Hava Durumu

Dr. Fulya Gürkan: Klima zatürreye neden olabilir

KLİMALARIN düşük sıcaklıklarda, uzun süre ve kontrolsüz kullanılması ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Klimaların bakımlarının yapılmadan kullanılması ise bu riski daha da artırıyor. Özel Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gürkan uzun süre aşırı soğuk ve kuru havaya maruz kalan kişilerin vücut direncinin düştüğüne, zatürreye kadar varan akciğer hastalıklarına yakalanabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2019 18:47
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2019 18:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Dr. Fulya Gürkan: Klima zatürreye neden olabilir
 Yaz aylarında serinlemek için kullanılan klimalar, küresel ısınmanın etkisiyle artan sıcaklıklarda ev, işyeri ve araçlarda daha uzun süre kullanılmaya başlandı. Ancak klimaların düşük sıcaklıklarda, uzun süre ve kontrolsüz kullanılması ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Klimaların bakımlarının yapılmadan kullanılması ise bu riski daha da artırıyor. Özel Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gürkan uzun süre aşırı soğuk ve kuru havaya maruz kalan kişilerin vücut direncinin düştüğüne ve kolaylıkla üst solunum yolu hastalıklarına, hatta zatürreye kadar varan akciğer hastalıklarına yakalanabileceği konusunda uyardı.


Sinüzit ve bronşitin klimaya bağlı olarak görülen en sık solunum yolu hastalıkları olduğunu söyleyen Dr. Gürkan, “Bronşitler daha çok akut bronşit olarak görülmektedir, bu bronşların ani gelişen iltihabıdır. Ayrıca klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmaz, yüzdeki sinir kılıfını etkileyerek yüz felcine, kas ağrılarına, kas tutulmalarına neden olabilir. Sinüzit rahatsızlığı olan kişilerde de göz dibi iltihabı ve beyin iltihabına yol açabilir” dedi.



ALERJİSİ OLANLAR DİKKAT ETMELİ



Klimaların üflediği havanın alerjisi bulunan kişileri kötü etkilediğine dikkat çeken Dr. Gürkan, alerjik bünyesi olanların ani ısı değişikliklerinden kaçınmalarını tavsiye etti. Gürkan, “Klimaların üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar astım krizlerine ve şiddetli öksürmelere sebebiyet verir. Klima sistemlerinin nemlendirme bölümlerinde üreyen ve klimanın açılmasıyla ortama yayılan küf mantarları akut alerjik zatürreye yol açar. Akut alerjik zatürre; küf mantarlarının solunmasından 4 – 6 sonra ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik belirtileriyle gribal enfeksiyon gibi başlar, daha sonra da öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma gibi akciğerlerde belirtiler oraya çıkar. Kronik alerjik zatürre ise sinsi olarak yavaş yavaş gelişir; nefes darlığı, yorgunluk ve kilo kaybı oluşur. Bu hastalıkların tedavisi için hastanın mutlaka alerjenle temasını kesmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.



KLİMALARDAKİ BAKTERİLER HASTALIKLARA YOL AÇIYOR



Klimaların periyodik bakımının ve temizliğinin önemini vurgulayan Dr. Gürkan, temizlenmeyen klimaların bir takım hastalıklara yol açtığını belirterek, “Bakımı her yıl iyi bir şekilde yapılmayan klimaların filtre sistemlerin, bir takım bakteriler birikir, çoğalır ve ortam havasına dağılırlar. Lejyoner Hastalığı olarak bilinen ‘Legionella pnömonisi’ de klimaların ve bu bakterilerin yol açtığı bir hastalıktır. Bu hastalık tipik zatürre belirtilerine benzer bir şekilde belirtiler vermez, akciğer ve solunum sistemine ait şikâyetler ön planda değildir. Hastalığın belirtileri arasında ilk 24 – 48 içerisinde halsizlik, kırgınlık, yaygın kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı ve huzursuzluk vardır. İlerleyen zamanda ise ateş ve kuru öksürük görülür. Bu süreçte bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı da yaşanabilir. Hastaların yüzde 20’sinde sinir sistemi bulguları, konsantrasyon bozuklukları hatta koma görülebilir. Lejyoner hastalığının tedavisinde ise klimaların yaydığı bakterilere yönelik antibiyotikler uygun süre ve dozda kullanılmalıdır” diye konuştu.



Özel Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, "Klimaların zararından korunmak için klimalarınızın bakımını her yıl düzenli olarak yaptırmalı ve bakteri filtresi kullanmalısınız. Ortamı aşırı soğutmamaya dikkat ediniz, ideal ortam sıcaklığı 24-25 derecedir. Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalınmamalıdır. Ayrıca klima ve sulardan düzenli örnekler alınıp, laboratuarda incelenmelidir” açıklamasında bulundu.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.