Hava Durumu

Taciz

Yazının Giriş Tarihi: 04.02.2018 12:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.02.2018 12:22
 Geçtiğimiz günlerde yazılı ve görsel basında sık sık duyduğumuz haber dikkatimi çekti. ABD'nin California eyaletinde, işyerinde tacize uğrayan bir kadın, açtığı tazminat davasında 1.5 milyon dolar tazminat almaya hak kazanmış. Türkiye’de ki kadınların durumunu düşünüp, üzüldüm.

Türkiye'de işyerinde tacize uğramayan kaç kadın var? Hele ki kadının eli yüzü biraz düzgünse bütün çalıştığı yerlerde mutlaka tacize uğruyor. Müşteriler, çalışanlar ya da patronları tarafından. Çünkü bu ülkede erkek egemenliği var. Bunu söylerken erkek olmamın ötesinde olaya bir birey olarak bakıyor olmamdandır.  Ve o erkekler biraz güler yüz gösteren bir kadını, taciz etmeye kendilerine göre biliyorlar. İş yerlerinde işini seven ve güler yüzlü olmaya çalışan kadınlar, yanlış anlaşılıyor çoğu kez. Peki, buna sebep olanlar kimler? Tabi ki yine kadınlar.

Yani aslında durumumuz öyle vahim ki. Sadece tacize ve şiddete uğramamız değil kötü olan. Bu tür olaylara maruz kalmamızın sebebinin yine kadınlar olması çok kötü ve anlaşılamaz.

Mesela size yıllar önce duyduğum bir olayı anlatayım. Genç kız işyerinden eve dönerken kaçırılıp tecavüze uğrar. Genç kızın nişanlısı olayı öğrenince, genç kıza destek olur ve yalnız bırakmaz. Evlenmeye karar verirler ama bir engelleri vardır. Çocuğun annesi! Anne, böyle bir kızı oğluna layık görmez."Böyle bir kızın" tanımı da bakire olmayan bir kızdır. Yani tecavüze uğrayıp mağdur olan genç kız bir de toplumdan dışlanarak mağdur olur. Burada en büyük kötülüğü yine bir kadın yapmaktadır.

Türkiye'de bırakın cinsel taciz davası açmayı, bunu ailenize bile anlatamazsınız, hatta bazen arkadaşlarınıza bile. Çünkü "dişi kuyruk sallamazsa, erkek peşinden gitmez" diye saçma bir inanış vardır.

Doğu'da hala tecavüze uğrayan kızları, aile meclisi kararıyla öldüren aileler ya da kendisine tecavüz eden adamla evlendiren zihniyetler var. İçimde kimseye karşı en ufak bir nefret olmamasına rağmen, böyle insanları okuduğumda nefretten hasta olacak seviyeye geliyorum. Ülkemizde böyle olayların olması beni çok etkiliyor.

Bana mail olarak gelen yaşanmış olayı anlatmak istiyorum. Bana yazılmış olduğu gibi sizinle paylaşıyorum.

“Ben tacize uğradım. 15 yaşlarındayım. Yani çocuk mu yoksa genç kız mı olduğuma karar veremediğim yaşlarımdayım. Vücudumdaki değişikliklerden bile rahatsız olduğumuz yaşlar. Ağustos ayında üzerimde bol bir pantolon ve tişörtle yani en paspal halimle evden çıkıp markete giderken elle tacize uğradım. Güpe gündüz ve komşularımın karşısında. Adama dönüp sinirle "utanmıyor musun, senin de kardeşin, annen var, onlara yapılsa hoşuna gider mi?" dedim."Benimannem, bacım böyle giyinmez lan, doğru konuş" dedi ve üstüme yürüdü. Komşularımdan kimse çıkıpta"ne yapıyorsun" bile demedi. Hepsikaçtılar. Yani ben biraz daha uzatsam dayakta yiyecektim. O şokla saatlerce ağladım. Hayata pembe gözlüklerle bakmaya çalıştığım ve insanlara güvenmek istediğin bir yaştayım. Hala hatırladığımda içim nefretle dolar. Böyle insanlar var. Birpantalon ve tişörtü kadına çok gören insanlar var. Kadının çarşafa girmesi gerektiğini düşünen insanlar.”

Peki, o tacizciyi yetiştiren ve ona açık kadının, kötü kadın (!) olduğunu öğreten kim? Tabi ki annesi, yine bir kadın.Geçen yıl duyduğum bir şey de beni şok etmişti.Hala ülkenin bir çok yerinde geçerli olan bir inanış var. Açık kadın, kötü kadındır ve her istediğini kolayca yapabilirsin. Ah bu insanlar dememek elde değil.

 

Anlamıyorlar ki,insanların ne tarz bir yaşamları olursa olsun tecavüzü hak etmezler.Tecavüz bir hak değildir. Bir hayat kadını bile tecavüzü hak etmez. Eğer bir kadın bir erkeği istemiyorsa, erkeğin ona dokunma hakkı bile yoktur.

Her zaman söylüyorum, gerçekten "medeni ve çağdaş" bir toplum olmamız için, önce kadınları eğitmeliyiz.Yani kadınlar için kadınlarla savaşmalıyız.Bu zihniyetteki insanlar eğitimden rahatsız olurlar çünkü bu yüzden savaşmamız gerekir.Eğer kendilerinin bir köle ya da hizmetçi olmadığına, erkekler kadar değerli olduklarına kendilerini ikna edebilirsek, medeni olabiliriz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.