Hava Durumu

Reflüsü Olan Bebeğinizi Rahatlatacak 6 Öneri

Bebeklerde en sık görülen rahatsızlıkların başında reflü geliyor. Kusma, aşırı huzursuzluk, meme reddi ve kilo alamama gibi şikayetler bebeklerde reflü belirtisi olabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Selimoğlu, bebek reflüsü ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2019 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2019 13:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Reflüsü Olan Bebeğinizi Rahatlatacak 6 Öneri

Devam eden reflü şikayetlerine dikkat!

Mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri kaçması olarak tanımlanan gastroözofageal reflü bebeklerin neredeyse %60’ında görülmektedir. Bebeklerde mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın henüz tam olgunlaşmamış olması, genellikle yatar pozisyonda olmaları, midelerinin küçük olması ve sıvı gıda ile beslenmeleri reflü belirtilerinin sık yaşanmasına neden olmaktadır. Bebeklerde görülen ve genellikle bir yaşa kadar kendiliğinden geçen reflü bir hastalık değildir. Ancak belirtiler 1-2 yaşın ötesinde devam ediyorsa ya da genel sağlığı bozan bulgular ortaya çıkmışsa hastalık olarak kabul edilir.

Bebeğinizi beslenme ve sonrasında gözlemleyin

Fizyolojik olduğu kabul edilen bebek reflüsünde; bebek iyi büyür, mutlu ve keyiflidir, herhangi bir hastalık bulgusu yoktur, sadece beslenmelerden sonra öğürmeksizin mamaları geri çıkarır, bazen ağız kenarından sızdırır. Bu geri çıkarma özellikle ani hareketler ve alt değiştirme esnasında bacakların havaya kaldırılması gibi zorlayıcı durumlarda ortaya çıkar. Oysa bebeklerde yaşanan reflü hastalığı;

Bulantı, kusma Aşırı huzursuzluk, ağlamalar Meme reddi Beslenirken kendini geriye atma İnatçı hıçkırıklar Büyümede yavaşlama Tekrarlayan öksürükler Solunumla birlikte hışıltı Tekrarlayan orta kulak iltihabı gibi belirtilerle kendini belli edebilir.

Bu önlemlerle bebeğinizin reflüsünü giderebilirsiniz

Bebeklerde görülen geçici reflüler için tanısal bir teste ihtiyaç yoktur. Öykü ve bebeğin muayenesi ile kolaylıkla tanı koyulur. Gastroözofageal reflü hastalığının teşhisinde ise en güvenilir yöntem asit ölçümü olarak bilinen 24 saatlik pH-metre/impedans analizidir. Teşhis için endoskopik muayene de yardımcıdır. Bebeklerde görülen geçici reflüde ilaçlı tedavi gerekmemektedir.

Özellikle mama ile beslenen veya tamamlayıcı beslenmeye başlanmış bebeklerde öğün miktarının fazla olmamasına, az ve sık beslenmeye dikkat edin. Bebeği besledikten hemen sonra yatırmayın Yatağının baş tarafını 30-45 derece yükselterek, sola yan olarak yatırın. Ani hareketlerden kaçının, kucağınıza aldığınızda karnından kavrayarak tutmayın. Beli lastikli giysiler giydirmeyin. Mama ile besleniyor ve fazlaca kusuyorsa reflüye özel olarak tasarlanmış kıvamı artırılmış mamalardan faydalanın.

“Bebektir büyüyünce geçer” demeyin

Bebeklerde görülen fizyolojik reflü geçicidir ama tedavi edilmeyen reflü hastalığı tehlikelidir; boy kısalığı, kansızlık, diş çürükleri ve kronik akciğer hastalıklarına yol açabileceği gibi yemek borusunda darlık ve hatta erişkin çağlarda yemek borusu kanserine bile yol açabilir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.