Hava Durumu

Ücretsiz izin

Yazının Giriş Tarihi: 19.03.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.03.2020 00:00
Merhaba sevgili dostlar…

Sizlerle bugün ücretsiz izin konusunu paylaşacağım işverenler çalışanlarını kriz vs sebeplerle ücretsiz izne çıkarmaktadır. İşlerinin iyi gitmediğini ileri süren işverenler işçiyi ücretsiz izne çıkarırlar ancak bu durumda işçinin yazılı iznini alınmalıdır. Genellikle işverenler çalıştırdıkları işçiye yazılı izin belgesi düzenlenmeden “bir hafta gelme, bu ay gelme, ücretsiz izindesin” derler. İşçi de söze itibar ederek işe gitmez bu durum kötü niyetli işverence ücretsiz izne çıkardığı işçinin iş akdini devamsızlık gerekçesiyle fesih edilmesini sağlar. Bu nedenle çalışanların bu duruma dikkat etmesi gerekir. Ücretsiz izin verilen işçi işverenden ücretsiz izin verildiğine dair yazılı bir belge almalı, İşçi işverence verilen ücretsiz izni kabul etmeyebilir. Bu durumda işçi 6 işgünü içerisinde ücretsiz izine olumsuz cevabını bildirmesi gerekmektedir. İşçinin hiç cevap bildirmemesi de olumsuz cevap anlamındadır.

Ücretsiz izin verecek işverenin ücretsiz izin belgesi düzenlemesi gerekir, işçi bunu kabul ederse ücretsiz izin formunu doldurmalıdır. İş hayatında işçinin rıza şartı pek aranmamaktadır. Genelde sözlü olarak beyan edilir, işçiye dayatmada bulunulur. Bu durum ile en fazla temizlik işçileri ve güvenlik olarak çalışanlar karşılaşmaktadır. Proje bitti, seni başka projede değerlendireceğiz, bekle, bu süre ücretsiz izin kabul edilecek denir, yazılı bir bildirim yapmadan bekletilir. İşveren yeni iş teklifi yapmaz, devamsızlık tutanağı tutarsa, işçi haklarını, kıdem tazminatını ve işsizlik parası alamama gibi durumlarla karşılaşır. İşçilerin buna dikkat etmesi gerekir. Ücretsiz izin formunun doldurmak işçinin hakkını korumak içindir. İşçi eğer ücretsiz izni kabul etmiyorsa Yargıtay kararınca bu işçi haklı fesih hakkı elde eder ve kıdem tazminatını talep eder ihbar tazminatı alamaz. Ücretsiz izin sırasında işçinin iş akdi devam eder. İşçi ücretsiz izin süresinde başka bir yerde çalışırsa Yargıtay kararlarında işçinin iş akdinin işverence feshi için haklı neden sayılır.

Ücretsiz izinde bazı istisnalar vardır. Doğum nedeniyle raporlu olan kadın işçinin, raporun bitiminde talep etmesi durumunda, 6 ay ücretsiz doğum izni alabilir. Bu kanunen tanınmış bir haktır ve işverenin rızası aranmaz.

Ücretsiz izin kullanımında zaman sınırı yoktur ancak, İşçinin rızası olmadan böyle bir anlaşma olmaz. Ücretsiz iznini kullanan işçiler, izinli oldukları günler için sağlık hizmetlerinden eş ve çocuklarıyla beraber yararlanmaya devam ederler. İşverenin inisiyatifi ile işçiye verilmiş ücretsiz izinlerin 10 günü aşması durumunda işçi sağlık hizmetinden yararlanamaz. Bu durumda gelir testi yaptırılarak GSS primi ödendiği takdirde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam eder. Ücretsiz izinde sigorta primi ve ücret ödenmemesi nedeniyle kıdem süresinden ve hizmetten sayılmamaktadır.  

Tekrar görüşmek üzere Hoşça kalın Dostca kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.