Hava Durumu

Seçime 4 kala çiftçi…

Yazının Giriş Tarihi: 20.06.2018 13:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.06.2018 13:03
 

Seçime 4 gün kala Bursalı kiraz üreticileri dertli.

Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık ilçeleri kiraz ve çilek üretimi yapan ilçelerimizdir. Nüfusun büyük bir kısmının şehirlere göç etmesiyle çok az bir çiftçi köyünde tarım ve hayvancılık yaparak hem bölgenin ayakta durmasını sağlıyor, hem de Uludağ’ın markası olan kiraz ve çileği kiraz dünyaya sunuyor. Yani sunuyordu…

Bende o bölgenin çocuklarından biri olarak bu haberi yapmayı kendimi görev bildim. Çünkü bölgenin en çok ürettiği çilek ve kirazı, tüccarlar tarafından yok pahasına fiyatlar ile almaya başlamışlar. Tabi buna dur diyecek kim var onu bilmiyoruz.

Dağ bölgesinde ne mi oluyor? Tüccar nasıl fiyat kırıyor? gelin şöyle anlatayım ve sonra çiftçi kirazını niye yola savuruyor hak verelim.

Dağ bölgesi engebeli bölgedir. Bölgede en büyük arazi 20 dönümü geçmez. Tabi bir çiftçinin ortalama 15-20 dönüm tarlası bulunur. Yani küçük alanda geçimlerini sağlamaya çalışırlar. Bir dönüm arazide en fazla 3 ton kadar kiraz yetiştirebilirle. Tabi havaların ve dolunun zarar vermediği zaman… Geçtiğimiz günlerdeki sel zaten dağ bölgesini vurduğunu da bir tarafa not edelim. Yazımıza devam edelim.

Çiftçi;  mazotu 6TL alıyor, bir kişinin günlük yevmiyesi  60 TL, bir kişi günde en fazla 70 kilogram kiraz topluyor ve buna karşılık tüccar kirazı 1 TL’den alıyor.

Mantığınız almadı değil mi kiraz 1 TL. Bu nasıl mı oluyor? Tüccar kirazı almadan önce, bölgeye gelmiş tüccarlar kendi aralarında fiyat kırıyor ve kendileri fiyatı belirliyor. Bu yıl belirlenen rakam ise 1TL. Bu durumu ne kaymakamlıklar, ne ilçe belediyeler, ne Bursa Büyükşehir Belediyesi, ne Bursa Valiliği, ne Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, ne Maliye Bakanlığı, ne Başbakanlık denetliyor…  Çiftçi resmen kapitalizm karşısında boynu eğik kalıyor. Yazık, bu üreticiye resmen yazık…

Kim nasıl beyanat verir kim nasıl hareket eder bilinmez. Seçime 4 gün kala çiftçinin yüzünü güldüren oyu kapar onu bilirim.

Çiftçi bu durumu şikâyet edecek bir alan bulamadığı için bağını bahçesini satmak için planlar yapıyor. Yani köylerimizin yok olmasına göz yumuyoruz.  Bir çiftçi 1 yıl uğraşsın ve pazarda 5-6 TLye kiraz satılırken ihraç ürünü olarak belirlenen kiraz tüccar tarafından kilogramı 1 TL alınsın.

Bölgenin siyasi büyüklerine buradan sesleniyorum.  Sayın Erkan Vekilim, Sayın Osman Vekilim… Çiftçiye destek çıkınız, bölgeye gidip çiftçinin son durumunu görerek Türkiye çiftçisi için politikalar üretiniz” Zaten üretebilen de kazanacak. Buna emin olunuz. Köylünün yanında olan hep kazanmıştır. Ne güzel söylemiş bir söz “Köylü Milletin Efendisidir” gerçi bugün öyle görülmüyor ama benim gönlümün efendisi kesinlikle köylüdür.

Seçime 4 kala bakalım siyasi büyüklerimiz ne diyecek göreceğiz…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.