Hava Durumu

Veterinerlik hizmetleri yeniden yapılandırılmalı

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi (TVHB) Başkanı Ali Eroğlu, Türkiye’de veterinerlik hizmetlerinin iyi organize edilememesi nedeniyle hayvanlardan insanlara bulaşan zoonoz hastalıkların arttığını ve halk sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2019 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2019 14:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
Veterinerlik hizmetleri  yeniden yapılandırılmalı
 TVHB Başkanı Ali Eroğlu, Kahramanmaraş’ta 5 kişinin şarbon hastalığına yakalanması ve Karabük’te bir vatandaşın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle yaşamını yitirmesi üzerine yaptığı değerlendirmede, yaşanan üzücü olayların, bir kez daha Türkiye’nin etkin veteriner hekimlik organizasyonuna sahip olamadığını gösterdiğini belirtti. Şarbon hastalığının hem hayvanlar, hem insanlar için ölümle sonuçlanabilecek zoonoz bir hastalık olduğunu vurgulayan Başkan Eroğlu, “Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi Çobanbey Mahallesi’nde hastalıklı bir hayvanın etinin tüketilmesi sonucu, 5 vatandaşımız şarbon hastalığına yakalanmıştır. Tedavi edilen vatandaşların hayati tehlikeyi atlatması, teselli kaynağımız olmuştur” dedi.

ŞARBONA YOLAÇAN BAKTERİ ÇOK DİRENÇLİ

Açıklamasında hastalığın özellikleri, kaynağı, bulaşıcı özellikleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren TVHB Merkez Konsey Başkanı Ali Eroğlu, sığır, koyun, keçi, deve gibi ot yiyen hayvanlardan bulaşan şarbon hastalığını, sporlu bir bakterinin oluşturduğunu söyledi. Hasta havyanın et ve sütünün tüketilmesi, hasta hayvana temas ve solunum yoluyla şarbon mikrobunun insanlara bulaştığını dile getiren Ali Eroğlu, yüksek dirençli bu bakteri için, özellikle nemli, çamurlu toprağın yaşam kaynağı oluşturduğuna vurgu yaptı. Şarbon hastalığının, özellikle veteriner halk sağlığı programı bulunmayan ülkelerde, rutin aşılama yapılmaması nedeniyle daha sık görüldüğüne dikkat çeken Başkan Eroğlu, “Diğer hastalıklarda olduğu gibi şarbon hastalığında da erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Şarbona karşı, hayvanlara rutin aşı programı uygulanmalı, hayvanların barındığı yerler temiz ve kuru olmalıdır” dedi.

Ali Eroğlu, KKKA hastalığının yol açtığı virüsün ise, keneler yoluyla evcil ve vahşi hayvanların yanı sıra insanlara da bulaşan ölümcül bir hastalık olduğunu belirtti. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanların risk altında olduğunu ifade eden Başkan Eroğlu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

ZOONOZ HASTALIKLAR HER GEÇEN YIL ARTIYOR

“Maalesef hayvan sahipleri dışında birçok kimse veteriner hekimlerin hayvanlardan insana geçen hastalıkların bir salgın haline gelmesini engelleme konusundaki çabalarının farkında değil. Bugün ülkemizde Burusella, Kuduz, Tüberküloz, Şarbon başta olmak üzere zoonoz hastalıklar her yıl daha da artarak halk sağlığını tehdit etmeye, can almaya devam ediyor. Bu hastalıkların önlenememesinin temel nedeni veteriner hizmetlerinin etkili şekilde uygulanamamasıdır. Bu nedenle hem Tarım ve Orman hem de Sağlık Bakanlığı’nda hayvan sağlığı, gıda güvenliği ve veteriner halk sağlığı hizmetleri yönünden yeniden yapılanmaya gidilmesi ayrıca yeterli bütçe, teknik donanım ve veteriner hekim ihtiyacının karşılanması gereklidir. Hastalık çıkışlarının sebepleri ayrıntılı bir şekilde ortaya konularak yapılacak çözüm odaklı çalışmaların sonuç vereceğine inanıyoruz.”


Başkan Eroğlu, açıklamasında, Karabük’te Kırım Kongo Kanamalı ateşi hastalığı nedeniyle yaşamını bitiren besici Yücel Kader’e Allah’tan rahmet, Yücel Kader’in aynı hastalık nedeniyle Ankara’da tedavi gören 7 aylık oğluna ve şarbon hastalığı nedeniyle tedavileri devam eden vatandaşlara da acil şifalar diledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.