Hava Durumu

“SOKAKTA Kİ CANLILARIN SİZE İHTİYACI VAR”

Yaz ayları kadar kış aylarında da evcil hayvanların bakımlarının önemli olduğuna dikkat çeken Veteriner Hekim Meltem Saraç, Sokakta yaşamak zorunda kalan hayvanların insanların yardımına ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2018 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2018 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
“SOKAKTA Kİ CANLILARIN SİZE İHTİYACI VAR”
 

“SOKAKTA Kİ CANLILARIN SİZE İHTİYACI VAR”

Yaz ayları kadar kış aylarında da evcil hayvanların bakımlarının önemli olduğuna dikkat çeken Veteriner Hekim Meltem Saraç, Sokakta yaşamak zorunda kalan hayvanların insanların yardımına ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Saraç, “Dünyanın en masum canlıları hayvanlar. Yazın ayrı, kışın ayrı sorunları var. Üşürler, acıkırlar, şiddet görürler fakat dertlerini anlatmaya dilleri yetmez. Her şeye rağmen saf duygularını bozmadan, bizleri karşılıksız sevmeye devam ederler. Bu sevginin karşılığını vermemizin ve sokaktaki canlar için bir şeyler yapmamız gerekir. Biz hekimler olarak sağlık problemi ve yiyecek konusunda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Vicdanlı vatandaşlarımızın, sokakta yaralı buldukları hayvanları ücretsiz tedavi ediyoruz. Lütfen sizlerde kendi mahallenizde bulunan sokak hayvanlarının özellikle kış mevsimi süresince barınacak, yiyecek ihtiyaçlarında onlara yardım edin” diye konuştu.

“ONLAR BİRER CANLI”

Kış aylarında sokaklardaki kimsesiz canlar yemek bulmakta zorluk çekerler. Açlığın yanında dondurucu soğuk da hassas bünyelerini olumsuz etkiler. Minik bedenlerin bu koşullara dayanabilmesi için yemeğe ihtiyaçları vardır. Çok düşük bir maliyet ve enerjiyle, çevrenizdeki canlar için bazı bölgelere mama koyabilirsiniz. Bu şekilde birçok cana yardım etmiş olursunuz şeklinde konuşan Veteriner Hekim Meltem Saraç,”Sokaktaki canlar için yapabileceğiniz çok şey var. Öncelikle, kedi evleri ve köpek kulübeleri yapabilirsiniz. Bu şekilde dondurucu soğukta canların yitmesine göz yummamış olursunuz. Sokaktaki hayvanların yaşadığı kuru yerlere battaniye sererek, onlara bir nebze sıcak bir ortam yaratabilirsiniz” dedi.

“ÇOCUKLARA HAYVAN SEVGİSİNİ AŞILAYIN”

Hayvan sevgisi ile büyüyen bir birey, hayatı boyunca sevginin ne demek olduğunu unutmaz diyen Veteriner Hekim Meltem Saraç,  “Çocuğunuzu bu şekilde yetişirebilirseniz topluma, çevresine karşı duyarlı, bilinç düzeyi yüksek ve vicdanlı bir birey kazandırmış olursunuz. Hava sıcaklıklarının geceleri sıfırın altına düştüğü şu kış günlerinde, hayvanları unutmamak, onların beslenme ve bakımı noktasında evcil hayvan sahiplerinin de gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Özellikle kendi ihtiyaçlarını gideremeyen evcil hayvanlar, her mevsim ayrı bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Yaz aylarında evcil hayvanların bakımı biraz daha kolay olsa da, kışın havaların aniden soğuması ortama ayak uydurmakta zorlanan evcil hayvanların günlük ihtiyaçlarını gidermesini de güçleştiriyor. Bunların en başında ise hayvanların soğuk havalarda daha fazla enerji tüketmeleri dolasıyla vitamin takviyelerine önem vermek geliyor” şeklinde konuştu.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN NE YAPILMALI?

Veteriner Hekim Meltem Saraç, sokakta yaşayan canlılar için neler yapılabileceği konusun da Veteriner Hekim Meltem Saraç, şu bilgileri verdi. “Her zaman olduğu gibi mahallenizdeki kedi ve köpekler için uygun yerlere mama ve su bırakmanın yanı sıra, özellikle kar yağan bölgelerimiz de kuşlar için de camınızın önüne ekmek kırıntıları koyabilirsiniz. Sokak hayvanları için ıslanmayacakları şekilde soğuktan korunabilecekleri strafordan yuvalar yapabiliriz. Bahçe ve varsa garaj kapılarımızı açık bırakarak onlara en azından yağmurdan, kardan sığınabilecekleri korunaklı bir yer sağlamış oluruz. Kediler kışın üşüdükleri için arabalarınızın motorları içine girerler. Arabalarınızı çalıştırmadan önce motorunu kontrol edin. Her gün onlarca kedi motor içinde sıkışıp can vermektedir. Kış aylarında sokaktaki hayvanlarımızın hava şartlarından daha fazla etkilendiklerini de göz önünde bulundurarak sizden gelecek ufacık yardımların bile bir hayat kurtarabileceğini unutmayınız” ifadelerini kullandı.

HABER: BEDİA BARAK


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.