Hava Durumu

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Engin Yeniden Bursa’da

Onkoloji alanında Bursa'nın özlenen isimlerinden Prof.Dr. Kayıhan Engin Bursa'ya döndü.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2017 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2017 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Engin Yeniden Bursa’da
 Ceylan International Hospital’da Onkoloji Direktörü olarak göreve başlayan Engin, 13 yıl aradan sonra yeniden Bursa'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Prof.Dr. Kayıhan Engin göreve başlamasıyla, kemoterapi, radyoterapi (ışın tedavisi), nükleer tıp uygulamaları, radyoaktif iyot (atom) tedavisi, kanser tarama gibi tanı ve tedavisi konusunda en yeni teknolojiler kullanılarak bilgi ve yönlendirme yapılacak.

Prof. Dr. Engin yaptığı açıklamada, kanserin günümüzde en önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekerek, “Dünya genelinde yılda 12,7 milyon, Türkiye’de ise 160 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. ”dedi.

“Kanser tedavisinde erken teşhis önemli”

Kanser tarama yöntemleri ile kanserin erken evrede tespit edilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Kayıhan Engin, erken teşhisin kanser oluşumundan sonra kanserin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi açısından çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ölüm nedeni istatistikleri incelendiğinde; kanser tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor.  Kanser, 2015 yılı içerisinde 49 bin 946 erkek, 27 bin 22 kadının ölümüne neden oldu. Dünyadaki tüm kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken teşhis edilebilir kanserlerdir. Toplum bilincinin ve kanser farkındalığının oluşturulması ile kanser hastalıklarında erken taramalarla ölümler önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser kontrolünün en önemli aşaması hiç kuşkusuz ki kanseri önlemektir. Kanser tarama yöntemleri ile kanserin erken evrede tespit edilmesi, kanser oluşumundan sonra kanserin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi açısından çok önemlidir.”

Prof.Dr. Kayıhan Engin kimdir?

1983’te Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra 1989 yılında Ulusal Kanser Enstitüsü’nden araştırma bursu alan Prof. Dr. Kayıhan Engin,  1990'da İstanbul Onkoloji ve Nükleer Tıp Merkezi'nde radyasyon onkolojisi dalında uzmanlık eğitimini tamamladı.

Kanser üzerine çalışmalarını 1990-1994 yılları arasında ABD'de Philadelphia Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Departmanı'nda sürdürdü. Bu arada 1992'de Utah, Salt Lake City'de "seyahat ödülü" aldı. Aynı yıl Arizona, Tucson'da 6. Uluslararası Hiper-termik Onkoloji Kongresi'nce "genç bilim adamı" ödülüne layık bulundu. 1993'te Japonya Kyoto'da bir kez daha "seyahat ödülü" aldı. 1994'te Türkiye'ye dönünce Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde doçentliğe yükseldi ve Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı'nın kuruluşunu gerçekleştirdi. 1995'te "TÜBİTAK ödülü" ile Çağdaş Gazeteciler Derneği Güney Marmara Şubesi "bilim ödülü'nü aldı. Temmuz 1997'de Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği'ni (ONKO-DAY) kurdu ve başkanlığını üstlendi.  

23 Aralık 1999'da profesörlüğe yükselen Kayıhan Engin, 90'ı yabancı dilde olmak üzere 270 yayımlanmış makale, toplantı sunumu ve bildirisi ile akciğer kanseri konusunda kanser tanı ve tedavisine yönelik yeni bir vizyon getirmiştir.

Radyasyon Onkolojisi alanında yaptığı çalışmalarla kanser hastaları için umut ışığı olan Prof.Dr. Kayıhan, Ceylan International Hospital’da Radyasyon Onkolojisi doktoru olarak görev yapmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.