Son dönemde gıda zehirlenmelerinde yaşanan artış, gözleri uzmanlara çevirdi. İç
Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Öztaş, sağlıksız koşullarda taşınan ve yeniden
tüketilmek üzere saklanan birçok gıdanın zehirleyebileceği ve hatta ölümcül sonuçlar
doğurabileceği uyarısında bulundu.
Haber Giriş Tarihi: 04.11.2019 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2019 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Ispanak gibi tarladan soframıza ulaşan birçok ürün, sağlıksız taşıma ve saklama koşulları
nedeniyle ölüme varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hijyen kurallarına aykırı olarak
taşınan, saklanan ürünlerin ısıtılarak yeniden tüketilmesinin de ciddi riskler oluşturduğunu
vurgulayan VM Medical Park Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Öztaş,
“İnsan sağlığına olumsuz etkilerinden dolayı nitrat ve nitrit, belirli dozların üzerinde gıdalarda
bulunması istenmeyen maddelerdir. Ispanağı ele aldığımızda nitratın nitrite dönüşmesi,
oksidasyon gerektirir. Oksidasyon için de gıdanın belli bir ısıda ve belli bir asidik ortamda
olması gerekir. Nitratın nitrite dönüşmesindeki ısı değişiklikleri, besin çürümesini hızlandırır.
Çürüyen besinlerin üzerindeki bakteriyel ürünlerin kana geçme olasılığı daha da yükselir.
Dozun yüksekliğine bağlı olarak kişide gıda zehirlenmesi yani toksik etkiler görülebilir. Bu
dönemde kritik süreç 72 saattir. 72 saat boyunca bulantı, kusma ve gastrointestinal
huzursuzluk hissi ve şuur bulanıklığı gibi semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlarla birlikte
kişide oluşan halsizlik ve yorgunluğun yanı sıra sıvı elektrot kaybıyla birlikte kişide kronik bir
hastalık varsa daha ağır seyreder” dedi.
SİRKE YA DA SUDA BEKLETİN
Gününde tüketilmeyen ya da saklama koşullarına uyulmayan ıspanak gibi bütün besinlerin
zehirleyebileceği uyarısında bulunan Uz. Dr. Ergün Öztaş, tüketicilerin dikkat etmesi gereken
noktaları şöyle özetledi: “Bu tip gıdaların saklama ve taşıma usulleri, hayati önemdedir.
Tarladan çıkarılan ürünün evimize girene kadar geçirdiği sürede hijyen koşullarına çok dikkat
edilmesi gerekir. Zehirlenmenin spesifik bir tedavisi yoktur. Sıvı elektrot dengesi eski haline
getirilmelidir. Sindirim sistemi zaten bunu kendi içinde bulantı, kusma ve ishalle vücuttan
atar. Tabi asıl önemli olan, bu aşamaya gelinmemesidir. Besin zehirlenmesi ciddiye
alınmadır. Bilinçsiz mantar tüketimi sonrası gördüğümüz gibi ölümcül sonuçlarla
karşılaşılabilir. Bakteri üreten konserve ürünlerin tüketimi nedeniyle de zehirlenme görülebilir.
Sebze-meyveler alındıktan sonra sirke ya da saf suda bekletildikten sonra tüketilebilir. İlaç
artığı kalma ihtimalinin yüksek olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Kabuklu ürünleri de
kabuklarını soyarak tüketebiliriz. İlaç kalıntısı olan ürünlerin kanserojen risk oluşturduğunu
unutmayalım.”
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
TEK TEHLİKE ISPANAK DEĞİL!
Son dönemde gıda zehirlenmelerinde yaşanan artış, gözleri uzmanlara çevirdi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Öztaş, sağlıksız koşullarda taşınan ve yeniden tüketilmek üzere saklanan birçok gıdanın zehirleyebileceği ve hatta ölümcül sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.
En Çok Okunan Haberler