Hava Durumu

"Ramazan sigarayı bırakmak için fırsat olsun"

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü sebebiyle açıklamalarda bulunan Yeşilay Bursa Şube Başkanı Dr Serhat Yamalı, ramazan ayının sigarayı bırakmak için fırsat olduğunu dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2017 13:17
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2017 13:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
"Ramazan sigarayı bırakmak için fırsat olsun"
 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü, çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Yeşilay Bursa Şube Başkanı Dr. M. Serhat Yamalı, ramazan ayının sigarayı bırakmada fırsat olarak görülmesi gerektiğini ifade ederek, "Hem ramazan ayı hem de bu önemli gün, sigaradan uzaklaşmak için bir fırsat olsun" dedi.

Her yıl tütün kullanımının 5 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtığını söyleyen Yamalı, "Sigara, fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır. İdrak ettiğimiz ramazan ayı güzelliklerin başlangıcıdır. Kötü olan ne varsa uzaklaşmanın ayıdır. İstiyoruz ki bu ramazan ayında bize, sevdiklerimize zarar veren tüm bağımlılıklardan uzaklaşmak için söz verilsin. Bu ayın ruhuna yakışır şekilde iyilik, sağlık, güzellik yaygınlaşsın" diye konuştu.

Yamalı, açıklamasında sigaranın ekonomiye olumsuz etkisinin altını çizerek, "Sigara, fiziksel, sosyal ve ekonomik bakımdan yıkıcı sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılıktır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü için yapılan etkinliklerin amacı, sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktır" dedi.
Sigaranın çocuk sağlığını olumsuz etkilediğini vurgulayan Yaman, "Dünyada 700 milyon çocuk, kadın, gebe ve yaşlı pasif içicilikle riski altında. Ev ortamında sigara içildiğinde çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş oluyor. Ani bebek ölümü riski ve çocuklarda astım solunum enfeksiyonları 2,5 kat artıyor. Sigara dumanına maruz kalan çocuklarda akciğer kanseri ve kronik bronşit daha sık görülüyor" diye konuştu.

Dünya Akciğer Vakfı, mevcut eğilimin sürmesi halinde bu yüzyılda 1 milyar kişinin sigara içmesi ya da dumana maruz kalması yüzünden hayatını kaybedeceğini bildirdi. Vakıf, sadece 2013 yılında 6 milyondan fazla kişinin tütün neden olduğu hastalıklar yüzünden öldüğünü açıkladı. Dünya Akciğer Vakfı ve Amerikan Kanser Derneği’nce 2013 yılı verilerine dayanılarak hazırlanan Küresel Tütün Atlası’na göre, dünyada yılda 5 trilyon 800 milyardan fazla sigara içiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) istatistiklerine göre 2030 yılına kadar tütün kullanımı nedeniyle her yıl 8 milyondan fazla insan daha hayatını kaybedecek.

Sigarayı bırakmak isteyenlerin bir uzman desteğiyle bu süreci kolaylıkla ve doğru bir şekilde atlatabileceklerini belirten uzmanlar, Yeşilay’ın Sağlık Bakanlığıyla birlikte hayata geçirdiği “Sigarayı Bırak, Hayatı Bırakma” kampanyası kapsamında hazırlanan bırakabilirsin.org sitesinden de faydalanabileceklerini belirtiyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.