Hava Durumu

Sinema sevdalısı Levent Demirci

Yazının Giriş Tarihi: 03.02.2018 12:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.02.2018 12:22
 Yaşadığımız şu zamanda herkes şan, şöhret, kariyer ve bolca para istiyor. Kimse nasıl yapacağını bilmiyor ya da işine gelmiyor. Ben anlatayım formül basit ; İlk iş çalışmak ve sadece çalışmak  çalışmadan hiçbir şey olmaz sadece çalışmak ta yetmez doğru zaman da ve doğru yerde bulunmakta önemli yani sosyal ilişkiler de çalışmak kadar önemli. Evde oturup para pul ya da yazar, yönetmen olacağım demekle olunmuyor.

Geçenlerde, Talip Koç'un film gösteriminde değerli bir arkadaşla tanıştım. Sinema'dan başka bir şey düşünmeyen, hem sabah akşam ailesini geçindirmek için bir firma da çalışan Levent Demirci hem de  yıllar içinde 7  kısa film çekmiş filmlerini önemli film festivallerinde gösterime sunmuş. Levent Demirci şan, şöhret ve parayı önemsemeyen biri, benim gözlemim hem idealist, hem realist  biri bende bir sinema sevdalısı olarak merak ettim neler yapmış ? Hemen randevulaştık ve güzel bir sohbet  yaptık,  sinema sevdalısı arkadaşla sohbetimizi sizinle paylaşıyorum. 

Haluk Yalçınkaya : Sinema'ya nasıl ne zamana başladın, ?                                                                                     Levent Demirci : 1974 doğumluyum, babam Tayyare sineması eski işletme müdürlerinden Ali Demirci, 1972 ve 1985 yılları arasında görev yaptı ve daha sonra kısa bir dönem ortalıkta yaptı ama 1985 yılında satılınca tamamen müdür olarak görev yaptı başka yerlerdede müdür olarak sinema'dan emekli oldu.Hep sinema sektörüne hizmet etti dolayısı ile ben sinemalarda büyüdüm. Eğitim hayatı sinema yüzünden bıraktım, Erkek lisesinde okurken, kaçıp kaçıp  küçük emrah'ın filmlerini seyrederdim, sinemayı çok çok seviyorum. Şimdi bana bir dese "Ağrı'da sinema var, başına geçeceksin" desene, herşeyimi bırakır giderim

Haluk Yalçınkaya :Sinema harici bir iş yapıyor musun ?                                                                                                                          Levent Demirci : Tekstil firmasın da pazarlama müdürüyüm.

Haluk Yalçınkaya : Kısa Film çekmeye nasıl karar verdin  ?                                                                                                                                         Levent Demirci : Çok film izledim, 1980 ile 1990 arasında vizyona giren bütün filmleri direk perdeden izledim. Sinema'da çok filmler izledim dolayısı ile kendi hikayelerim oluştu. 2006'da yerel gündem 21 vardı belediye'nin bir organizasyonu orda tiyatro yapıyorduk. O zaman tiyatrocu arkadaşlarla bir film yapmaya karar verdik o zaman "Suya Yazı Yazmak" filmi ortaya çıktı.İlk filmim oldu ama tv'de gösterildi. Tiyatro hocam, Bursa Devlet Tiyatrosu sanatçısı Bora Özkula sayesinde bu filmi çektik.İstanbuldan ünlülerle çalıştık. Hababam Sınıfı ve Maskeli Beşler'in oyuncusu Melih Ekener ile çalıştım.Özen filmin müdürlüğünü yapa, yapımcı Nizam Eren ile çalıştım. Dizi oyuncusu Ayşegül Günay, Bora Özkul'a hocamla da çalıştım. Yen filminde ise "Mezecinin Çırağı" filminin yönetmeni Battal Karslıoğlu ile çalıştım.

Haluk Yalçınkaya : Ne zaman kısa film çekmeye başladın ?                                                                                                                     Levent Demirci : 2006 yılında kısa filmler çekmeye başladım. Yedi tane kısa film çektim, İlk filmim 2006 Suya yazı yazmak, 2008 Başka bahar, 2009 Sızı ve Pamuk İpliği, 2010 Aldatmak, 2011 Hayat, 2012 Yen bunların hepsi Antalya Altın Portakal, Çeşme film festivali, İzmir Film Festivali ve Ankara Film Festivalinde gösterildi.TV net'te Ali Murat Güven'in programına katıldım. Benim derdim yarışmalar değil, filmlerimin gösterilmesi önemli.Filmlerimin gösteriminden sonra çok teşekkürler geldi.    

Haluk Yalçınkaya : Yeni kısa film var mı ?                                                                                                                                                         Levent Demirci : Festivaller genelde insan hikayeleri, mülteci hikayelerine önem veriyorlar, daha çok insanlarla buluşturuyorlar. Bende bir mülteci hikayesi ile ilgili kısa film yazdım. En büyük hayalim uzun metrajlı film çekmek, senaryomda var. Senaryom kadın hikayesi, benim senaryolarım genelde "Kadın" hikayeleri.

Haluk Yalçınkaya :  Yedi kısa film çektiniz, peki sponsor bulabildiniz mi ? Sonuçta film çekmek pahalı bir uğraş , bütçe gerekli ?                                                                                                                                            Levent Demirci : Sağolsun bu konuda yıllardır bana destek veren, bana inanan firmalar, büyüklerim var. En büyük destekçim, Doruk tıp Merkezinin sahibi Op.Dr. Mustafa Esgin ve Öztekstil naramax yönetim kurulu Başkanı abim Haluk Özkarakaşlı, yıllardır desteğini esirgemeyen insanlardan sadece ikisi.

Haluk Yalçınkaya :  Bursa'da gala gecesi düzenlemişsiniz ? Bu konudan bahseder misiniz?                                                                        Levent Demirci : Bursa'da sektöre çok hizmet ettim.Hem kendi kısa filmlerime gala yaptım. Hem İsmail Güneş'in filmi "Ateşin Düştüğü Yer" filminin Bursa galasını yaptım.

Haluk Yalçınkaya : Beyaz sinema diye bir projeniz var? Bu hedefinizden bahseder misiniz ?                              Levent Demirci :  Beyaz sinema daha doğrusu milli sinema, yani Yücel Çakmaklı'nın önderliğinde başlayan İsmail Güneş, Mesut Uçakan, Mehmet Tanrıseven in muhafazar diyebileceğim filmlerini perde seyirci karşısına çıkarmak istiyorum. Ama bunun için sponsor lazım, tek başına olmuyor. Bir de belgesel projem var. Uludağ'da çekilmiş belgesel filmleri. Uludağ'ın plato olarak kullanıldığı yeşilçam filmleri sinema tarihimizde gerçekten güzel bir yer kaplıyor. Çekilen bu filmlerle ilgili bir belgesel yapıp Bursa'yı tanıtmak istiyorum,daha çok platformda Bursa'yı tanıtmak istiyorum. Bunun için destek lazım, sinema çok pahalı bir uğraş, en önemlisi bunu sinema salonlarına sokmak önemli. Sinema üç şeyden oluşuyor, yapım dağıtım gösterim. Üçüde artık tek elde artık.

Levent Demirci ile sohbetimiz daha uzun sürdü, aslında devam da eder. Bursa'da sinema sektörü yok diyenlere duyurulur. Bursa'da sinema ya hizmet eden pırıl pırıl insanlar var. Artık Bursa, İstanbul'un arkasında kalmamalı.

3 Şubat 2018 Cumartesi  Saat : 20:00, Ördekli Kültür Merkezin'de Levent Demirci filmlerinin ücretsiz gösterimi var, bilgilerinize. İyi Seyirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.