Hava Durumu

Suriyeliler

Yazının Giriş Tarihi: 22.08.2017 13:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.08.2017 13:43

Türkiye’nin uzun bir süre sürecek en büyük gündem konusu Suriyeliler olacaktır. Üstünden birçok kişi siyaset yaparken bir çok kişi Suriyelileri açıkça kendi lehine olarak kullanmaya çalışacaktır. Bunun ne demek olduğunu daha önce bir çok yazımda da belirtim. Bugün yine bu konuya değinerek toplumda Suriyelilerin karşılığının ne olduğunu göstermeye çalışacağım. Gerçi sizin bildiğinizi yine size yazacağım. Derdim belki yetki sahibi köşeyi okurda vatandaşın konuya ilişkin reaksiyonunun ne olduğunu görür.

Bursa ilinin birçok okulda iki tip sorun insanları korkutmakta. 1inci durum dil konusunda anlayamadıkları Suriyelilere nasıl eğitim vereceklerini ve Türk vatandaşlarının çocuklarıyla nasıl kaynaştırma yapacaklarıdır. İkinci sorun ise ailelerin öncelikle Suriyeli çocukların çok olduğu okullara çocukları göndermemek hem başarılarını aşağıya çekeceklerini düşündükleri için hem de çeşitli sağlık sorunlarının çocuklarına bulaşması.

Evet sadece Bursa’dan verdiğim bu örnek Türkiye’nin bir çok yerinde de yavaş yavaş dillenmeye başladı. Okullar açılınca da acayip karmaşık bir şekilde karşımıza çıkacak. Türk vatandaşın bu noktada özel okullara yönlendiği doğrudur. Fakir vatandaşlar ise bunu görünce de açıkçası toplumdaki ayrışmanın ne hale geldiği hakkında çok derin derin konuşmaktadır.

Suriyelilerin bu şekilde ülkeye sokup az gelişmiş bölgelerde yoğun bir şekilde kümeleşerek o bölgenin tüm yapısını birden deştirerek bölgenin düzenine zarar verdiğini ve hatta geri dönülmez birçok ayrışmalara neden olduğunu söylemektedirler. Bu sohbetlere ek olarak hangi karar vericinin çocuklarının Suriyeli çocuklar ile eğitim gördüğünü dillendirirken “biz fakiriz ya bize müstahak” diyor. Açıkçası hiçbir karar vericinin yakınlarının dahil Suriyeli çocuklarla beraber ilkokula başladığını bende düşünmüyorum.

Bugün ilkokul düzeyinde başlayan bu sorun dediğim gibi yarın birçok alana sıçrayacak. Ne yazık ki bu sorun mantıksal çerçeveden bakılmadığı sürece artarak devam edecektir.

En başta yapılması gereken tampon bölge çözümünü artık konuşmanın bir mantığı bulunmamaktadır. Bunu dillendirerek yapılan yanlışı gidermek mümkün değil. Bugünden itibaren geleceğe yönelik kapsamlı çözümler ortaya koymak gerekmektedir.

Devlet büyüklerimizin gitsinler yada zamanı gelince ülkelerine zaten dönecekler kavramları sorunu çözmeye yetmeyecektir. Yapılacak şeylerin başında ise hala kimliksiz Suriyelilerin olduğu, önce bunların adres kontrolü altında kayıt edilmesi ve işledikleri suçlar var ise cezalar görebileceği düzenlemeler getirmek ile başlanılması gerekmektedir. Daha sonra her Suriyelinin sağlık kontrolünden geçirilerek hangi hastalıklar ile mücadele etmemiz gerektiğini ortaya koymakla devam etmelidir. Tabi buna ek olarak en büyük sorunlardan bir tanesi de adaptasyon toplum merkezlerinden her birinin yeterlilik alarak geçmesi ile bu işi pekiştirmek gerekmektedir.

Bu insanların en zor zamanlarında yanlarında olmak insani borcumuz olduğu doğrunun ötesindedir.  Keşke ülke olarak gücümüz daha fazla olsa da daha mükemmel yerlerde misafir edebilsek. Keşke.

Elimizdeki imkanlar çerçevesinde Suriyelileri misafir etmek Türk milletinin en asil görevlerindendir. Şimdi karar vericilere rica ediyorum ki yaşanması kesin olacak Suriyeli sorunu için bugünden çözümler geliştiriniz. Lütfen.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.