Hava Durumu

En çok hangi günahları işliyoruz?

Yazının Giriş Tarihi: 17.06.2017 13:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.06.2017 13:41

Belki de doğru soru farkına varmadan işlediğimiz, sevaplarımızı bir hamlede alıp götürebilecek günahlar nelerdir, olmalıydı. Dün Cuma namazında hocanın söylediklerini yorumlayınca size bunları yazma gereğini duydum. Günlük hayatın hızına ayak uydurayım derken işleyip ama es geçtiğimiz cürümler var. Bazen bu hataları devamlı olarak yapıyoruz.

Günümüzde en çok işlenen günahlardan birisi gıybet, yani birini veya birilerini gıyabında çekiştirmek. Eğer boş konuşup fuzuli işlerle meşgul isek gıybetle biraz daha fazla haşır neşir oluyoruz. Havadan sudan muhabbetler eğer sonu bir amaca bağlanmayacaksa dedikoduya dönüşüyor.

Her seferinde bir mazeretimiz var gıybet için. Kâh sözün doğruluğu kah, “yüzüne de söylerim” mantığı ile gıybetin günahını örtmeye çalışıyoruz.

Birinin hakkında gıyabında kötü konuşmanın pek bir gerekçesi yoktur. Size danışmak amacıyla sorulması bir istisnadır. Biriyle ticaret yapmak isteyen veya kızını vermek isteyen birisi sorduğunda gerçek ne ise onu söylemeli. Bunun dışında birinin arkasından konuşmak Kuran-ı Kerim’de önemli günahlar arasında sayılmıştır.

Şimdilerde bir de sosyal medya faktörü baş gösterdi. Bir tuşla bin kişiyi kırıyor, bir tuşla binlerce insana dedikodunuzu ulaştırabiliyorsunuz. Bu nedenle şimdilerde gıybet en çok işlediğimiz günahlardan.

Bir de kamu hakkına girmek var çok işleyip pek fark etmediğimiz. Kırmızı ışıkta geçmekten tutun torpille işe girmeye kadar kamu hakkına tecavüz ediyoruz. Bu günahın telafisi yok, milyonlarca kişiden helallik alamayacağımıza göre kamu hakkına azami riayet etmeliyiz. Bizim sıradan zannettiğimiz birçok davranış aslında milyonların hakkına tecavüzdür. Devlete atılan her kazık da böyledir, memurun işini yapmaması da.

Namaz dinin direğidir, namaz kılmayan birisinin ahrette işi zor ile imkansız arasındadır. Ahlaklı olmak lazım, dürüst olmak lazım, yardımsever ve merhametli de olmak lazım fakat namaz kılmıyorsa bir kişi bu faziletler namaz borcunu ödemez. Namaz kılarken de namazdan çalmamak lazım. Namazın büyük sevabı vardır, fakat hakkını vermek kaydı ile. En kötü hırsız namaza durduğunda Rabbinin huzurunda olduğunu unutup beynini başka şeylere yormaktır.

Günahlarımız içinde en sinsi olanı içimizde taşıdığımız kibirdir. Bir bukalemun gibi kendini her koşulda gizleyebilen kibir ihlası zedeler, hak yolunda ilerleyeni bile şirke sürükler. Şirk ise günahların en büyüğüdür.

Kendini beğenmişlik hali tüm dünyada salgın hastalık gibi yayılmıştır. İstisnalar dışında çoğu kişi bir meziyeti ile başkalarına hava atmak, üstünlük taslamak telaşındadır. Şirke girmediğini düşünenler, habersizce kendi nefislerine tapmaktadır çoğu kez. Rabbe kulluğun esası kibir virüsünü kalpten temizlemektir. Mütevazı olmak ne onursuzluk ne de sefilliktir. Kendine hak ettiği değeri vermeli ama aciz bir kul olduğunu da unutmamalı.

Bir diğer sık işlediğimiz günah da yalandır. Çeşitli renklerle süslesek de yalan, her daim yalandır. Peygamberimiz (SAS) çocuğunu bir şey vereceğim diyerek çağıran sahabeye “Eğer vereceğin bir şey yok ise bu yalandır” diyerek basit konularda dahi yalan söylenmemesi gerektiğini vurgulamıştır.

Yalan değişik yönleriyle hayatımıza müdahil olmaya devam ediyor. Patron kızmasın, siyasinin veya kamu görevlisinin makam için vatandaşa yapamayacağı vaatleri, öğretmen kızmasın, o üzülmesin, falancaya şirin görüneyim cinsinden sebeplerle doğrudan ayrılmayı şirin gösteriyor Şeytan. İnternetin hayatımıza girişi ile yalan adeta birkaç çağ birden atladı. Yüz yüze iletişim olmadığı için daha çok yalana yönelir oldu insanlar. Ama unutmamak gerekir ki yalan ile iman aynı kalpte durmaz.

Bilmek ile yapmak farklıdır. Günahları biliyoruz, peki ne kadar kaçınacağız?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.