Hava Durumu

''Yara küçük de olsa sağlık kuruluşuna başvurun''

KURBAN Bayramı yaklaşıyor ve uzmanlar, vatandaşları kurban kesiminde kendilerini yaralamamaları ve yaralanmaları durumundaysa ilk müdahaleyi ne şekilde yapmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2019 17:37
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2019 17:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazetebursa.com.tr/
 Özel Hayat Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Tevfik Öncan, Kurban Bayramı öncesi kurban kesimlerini kendileri yapacak olan vatandaşları, dikkatli olmaları konusunda uyardı. Elin; en sık kullanılan organlardan biri olduğuna dikkat çeken Dr. Öncan, “Kurban bayramı özellikle bıçak gibi keskin aletlerin sık kullanıldığı bir bayramdır; el yaralanmaması oluşmaması için bıçak kullanırken çok dikkatli olunması gerekir ve küçük bir yaralanma dahi olsa bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir” dedi.


EL SIK KULLANILAN ORGAN



Pek çok kişinin, eliyle ilgili çarpma, vurma, ezilme, kesik, sıyrık gibi yaralanmaları tecrübe etmiş olabileceğine dikkat çeken Dr. Tevfik Öncan,  “En küçük objeleri bile algılamamızı sağlayan hassas bir duyu organı olarak işlev görür. Parmak uçlarında bulunan derideki yoğun sinir uçları sayesinde bu görevi yerine getirir. El; aynı zamanda kendimizi ifade ettiğimiz ve etrafımızı değiştirebildiğimiz en fonksiyonel organımızdır. Günlük ihtiyaçlarımız dışında sanatsal faaliyetler ve iş hayatımız için vazgeçilmez bir organımızdır. En çok kullanılan organımız olduğu için en çok yaralanan organımız da ellerimizdir” dedi.



“ACİL SERVİSE BAŞVURUDA İLK SIRADA GELİYOR”



El yaralanmalarının; acil servise başvuran travmaların başında geldiğinin altını çizen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Tevfik Öncan, sözlerini şöyle sürdürdü:



“Basit pansuman gerektirebilen yaralanmalar olabileceği gibi deformite, fonksiyon ve uzuv kaybı ile sonuçlanabilecek yaralanmalar da görülebilmektedir. Bu yaralanmalar nadiren hayatı tehdit eder, ancak bir sakatlıkla sonuçlanıp maddi kayıplara neden olabilir. El, çok kompleks bir fonksiyonel birim olduğundan;  çok küçük bir yaralanmadan sonra bile - bir bağ ya da tendonun yaralanması ile - fonksiyonel kayıpla sonuçlanacak bir hasar oluşmuş olabilir. Bu nedenle el deki yaralanmanın boyutundan daha çok hangi yapıları etkilediği önemlidir. Bazen çok büyük görünen bir yaralanma acil serviste pansuman veya dikişle tedavi edilebilirken, ele sivri bir cismin batıp tendonu kopartması sonucu hastanın ameliyathanede müdahale edilmesi gereken - tedavi edilmezse sakatlıkla sonuçlanabilecek - bir yaralanma oluşabilir. El yaralanmaları bu nedenle acilde ilk muayenesi sırasında çok iyi bir şekilde değerlendirilmelidir.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.