Hava Durumu

Normal doğumun güvencesi: Ebelik

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, tıbben bir zorunluluk hali yoksa mutlaka normal doğumun tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ebeliği, normal doğumun güvencesi olarak tanımlayan Prof. Dr. Haydar Sur, normal doğum yapacak kişilerin uzman hekime gitmesinin ancak kontrol maksatlı olacağını, ebeliğin ise gözde meslekler arasındaki yerini koruyacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2018 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2018 13:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Normal doğumun güvencesi: Ebelik
 Türkiye’de sağlık mesleklerinin hızlı bir gelişim süreci yaşadığını belirten Prof. Dr. Sur, bir yandan eski sağlık mesleklerinin 21. yüzyıla uygun hale getirilmesi ve yeni sağlık mesleklerinin sürecini tamamlamasına yönelik gerçekleştirilen çalışmaların yoğun olarak sürdürüldüğünü ifade etti.

“Ebelik, tarihin en eski sağlık mesleği”


Ebeliğin tarihin en eski sağlık mesleği olarak kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Haydar Sur, “İlk insandan bu yana doğumla üreyen diğer canlı türleri gibi insan yavrusu ile nesil devam ederken, hiç kimsenin yardımı olmadan doğum gerçekleşiyordu. Zamanla doğumun getirdiği riskler ve bunlarla baş etme yolları hakkında bilgiler geliştikçe, ebelik bir maharet haline geldi. Daha sonra profesyonelce bu işin yapılmaya başlanması ile bir mesleğe dönüştü. Ebelik mesleğinin uygulamalarının özünü; gebelerin takibi ve değerlendirilmesi, normal doğumun gerçekleştirilmesi, lohusa ve bebeğin sağlığının izlenip değerlendirilmesi ve desteklenmesi oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

20. yüzyılın son 30 yılında, doğumların sezaryen ameliyatları ile gerçekleştirilmesinin oldukça yaygın hale geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Sur, gelişen sağlık ve tıp teknolojilerinin yanı sıra ameliyathane koşullarına sahip steril doğumhanelerin yaygınlaşması ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının çoğalması vb. faktörlerin sezaryen tercihini artırdığını belirtti.

“Tıbben bir zorunluluk hali yoksa mutlaka normal doğum tercih edilmelidir”


Dünya Sağlık Örgütü’nün normal doğumun çeşitli faydaları arasında özellikle anne ve bebeğin birbiriyle kaynaşması ve bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından önemini vurguladığını ifade eden Prof. Dr. Sur, “Bu açılardan normal doğumun yerini hiçbir şey tutamaz. Tıbben bir zorunluluk hali yoksa mutlaka normal doğum tercih edilmelidir” dedi.

Prof. Dr. Haydar Sur, son dönemlerde başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan olmak üzere, birçok üst düzey kişinin de bu konuya ilgi gösterdiğini belirterek, Türkiye’de yeni bir sosyal mobilizasyon ile normal doğumun desteklenmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Üniversitelerde Ebelik bölümünün doluluk oranı: %100


Ebeliğin kadın doğum hemşireliğinden çok farklı uygulamalara sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Haydar Sur, sözlerini şöyle tamamladı: “Ebelik normal doğumun ülkede güvencesi olan meslektir. Normal doğum yapacak kişilerin uzman hekime gitmesi ancak kontrol maksatlı olacaktır. Ebelik mesleği bu gelişmelerin kaldıraç gücüyle yeniden kalkınacak ve gözde meslekler arasındaki yerini koruyacaktır. Son yıllarda üniversitelerimizin ebelik bölümlerine ilgi çok artmış ve kontenjanlar % 100 dolmuştur.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.