Hava Durumu

Tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir

Otururken veya kalkarken kısa süreli baş dönmesi veya sersemlik yaşıyorsanız tansiyon sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Tansiyon düşüklüğünün altında yatan bir çok sebep olabilir ve bu sebepler çok geniş yelpazeye yayılabilir. Düşük tansiyon tedavisinin doğru şekilde belirlenmesi için altında yatan sebeplerin iyi araştırılması gerekir.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2017 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2017 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir
 Düşük Tansiyonun Belirtileri


Baş dönmesi veya sersemlik
 

Bayılma (senkop)

Konsantrasyon eksikliği

Bulanık görme

Mide bulantısı

Soğuk terleme

Hızlı nefes alıp verme

Yorgunluk

Depresyon

Susuzluk

 

Düşük Tansiyon Nedenleri
 

Düşük tansiyona neden olan bir çok faktör saymak mümkün bunları kısaca sıralayacak olursak;
 

Gebelik:  Hamilelik esnasında kadnların dolaşım sistemi normalden daha fazla olur ve düşük tansiyon sorunları yaşanabilir. Doğumdan sonra tansiyon eski seviyesine çıkar.
 

Kalp Hastalığı: Kalp hastalıkları da düşük tansiyona neden olur. Kalp kapakçıklarının sağlıklı çalışmaması tansiyonu düşürür.
 

Endokrin Sorunlar: Troid bezlerinin sağlık durumu tansiyonu etkileyebilir, bunun yanında şeker hastalığı da düşük tansiyonu tetikler.
 

Susuzluk: Vücudun aşırı su kaybı ve susuz kalması tansiyonun düşmesine enden olan diğer bir nedendir.
 

Kan Kaybı: Aşırı miktarda kan kaybı tansiyonun hızla düşmesne enden olabilir. İç veya dış kanama tansiyonu ciddi anlamda etkiler.
 

Şiddetli Enfeksiyon: Sağlığı ciddi anlamda tehtit eden enfeksiyon vakaları tansiyonun düşmesine neden olan diğer bir nedendir. Bununla birlikte yüksek derecedeki alerjik vakalarda tansiyonu olumsuz etkiler.
 

Yetersiz Beslenme: Tansiyonun düşmesine neden olan diğer bir faktör ise yetersiz beslenmedir. Özellikle B12 ve folat eksikliği düşük tansyona neden olur.
 

Düşük Tansiyon Nasıl Tedavi Edilir
 

Düşük  tansiyon belirtileri ortaya çıktığında zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmalı ve gerekli muayene ve testler yapıldıktan sonra doktor kontrolünde tedavi süreci başlamalıdır. Tedavi sürecinde doktorunuz düşük tansiyona neden olan altta yapan sebeleri belirleyecek ve bu nedenlerin ortadan kalkamasına yönelik gerekli tıbbi müdaheleleri yapacaktır.
 

Tedavi sürecinde doktorunuz size kullanmanız gereken bazı ilaçlar önerebilir, zaten ilaç kullanıyorsanız ilaçları değiştirmeyi veye dozunu azaltmak veya arttırmayı önerebilir.
 

Tansiyon Düşmesine Ne İyi Gelir
 

Tuz: Sodyum tansiyonu yükselmesini sağlayabilir, uzmanlar düşük tansiyon sorunu yaşayan kişilere sodyum içeren tuz tüketimini tavsiye etmektedirler. Sodyum özlellikle yaşlı ve hastalarda olumsuz sonuçlara neden olabilir bu yüzden öncelikle doktorunuza başvurmanızı öneririz.
 

Daha fazla su: Vücudun ihtyacı olduğu kadar su tüketmemek tansiyona neden olabilir. Düzenli olarak su tüketmek düşük tansiyon problemlerini ortadan kaldırabilir.
 

Sağlıklı Giyim: Bacaklarda varis, ayaklarda şiş ve ağrılar tansiyonu etkileyebilir, bunun yanında bir de sağlıksız ayağı veya bacağı sıkan çorap, pantolon gibi giyisiler giymek düşük tansyona neden olabilmektedir.
 

Bundan dolayı, bacak, ayak veya vücudunun diğer bölümlerinde şiş ve bezneri sorunlar olan kişiler daha rahat ve sağlıklı elbiseler giymelidirler.
 

Bunlar düşük tansiyona karşı alınacak ve hiçbir risk taşımayan fiziki önlemleridir, bunların yanında bazı yiyecekler ve besinler tansiyon düşüklüğüne faydalı olabilir, özellikle binlerce yıldır alternatif tedavi yöntemleri olan bitkisel tedavi yöntemleri için;
 

Tuzlu Su: Tuzda bulunun sodyum kan basıncını arttırır, böylece düşük tansiyon seviyesinin dengelenmesini sağlar. Yalnız aşırı miktarda tuz kullanımından mutlaka kaçınmalısınınız, tansiyonu düşürmek isterken diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
 

Kahve:  Kahve, çikolata düşük tansiyonun geçici olarak yükselmesine yardımcı olabilir. Sık sık tansiyonu düşenler sabahları günde bir bardak kahve ile başlayabilirler.  Kafeinin fazla tüketilmesi zararlı olabilir bundan dolayı tek alternatifiniz kahve olmalalı.
 

Üzüm: Üzüm doğal olarak hipotansiyon tedavisi için mükemmel geleneksel tedavi metodu olarak kabul edilir. Güne yayarak ortalama 30-40 üzüm, kuru üzüm yemek düşük tansiyona iyi gelebilir. Bunun yanında 3-4 badem veya 10-15 kuş üzümü ekleyebilirsiniz.
 

Fesleğen: C vitamini, magnezyum, potasyum, ve pantotenik asit açısından zengin olduğu için düşük tansiyona faydalıdır. Bunun yanında zihinsel faaliyetleri arttırır ve zihni açar.
 

Meyan Kökü:  Meyan kökü düşük seviyelerdek tansiyonun dengelenmesi için en etkili alternatif tedavi olarak gösterilir. Ayrıca, kronik yorgunluk sendromu tedavisinde etkilidir.
 

Pancar Suyu:  Çiğ pancar suyu yüksek ve düşük tansiyonun dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Bir hafta boyunca günde bir bardak pancar suyu içmek düşük tansiyonun dengelenmesini sağlayabilir.
 

Badem ve Süt:  Akşam yatmadan önce bir bardak suya 5-6 tane badem koyun ve sabaha kadar bekletin sabah bademleri alın ve iyice öğüterek sıcak süte katarak için. Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olacaktır.
 

Biberiye: Biberiye sinir sistemini uyarır ve kan dolayışımının artmasını sağlar. Düzenli olarak az miktarlarda alınan biberiye, düşük tansiyon sorunlarının ortadan klakmasına yardımcı olabilir.
 

Havuç Suyu: Biraz bal karıştırılarak içilen bir bardak havuç suyu düşük tansiyonun yükselmesini sağlayabilir. Düşük tansiyon için kullanılan etkili yönetmlerden birisidir.
 

Limon Suyu:  Limon suyu düşük tansiyonun yanında yüksek tansiyonada yardımcı olur. Düşük tansiyon için biraz tuz ve şeker karıştırılarak içilmesi düşük tansiyona anlık fayda sağlayabilir.




Kaynak: Faydalarizararlari
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.