Hava Durumu

Tatilde çocuklarımızla mutlu olmanın yolları…

Yazının Giriş Tarihi: 26.01.2019 01:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.01.2019 01:00
 

Yarıyıl tatiline girerken çocuklarda başlayan heyecan, okulsuz günlerini coşkuyla yaşamak istediklerini gösteriyor. Fakat bozulan uyku ve yemek düzenleri, onları agresifleştirebilir. Kontrolsüz hareketlerine karşı anne ve babalarından alacakları tepkiler, evin içinde gerginlik yaratabilir.

Bulunduğumuz kış aylarında, hava şartları evde geçirilen vakitleri arttırıyor. Çocuklarımızla bu günlerde mutlu olmanın yollarını; uyku, yemek düzeni, dijital medya kullanımı ve kapalı mekan aktiviteleri olarak sıralayabiliriz.

Okul günlerinde erken kalkmak zorunda kalan öğrencilere, serbest zamanlarında sabah yatak keyfi yapma hakkı tanıyabiliriz. Sabah yatak keyfi hepimize iyi geliyor.

Gece vakitli belirlenen dinlenme saati ve rahat bir kalkış, evin içindeki huzuru koruyor.   

Yatış ve kalkış saatlerinin düzensizliği, beslenme saatlerini de rutin dışına çıkarıyor. Açlık süresinin 3-4 saati geçmesinin ardından, büyümekte olan çocuğun gereksinimi olan enerji ve besin öğesi ihtiyaçları kendi vücudundaki depolardan sağlanıyor.

Gece boyunca uzun süre aç kalan bir çocuk, ardından oyun oynamaya başlarsa öğün atlayabilir. Çocuğumuzun uzun süre aç kalmasını, kontrol altında tutmamız gerekiyor.

Uyku ve beslenmenin yaşlarına uygun ilerlemesi, çocuklarımızın akranlarıyla eşit zihinsel ve bedensel gelişimleri için önem taşıyor.

Sağlıklı gelişen çocuklar, akranlarıyla daha rahat oyun kurabiliyor ve ailelerin tüm gününü çocuklarıyla geçirme yükünü hafifletiyor.

Hepimizin evinde yer alan televizyon, tablet ve telefonlar bir kurtarıcı görülebiliyor. Ebeveynler bazen işlerini bitirmeye çalışırken, çocuğun izlediği video süresini avantaj biliyor.

Dijital medyaya vakit ayıran çocuklarımızın, izledikleri video ve oyun seçimleri onların ailelerine davranışlarını da belirliyor.

“Biz seninle sakin konuşuyoruz, seni sinirlendiren nedir” gibi soruları, şaşkınlık halinde çocuklarımıza yöneltebiliyoruz. Evin içinde huzurlu ve güvenli bir ortam varken, çocuklarda şiddet veya uygunsuz tavırlarla karşılaşabiliyoruz.

İnternetten çocukların yaşlarına uygun video kanalları ve oyunları araştırarak çocuğumuzun tercihlerini düzenlememiz, onların davranışlarını da düzenleyebilir.

Kış tatilinde gezeceğimiz kapalı mekanların, çocukların oyun oynayacağı yerlerde olmasıyla onlarla güzel vakit geçirebiliriz.

Bütçemize uygun çeşitli mekanların hazırladığı birbirinden eğlenceli etkinlikleri araştırıp katılabiliriz. Mesela bir AVM programına gidebiliriz.

Çocuklarımızla birlikte, mutluluk ve eğlence dolu bir yarıyıl tatili diliyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.