Hava Durumu

Kimin Atatürk'ü

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2017 12:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2017 12:41

Bugünlerde siyasetin en büyük gündemi Atatürk'ü kim daha çok seviyor? Atatürk hangi düşünceye daha yakın?

 

Unutulan bir şey var oda Atatürk siyasi kavramlar ve söylevler içinde asla kullanılamayacak olmasıdır. 

 

Bunu söylerken Atatürk'ün sözlerinden, ilkelerinden ve inkılaplarından anlaşılması gerekir. Ama ne yazık ki tüm siyasi partiler ve siyasiler Atatürk'ü siyasi kavramların içinde kullanmaktadır.

 

Atatürk'ün kendi sözlerinden nasıl bir yaşam, nasıl bir ülke kurgulamak istediğini sizlere göstermeye çalışacağım.

 

Atatürk en çok öğretmenlere, daha sonra gençlere ve daha sonrada çok büyük önem vermekteydi.

 

Öğretmenler ile ilgili ne demiş bakalım.

"Okullarda öğretim vazifesinin güvenilebilir ellere teslimini, memleket evladının, o vazifeyi kendine hem bir meslek, hem bir ideal sayacak üstün ve saygıdeğer öğretmenler tarafından yetiştirilmesini sağlamak için öğretmenlik, diğer serbest ve yüksek meslekler gibi, aşama aşama ilerlemeye ve her hâlde refah sağlamaya uygun bir meslek hâline getirilmelidir. Dünyanın her tarafında öğretmenler insan toplumunun en fedakâr ve saygı değer unsurlarıdır."

"Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. (Ankara 1923)

 

Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet henüz millet adını almak kabiliyetini kazanmamıştır. Ona basit bir kitle denir, millet denemez. Bir kitle millet olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır."(İzmir 1925)

 

Atatürk öğretmenlere bunları derken gençlere ise "Siz genç arkadaşlar, yorulmadan beni takip etmeye söz vermişsiniz. İşte ben özellikle bu sözden çok duygulandım. Yorulmadan beni takip edeceğinizi söylüyorsunuz. Fakat arkadaşlar yorulmadan ne demek ? Yorulmamak olur mu ? Elbette yorulacaksınız. Benim sizden istediğim şey yorulmamak değil, yorulduğunuz dakikada da dinlenmeden beni takip etmektir. Yorgunluk her insan, her canlı için doğal bir durumdur. Fakat insanda yorgunluğu yenebilecek manevi bir kuvvet vardır ki işte bu kuvvet yorulanları dinlendirmeden yürütür. Sizler, yani, yeni Türkiye'nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz... dinlenmemek üzere yürümeğe karar verenler asla ve asla yorulmazlar. Türk gençliği; gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir."(1937 Ankara)

 

Bizim ideallerimiz neler olduğunu biliyor olmalıyız. Söyleyeyim muasır medeniyet seviyesine ulaşmak.

 

Peki Atatürk çocuklara ne demiş "Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, ikbal nurusunuz. Yurdu asıl nura gark edecek sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim ve kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz. (1922 Bursa)

 

Atatürk'ün sözlerine baktığımızda ilimden, bilimden, gelişmişlikten, çağdaşlıktan, refahtan ve huzurdan bahsetmiş. Kendisini siyasetin hiç bir yerine koymamış. İsteseydi koyabilir miydi? Tabi ki zamanın problemlerinden, çaresizliklerinden istediğini yapabilirdi ama ne yaptı. Ülkeyi gençlere ve çocuklara emanet etti. Bunu anladığımız zaman Atatürk kime ait olduğunu ve Atatürkçülük ne demek olduğunu anlayacağız.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.