri yani özgüvenlerinin gelişmeleri açısından
önem taşır. Süt dişlerinde oluşan problemler sonucu erken süt dişi kayıpları sürekli dişlerin sürmesini etkiler. Bu sebeple süt dişlerindeki problemler tedavi edilmelidir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.