Hava Durumu

Eşitlik

Yazının Giriş Tarihi: 21.06.2017 18:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.06.2017 18:15

Söylemek çok kolay gelir fakat hayata geçirmek ve toplumsal yaşamın her alanında uygulamak çok zor olan bir olgudur. Cumhuriyetin ve gerçekleştirilen devrimlerinin en belirgin simgesi kadın olmuştur, Cumhuriyet kısaca kadın devrimidir. Bugün köşemde kadınları toplum için çok önemli olduğunun hatırlatmak için kullanacağım. Çünkü bugün kadın eşitliğin gerisinde olduğunu düşünmekteyim.

 

Bütün dünyada ve Türkiye de kadınlar yüzyıllardır hükmünü sürdüren ataerkil toplum yapısından kaynaklanan eşitsizliğe karşı mücadelelerini sürdürmektedirler. Toplumun kendilerine biçtiği edilgen rolü reddetmekte, hapsedildikleri alanlardan kamusal alana geçmenin, görünür olmanın yollarını aramaktadırlar. Önceleri, insanca yaşama koşulları. On saatlik iş günü. Daha iyi ücret gibi ekonomik taleplerle yola çıkan kadınlar süreç içinde seçme ve seçilme gibi siyasal taleplerini yükselterek direnişlerini sürdürdüler. Her mücadelede olduğu gibi, bu süreçte de ölümler, sürgünler işten atılmalar, tutuklanmalar yaşandı. Milyonlarca kadın acı çekti.

 

Ülkemizde yasalar önünde kadınlar ve erkekler eşit haklara sahip olsa da  eşitliliğin yaşama geçirme  oranı oldukça düşüktür, devlet bu eşitsizliği gidermek ve yaşam alanı sağlamakla yükümlüdür. Oysa toplumun %50 sini oluşturan kadınlar, yaşamın her alanında çalışıyor ve üretim yapmaktadırlar. Kadınların çocukluktan itibaren toplumsallaşma sürecinde, yasaların ötesinde bir takım engellerle karşı karşıya kalması, geleneksel aile ve ataerkil toplum yapımız kadının toplumsal yaşamındaki en belirgin engel olmuştur. Gün geçtikçe artmakta olan eşitsizlik mevcut zaman diliminde daha da belirgin bir şekilde kendini göstermektedir. Eşitsizlik daha da büyümeden kadınların karar verme mekanizmalarına  ve siyasete girmeleri bugünkü şartlar nedeniyle gerekli duruma dönüşmüştür. Hem de hemen harekete geçilmesi gerekmektedir. Eşit bir toplum kurmak için kadınların siyasal, ekonomik, kültürel iktidara gereksinimleri vardır, mevcut sistem ancak bu şekilde değişir. Seçmek değil, seçilmek, temsil edilmek ve yönetimlerde yer almak toplumsal hayatı daha da iyileştireceği bilinmelidir.  Çağdaş bir Türkiye kadını ve erkeği eşit bir Türkiye ile mümkün olacağı akıllardan hiç çıkmamalıdır.

 

Özetle yasal eşitliliğin ortadan kaldıramadığı toplumsal cinsiyet ayrımı, kadınların temsil edilme noktasında yetersiz sayıda olmalarından da kaynaklanmaktadır. Oysaki kadın erkek eşitliliğini sağlamak için harcanan çaba o toplumun kamu politikalarını, toplumsal ilişkilerini dönüştürücü ve demokratikleşmeni sağlayan önemli bir alan oluşturur. Önemli olan bu alana sahiplenmeyi bilmek ve azimle çalışmaktır, dolayısıyla kadın tüm toplumun yararına bir bütünlük sağlar.  Kadınların eşit oranda, karar mekanizmalarında  temsil edilmesi, kendi sorunlarının da çözüm noktası  olmalıdır.

Kadını toplumun içinden uzaklaştırmak ise demokrasiye ve yaşama vurulmuş en büyük darbe olarak görülmelidir.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.