Hava Durumu

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME

Bir bebek sahibi olmak dünyada kadınlara verilmiş olan en güzel hediyedir. Gebe bir kadının beslenmesi ile anne karnındaki bebeğin sağlığı arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin gebeliği süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür.  Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğba Küçük konu hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2019 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2019 13:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME
 Eğer yeterli ve dengeli beslenilmezse; · Kansızlık (anemi) · Kemik dokusu bozuklukları (osteomalazi) · Gebelik zehirlenmesi (toksemi) · Ödem · Ağırlık kazanımının yetersiz olması ile birlikte bebek ve anne sağlığının bozulması · Anne ve bebek ölümleri · Prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğumları · Bebekte zihinsel ve fiziksel gelişim bozuklukları görülebilir Gebelikte kilo artışı; · Gebelik süresince ortalama ayda 1-1.5 kilogram olmak üzere toplam 9- kilogram ağırlık kazanımı gözlenir.
 Gebelikte Beslenme Önerileri   Gebelikte bebeğin gelişimini ve annenin sağlıklı bir gebelik geçirmesini sağlamak amacıyla besin gereksinimi ve enerji ihtiyacı artar. Bu gereksinimleri karşılamak için aşağıdaki ilkelere uyulmalıdır: · Günde 3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketilmelidir.1 porsiyon; 1 su bardağı süt(pastörize ve UHT olanlar tercih edilmelidir.) veya yoğurt (aynı miktardaki yoğurt ayran yapılarak tüketilebilir.),2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir · Günde 3 porsiyon et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil tüketilmelidir.(1porsiyon;2adet yumurta veya 2 köfte büyüklüğü kadar et veya 8yemek kaşığı kurubaklagil) · Vitaminlerin zengin kaynağı olan taze sebze ve meyveler günde 5-6 porsiyon tüketilmelidir. · Tahıl grubunda bulunan pirinç, bulgur, makarna önemli posa, vitamin ve mineral kaynağı olduklarından her öğünde tüketilmeye özen gösterilmelidir. · Gebelikte artan sıvı gereksinimini karşılamak için günde 10-15 bardak su içilmelidir. · Günde 6-8 öğün olmak üzere azar azar ve sık sık beslenilmelidir.
· Bulantı ve kusma olursa küçük, sık öğün tüketimi, sabah yataktan kalkmadan kraker, tost, sıcak bitkisel içecek alınabilir. · Her öğünde süt ve süt ürünleri, ekmek, tahıl, et veya kurubaklagil, sebze-meyve gruplarından alınmasına özen gösterilmelidir.    Bunları Biliyor Musunuz?   · Gebelik diyetinde omega-3 den zengin besinlerin alınması bebeğin sinir sisteminin gelişmesinde etkindir. · Folik asit bebek için önemlidir, annenin hamilelikten 3ay önce kullanmaya başlaması, hamilelik döneminde alması gerekir. · Gebelik döneminde demir depolarının azalması nedeniyle anemi sık görülür. Doktora danışılarak demir takviyesi yapılması uygun görülür. · A vitamini, çinko, kalsiyumun eksikliği görülebilir, doktor tavsiyesiyle ek alınabilir. · İyot yetersizliği hastalıklarını önlemek için iyotlu tuz kullanımı önemlidir. · Yumurta tam pişmiş olarak yenilmeli ve içinde çiğ yumurta bulunan ürünler tüketilmemelidir. · Beyaz et(tavuk ,balık) tercih edilmeli. · Kızartma ,kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme tercih edilmeli. · Tarım ürünerine böcek öldürücü ilaçlar katıldığından sebze, meyve, kurubaklagil ve tahıllar iyice yıkanmalıdır. · Çay, kahve tüketimi sınırlandırılmalı, günde en fazla 2bardak yemeklerden en az 1saat sonra alınması önerilir. · Sigara ve alkol kullanımı sakıncalıdır. Kemik sağlığı için güneş ışığından uygun saatlerde düzenli olarak yararlanılmalıdır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.